Turistično društvo Most na Soči

Začelo se je leta 1905 z Olepševalnim društvom

Olepševalno društvo pri Sv. Luciji, današnjem Mostu na Soči, je bilo ustanovljeno že daljnega leta 1905. Pobudnik in ustanovitelj je bil tedanji župan, posestnik in gostilničar Anton Mikuž, ki je čutil tako gospodarski kot zasebni interes, da se kraj olepša. Leta 1908 je olepševalno društvo pod vodstvom Lucijana Kovačiča postalo tudi pogozdovalno. Po prvi svetovni vojni je za društveno krmilo poprijel Anton Vuga. Od leta 1947 dalje je društvo vodil legendarni Valentin Taljat – Tinčk. V tem času so nastale prve plesne prireditve na splavu na gladini jezera, ki so jih poimenovali »Beneška noč«. Ta je bila kasneje preimenovana v "Noč na jezeru".

Do leta 2000 so društvo vodili še: Ivan Štulc, Ivan Mavrič, Rajko Skrt, Egon Obid, Bogomil Kovačič in Rajko Leban, nekateri krajše, drugi daljše odbobje. V njihovem času se je začelo z nasaditvijo vrb žalujk in drugimi večjimi posegi na jezerskem nabrežju ter naselitvijo vodnih ptic. Sčasoma so postavili tudi prve turistične in usmerjevalne table ter pričeli z urejevanjem sprehajalnih poti ob jezeru in bližnji okolici.

Današnja dejavnost društva

Ob jezerski obali je danes urejena in razsvetljena sprehajalna pot, popestrena s skulpturami umetnikov, udeležencev vsakoletne likovne kolonije.

Od preloma tisočletja dalje je turistično društvo vodil Rado Taljat, aprila 2014 pa je njegovo funkcijo prevzel Rajko Leban. Danes so pomembnejše točke programa društva še organizacija prireditev, urejanje širšega okolja, olajšanje dostopov obiskovalcem naravnih in kulturnih znamenitosti, predstavitev bogatih kulturnozgodovinskih in naravnih znamenitosti ter širitev možnosti za fizično in duhovno rekreacijo. Mreža pešpoti se še vedno širi in danes sega že na vse okoliške razgledne vrhove.

Z odprtjem kulturnozgodovinske poti z imenom Čez most po modrost in vodno energijske poti Na Most po krepkost postaja kraj pravi muzej na prostem. S projektom je predstavljena predvsem izjemna arheološka dediščina železnodobne svetolucijske kulture. Zanimiva spominska obeležja nas opominjajo na pomembne krajane, pot pa bogatijo tudi sakralni in etnološki spomeniki ter pomniki krvave prve svetovne vojne.

Spogledovanje prihodnosti s preteklostjo

Turistično društvo ostaja gibalo splošnega dogajanja v kraju, ki predstavlja hkrati zunanja vrata v Triglavski narodni park. Zadnja leta se naselje tudi po njegovi zaslugi spreminja v zanimivo turistično območje z nenehno rastočimi prenočitvenimi zmogljivostmi. Vse to je v prid eni glavnih usmeritev turističnega društva, da poskuša gosta ali obiskovalca v kraju zadržati čim dlje. Ponovna oživitev hortikulturne dejavnosti nas navdaja z optimizmom.

Tako postajajo zamisli ustanovitelja Olepševalnega društva Antona Mikuža, spočete daljnega leta 1905, del dragocenega izročila, ki naj bo pomembno vodilo za delo društva tudi v prihodnje.

45. NOČ NA JEZERU 2017

Prireditev traja od 09.06.2017 do 11.06.2017

Tradicionalne kulturne, športne, gospodarske in zabavne prireditve.

Prireditev je namenjena vsem generacijam.

Vstop prost.

Vljudno vabljeni.