Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov >>

Turistično društvo Ribnica na Dolenjskem

Izbrano turistično društvo še ni opisa!

Grajski večri 2014

Prireditev traja od 04.07.2014 do 29.08.2014

Tradicionalne ribniške poletne prireditve, ki smo jih poimenovali Grajski večeri, se začnejo ta petek. Dogodki si bodo zatem v juliju in avgustu sledili vsak petek. V prijetnem okolju ribniškega Gradu bomo znova poskrbeli za pestro dogajanje. Vrhunec bo doseglo v okviru Ribniških dnevov, ki jim bo kraljeval letos že 39 Ribniški semenj.

Grajski večeri so postali znan in odmeven poletni festival, za kar je bilo potrebnega veliko dela, predvsem pa vztrajnosti. Z letošnjim programom se znova približujemo največjim tovrstnim dogodkom v državi. Z referencami in programom smo pridobili naklonjenost naših zvestih partnerjev in pokroviteljev, tako da se lahko pohvalimo s še boljšim programom kot prejšnja leta. Poskrbeli smo za pokritost prizorišča, izboljšali bomo tehnično izvedbo prireditev, čeprav je bilo vse to na visokem nivoju že prejšnja leta.

V priponki si oglejte naš program, povabite na ogled prireditev še svoje bližnje, daljne, nadrejene, podrejene, skratka, več nas bo, lepše bo.

 

Lansko leto smo v osmih večerih zabeležili peko 10.000 obiskovalcev.

 

V petek, 4. julija, v Ribnico prihajajo slavna Voroneška dekleta.

Ruska vokalna zasedba Voroneška dekleta je na mednarodnih in nacionalnih festivalih in glasbenih tekmovanjih prejela številne nagrade in priznanja. Očarljivo lepoto sozvočja ženskih vokalov na gostovanju v Sloveniji dopolnjujeta plesna skupina in zasedba vrhunskih glasbenikov – virtuozov na ruskih diatoničnih harmonikah in tradicionalnih balalajkah.

 

Skupino Voroneška dekleta je leta 1966 ustanovil znani ruski skladatelj M. A. Galinker. V glasbeni ponudbi so na voljo tako narodne folklorne skladbe kot najzahtevnejše skladbe sodobnih avtorjev. Globoka čustvenost in raznolikost ruske lirične pesmi se dotakne slehernega poslušalca. 18-članska zasedba s širokim glasovnim obsegom in vrhunskim odrskim nastopom zagotovo nikogar ne bo pustila ravnodušnega.

 

Pokrovitelj prvega večera je podjetje RIKO.

 

Grajske večere bo odprl župan občine Ribnica Jože Levstek.

 

Vabljeni!

Turistično društvo Ribnica

vodja projekta Grajski večeri

Marko Modrej

Tel.: 041 536 889

Priloge:

Naslov prireditve

Prireditev traja od 11.07.2014 do 29.08.2014

Vabljeni v petek, 11. julija, ob 20. uri v ribniški Grad!
Po impresivnem uvodu v letošnje Grajske večere, ko so v ribniškem Gradu nastopila Voroneška dekleta iz dvomilijonskega ruskega mesta Voronež in številne obiskovalce očarala z dodelano in barvito kostumsko podobo, ki sloni na ruski oblačilni dediščini, liričnih pesmih in plesu (tokratna zasedba je nastopila tudi na odprtju Olimpijskih iger letos v Sočiju), se nam ta petek obeta večer dalmatinske glasbe.

Klapa Gallus bo preigravala številne zimzelene skladbe, kot so: Evo mene moji ljudi, Dok palme njišu grane, Ludo more, Ruža crvena, Ribari, Da te mogu pismom zvati, Oči boje lavande, Ne diraj moju ljubav, Kad naš brod plovi, Vino veritas, Kad mi dođeš ti in še kup ostalih uspešnic, ki vam bodo pričarale obalo, morje in vonj po mediteranu.

 

Turistično društvo Ribnica
Vodja projekta Grajski večeri

Marko Modrej
041 536 889

 

Priloge:

39. RIBNIŠKI SEMENJ

Prireditev traja od 04.09.2014 do 07.09.2014

Za nami so izredno uspešni Grajski večeri, ki so letošnje poletno dogajanje dvignili še za nekaj stopnic višje. Kvalitetna vsebina, zelo dober obisk, petkove prireditve je obiskalo preko 10.000 ljubiteljev izbrane ponudbe, oblikujejo poletni festival, ki upravičeno postaja eden največjih na širšem območju. Več o letošnjih Grajskih večerih si lahko preberete na spletni strani www.turistično-drustvo-ribnica.net , kjer je vsak večer posebej opisan. Objavljena je tudi foto galerija.

 

Vrhunec letošnjega dogajanja pa prihaja ta vikend, s tradicionalnim, 39. Ribniškim semnjem. Celotno dogajanje v okviru Ribniških dnevov 2014 si lahko ogledate na spletni zgibanki:

http://issuu.com/ouli/docs/brosura_semenj_2014__/1

Sejem suhe robe in lončarstva ima v Ribniški dolini dolgo in bogato tradicijo. Prvi sejmi so se odvijali v 16. stoletju, ko so imeli ribniški tržani s cesarskim dovoljenjem tedenske sejme kot posebno trško svoboščino. Ti sejmi so bili posebno živahni ob 'žegnanjih'. Trženje je vzpodbujal tudi ribniški graščak, ki je po urbarju iz leta 1573 pobiral le stojnino, ostalih dajatev domačinom ni bilo potrebno plačevali. V začetku 16. stoletja so si Ribničani postavili tudi lastno sejmišče, t.i. »kavmav« (Kaufmauer). To sejmišče, ki je stalo na prostoru današnje Miklove hiše, so Ribničani dolgo hranili v dobrem stanju.

Skozi stoletja so se sejmi selili v Sodražico, pa znova v Ribnico, od leta 1976 pa imamo v Ribnici spet vsakoletni sejem suhe robe in lončarstva.

Gre za tradicionalno kulturno – etnografsko prireditev, ki se je zadnje desetletje razvila v večdnevno dogajanje, imenovano Ribniški dnevi in iz leta v leto privablja vse več obiskovalcev tako iz tujine, kot domovine. Zadnja leta beležimo že preko 50.000 obiskovalcev, število stojnic pa je tudi že preseglo številko 500.

 

Turistično društvo Ribnica, ki je glavni organizator sejma bo prihodnje leto, ko bo jubilejni 40. Ribniški semenj, praznovalo 110 let in je bilo tudi eno prvih pobudnikov za ustanovitev Turistične zveze Slovenije.

Predhodnik današnjih dogodkov v začetku septembra je bil v 60. letih Ribniški festival, ki ga je v 70. letih zamenjal semenj, Turistično društvo Ribnica pa zadnja leta s pomočjo Občine Ribnica, JSKD OI Ribnica, ustanove Imago Sloveniae in Rokodelskega centra Ribnica, poleg semanjega vrveža oživlja tudi kulturni utrip, saj so Grajski večeri, ki se odvijajo v ribniškem Gradu vsak petek v juliju in avgustu, uvod v Ribniške dneve, katerih vrhunec je semenj. 

 

Ne prezrite:

- četrtek, 4. september: koncert Slovenskega komornega zbora Slovenske filharmonije. Koncert bo ob 20. uri v cerkvi sv. Štefana v Ribnici

- petek, 5. september: jubilejna, 10. Urbanova noč, na parkirišču pred Inlesom.  Nastopajo: Mambo kings, Pop design, Tanja Žagar, K-rocks band

- sobota, 6. september: celodnevni veteranski rokometni turnir v Športnem centru Ribnica

- nedelja, 7. september: 39. Ribniški semenj

 

Izpostavljamo:

- suhorobarske igre

- tekmovanje za naziv kraljice suhe robe

 

Vabljeni ta vikend v Ribnico in še posebej v nedeljo na semanji dan, kjer se bomo skupaj poveselili in zabavali ob bogatem kulturnem programu, v katerem sodelujejo ustvarjalci kulture in ostalega javnega življenja iz vse Slovenije.

Turistično društvo Ribnica
www.turisticno-drustvo-ribnica.net    
Marko Modrej ... 041 536 889

Priloge:

GRAJSKI VEČERI 2015

Prireditev traja od 03.07.2015 do 31.07.2015

GRAJSKI VEČERI 2015

 

Tradicionalne ribniške poletne prireditve, ki smo jih poimenovali Grajski večeri, se začnejo ta petek. Dogodki si bodo zatem v juliju in avgustu sledili vsak petek. V prijetnem okolju ribniškega Gradu bomo znova poskrbeli za pestro dogajanje. Vrhunec bo doseglo v okviru Ribniških dnevov, ki jim bo kraljeval letos že 40 Ribniški semenj.

Grajski večeri so postali znan in odmeven poletni festival, za kar je bilo potrebnega veliko dela, predvsem pa vztrajnosti. Z letošnjim programom se znova približujemo največjim tovrstnim dogodkom v državi. Z referencami in programom smo pridobili naklonjenost naših zvestih partnerjev in pokroviteljev, tako da se lahko pohvalimo s še boljšim programom kot prejšnja leta.

V priponki si oglejte naš program, povabite na ogled prireditev še svoje bližnje, daljne, nadrejene, podrejene, skratka, več nas bo, lepše bo.

 

Lansko leto smo v devetih večerih zabeležili peko 10.000 obiskovalcev.

 

V petek, 3. julija, v Ribnici gostimo zasedbo Kranjci & Steffy

Zasedba Kranjci (bivši Trio Kranjc) se predstavlja z izredno širokim spektrom in količino glasbe. Repertoar inštrumentalne bogatijo unikatne priredbe najbolj znanih klasičnih skladb, melodije z elementi etno in folk glasbe z vsega sveta, ter priredbe zimzelenih in sodobnejših uspešnic. V okviru razširjene zasedbe z njimi že dve leti uspešno nastopa sopranistka Steffy, ki ob boku Igorjevega tenorja predstavlja odličen vokalni tandem. Zasedba nastopa na tedenski ravni na dogodkih zaprte družbe, koncertih, javnih prireditvah, protokolu in mednarodnih dogodkih. Več o njih: www.kranjci.si

 

Zasedbo sestavljajo:

Rok Kranjc: harmonika, vokal

Prvorojenec Rok Kranjc je skupaj z bratom Markom ustanovitelj zasedbe. Ker je glasba prisotna že več kot stoletje v družini, sta se z mlajšim bratom Markom pri sedmih letih odpravila v GŠ Škofja Loka. Rok se je navdušil nad harmoniko, Marko pa je posegel po takrat dokaj redki violini. Skupaj sta z bogatega glasbenega drevesa klestila skladbo za skladbo, in ustvarjala v temu delu Slovenije redko kombinacijo, ki je zlasti v začetku večkrat zbujala začudenje. Rok je svoje strokovne ambicije uresničil z drugim mestom na republiškem tekmovanju učencev harmonike, in se še pred vpisom v srednjo šolo začel učiti klavir. V dveh letih je končal 4 razrede klavirja. Nato se je podal na v orglarsko šolo pri mag. Tomažu Nagodetu, sledil pa je vpis na Srednjo glasbeno šolo v Ljubljani, kjer mu je obzorje sodobne glasbe širil odlični prof. Erno Sebastian. Klaviature so Roku predstavljale lep izziv, a se je še pred koncem Srednje glasbene šole spopadel s kromatičnimi orglicami. Po zaključenem diplomskem delu s harmonike se je leto dni učil saksofona, nato pa se je zavedel svojih vokalnih sposobnosti, in se odpravil v šolo solopetja k prof. Veri Mlejnik. Po treh letih si je nadgradil svoje pevsko znanje v Komornem zboru DeProfundis pod vodstvom prof. Branke Potočnik, nastopal na številnih revijah in pomagal prislužiti tudi kako mednarodno nagrado. Za seboj ima leto nastopov v gledališkem muzikalu Švejk, nemalokrat je sodeloval tudi pri različnih studijskih projektih, od gledališke, filmske, do kantavtorske in šansonjerske zvrsti glasbe.

 

Igor Oražem, kontrabas, kitara, vokal

Akademski glasbenik in profesor petja Igor Oražem prihaja iz Ribnice. S produkcijami v mnogih zasedbah gradi svojo profesionalno kariero že od leta 1997 kot vokalist in multi-inštrumentalist, umetniku pa glasba ni tuja že od malih nog. Tekom zorenja je bil njegov tenor prepoznaven v mnogih zlatih slovenskih zborih s katerimi je na tekmovanjih osvojil vsa najvišja mesta doma in v tujini. Po zaključku študija na Fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani se je odločil za učenje petja pri priznanem prof. Matjažu Robavsu v GŠ Zavod sv. Stanislava v Ljubljani, kjer je končal nižjo glasbeno šolo in se po uspešno opravljenih sprejemnih izpitih kar neposredno vpisal na Akademijo za glasbo v Ljubljani. Letos je končal študij petja priznani prof. Piji Brodnik. Aktivno se udeležuje pevskih seminarjev doma in v tujini ter nastopa kot pevec solist. Igor je poklicno dejaven tudi kot studijski glasbenik, zborovodja, pisec priredb, saj ga zasledimo v mnogih zasedbah različnih glasbenih žanrov in sestavov, na raznovrstnih inštrumentih. Pedagoško je dejaven tudi na področju poučevanja solopetja, kontrabas, kitare, bas kitare in glasbene teorije.

 

Toni Anžlovar: violina, kitara, bas, vokal

Najnovejši, ne pa tudi najmlajši član skupine. Klasično izobraženi violinist, multi-inštrumentalist in glasbenik, ki se je vrnil med žive po dvajsetih letih dopusta. Goslač, z veseljem do klasike in jazza. S svojim rastočim naborom melodij, koloratur in postopov lahko zažari tako v virtuoznem klasičnem solu in etno-jazzovskem cross-overju kakor tudi v ozadju z ritmično-melodičnimi spremljavami. Toni je nova kreativna moč pri Kranjcih. Kot mednarodno nagrajeni oblikovalec in strokovnjak za marketing je zadolžen tudi za spletno prisotnost in celostno podobo Kranjcev. Kot drugi groovemaster skupine vihti bas in skupaj z Martinom skrbi, da energija med nastopom nikoli ne zamre. Kljub dolgemu večeru v spodnjih oktavah pa lahko, če je družba srčna in je v zraku čutiti pravega duha, ob pol noči v roke vzame violino in zagode peklensko hitri Czardasz ali etno verzijo Vivaldijevih štirih letnih časov, ter tako pričara nepozaben polnočni koncert. Tonijev ekstravagantne sposobnosti verbalnega sporazumevanja se izvrstno podajo Martinovi mirni in zbrani osebnosti.

 

Martin Oražem, power cajon, tolkala, vokal

Unikaten otrok s pravim slovenskim imenom Martin. Ljubezen do glasbe je sprva izkazoval z uničevanjem domače posode. S prvimi pravimi bobni pa se je srečal, ko jih je v osnovni šoli kupil brat Igor in to je bila ljubezen na prvi udarec. Sprva samostojno učenje in sodelovanje z glasbeniki je nadaljeval z obiskovanjem GŠ Kočevje, kjer je znanje nadgrajeval pri Boštjanu in Gašperju Gradišku. Ker so klasični bobni velikokrat preglasni za nastope, zadnja leta  pogosto igra na cajon in ostale igračke, ki jih naredi sam. Trenutno daje ritem več glasbenim skupinam z različnimi pridihi, poleg zasedbe Trio Kranjc in Krantz live banda še zasedbi The Cuhapuhas. Martin je inovator, saj je s skrbnim študijem in analiziranjem zvoka zasedbe Trio Kranjc uspel razviti unikaten inštrument Power cajon, kateremu še vedno dodaja novitete in razširitve. Zasedbi Kranjci se je aktivno pridružil leta 2011.

 

Štefica Stipančević - Steffy: vokal

Magistrica opernega petja in akademska profesorica petja Steffy je uspešna vsestranska pevka iz Kopra, ki ima kljub svoji mladosti veliko glasbenih izkušenj. Že od svojega desetega leta deluje kot studijska pevka, backvokalistka in kot solistična pevka na različnih prireditvah, glasbenih TV oddajah (Spet doma, Parada, Piramida, Zlatolaska, Odpeto ipd.) in glasbenih festivalih (Ema, MMS, Fens). Po nižji glasbeni šoli iz klavirja, je na Umetniški gimnaziji v Kopru z odliko končala srednjo glasbeno šolo iz klavirja pod mentorstvom mag. Aleksandre Alavanja Drucker. Obenem je zaključila še nižjo glasbeno šolo iz petja in iz petja tudi maturirala pod mentorstvom prof. Tanje Grlica. V tem času je uspešno nastopila na Emi 2007 s skupino donald TrumpeT in se večkrat udeležila festivala Melodij morja in sonca. Študij petja je nadaljevala na Akademiji za glasbo pod mentorstvom doc. Pije Brodnik, kjer je diplomirala iz opernega petja. Izpopolnjevala se je pa tudi v jazz petju in improvizaciji pri prof. Nadi Žgur. Steffy je trenutno absolventka magistrskega študija na Akademiji za glasbo v Ljubljani, poje na prireditvah, sodeluje z različnimi slovenskimi izvajalci in uspešnimi producenti ter glasbeniki. Uveljavlja se tudi na opernih odrih; lani je debitirala v ljubljanski operni hiši kot La musica v Monteverdijevi operi Orfej.

 

Grajske večere bo odprl župan občine Ribnica Jože Levstek.

 

Vabljeni!

Turistično društvo Ribnica

Vodja projekta Grajski večeri

Marko Modrej

Tel.: 041 536 889

Priloge:

40. Ribniški semenj suhe robe in lončarstva

Datum prireditve: 06.09.2015

40. Ribniški semenj suhe robe in lončarstva Ribnica, nedelja, 6. september 2015. Predstavilo se bo okrog 50 izdelovalcev suhe robe, lončarjev in krošnjarjev, 70 rokodelcev ter okrog 400 drugih prodajalcev. Bogat bo kulturni program ter gostinska ponudba.

Več o prireditvi na spletni strani www.turisticno-drustvo-ribnica.net