Kučenje jabolk je dogodek s katerim želi TD prikazati kako so v starih čassih pridobivali vedno popularno pijačo - jabolčni sok.
S prireditvijo želi društvo ohraniti spomin na težko in zamudno delo pridelovanja jabolčnika. Ta osvežilna pijača je bila na podeželju vsakodnevno prisotna pri težkih kmečkih in drugih opravilih, od vasi do vasi pa je imela drugačno ime. Ponekod so ji rekli jabolčnik, kukla ali tukla, čmiga in še bi lahko naštevali. V osrednjem delu Slovenskih goric, kjer je bilo veliko visokodebelnih jablanovih nasadov, ki so bili vedno okoli hiš in gospodarskih poslopij, so to pijačo imenovali kukla. Zakaj tako? Nabrana zrela jabolka so, da bi iz njih iztisnili sok, na leseni preši, »tukli«, tolkli, drobili, s »pehi«. Drobljenje, tolčenje s pehi se je odvijalo na podu preše, ki se je imenoval krnica. Tu so s pomočjo lesenih obročev, ki so jim rekli cühta, ustvarjali koš, iz katerega so s pomočjo »prešpana« in vretena in z utežjo stisnili sok, iz katerega je po zavretju nastal jabolčnik oz. kukla.