Kulturno turistično društvo Dobrnič

Kulturno turistično društvo je bilo ustanovljeno 9. februarja 2003, na pobudo Krajevne skupnosti Dobrnič. Kot glavno nalogo si je zadalo spodbuditi kulturno dogajanje v Dobrniču, skrbeti za večjo urejenost, prepoznavnost in uveljavitev kraja v širšem slovenskem prostoru na osnovi zgodovinske, naravne in kulturne dediščine ter povečati izrabo turističnih zmogljivosti območja Dobrniške doline. Društvo ima namen spodbujati tudi varovanje okolja ter trženje lokalnih pridelkov in proizvodov ob večjih prireditvah v kraju.

Društvo danes šteje okrog 90 članov, znotraj njega pa delujeta tudi dve sekciji: Ženski pevski zbor KTD Dobrnič, ki deluje že od konca leta 2003 ter pohodniška sekcija, ki je bila ustanovljena v letu 2013. Društvo organizira več kulturnih prireditev preko leta, tradicionalno prireja vaške igre med vasmi KS Dobrnič ter pohod po odcepu evropske pešpoti E7-Poti Mare Rupena. Ukvarja se tudi s proučevanjem in ohranjanjem naravne in kulturne dediščine, pri čemer vključuje tudi priznane strokovnjake. V preteklih letih smo s pomočjo dr. Marije Makarovič rekonstruirali nošo Dobrniške doline iz prve polovice 19. stoletja ter modernejšo iz začetka 20. stoletja. Društvo je vključeno tudi v pripravo nove poti, ki bo povezala vodne izvire in druge znamenitosti v Dobrniški dolini. Ideja je nastala po raziskavi o vodnih virih v Dobrniški dolini, ki so jo učenci OŠ Trebnje izvedli v preteklih letih pod vodstvom učiteljice Lojzke Prpar in zanjo na natečaju dobili prvo nagrado. Pri svojem delovanju sodelujemo s Podružnično šolo Dobrnič, župnijo ter ostalimi društvi v kraju (gasilci, vinogradniki, kmečkimi ženami).

13. pohod po odseku E7-Poti Mare Rupena, nedelja 11. okt. 2015

Datum prireditve: 11.10.2015

13. , ki ga organizira Kulturno turistično društvo Dobrnič 11. oktobra

Pohodniki se bodo na pot proti Dobrniču odpravili z vodiči iz Pohod se bo končal v Dobrniču okrog poldneva. Po končani osrednji proslavi v spomin 1. kongresa SPŽZ bo okrog 14. ure za pohodnike organiziran avtobusni prevoz iz Dobrniča na izhodišči. Zjutraj bo avtobus iz Dobrniča odpeljal ob 5.30 v Dolenjske Toplice ter ob 7. uri v Žužemberk. Pohodniki naj se na pot odpravijo z ustrezno kondicijo in primerno pohodniško opremo za sredogorje. Startnina bo 10 EUR (vključuje prevoz, hrano in pijačo na poti in na cilju ter uporabno darilce).

- telefon: 051 324 665 ali 031 362 191

ktddobrnic@gmail.com