Turistično društvo Suha Krajina

Turistično društvo Suha krajina iz Žužemberka je društvo, ki deluje na podeželju, na območju, kjer ni bil turizem nikoli razvit. Območje občine in Suhe krajine premore izjemno naravno in kulturno dediščino, ki predstavlja potencial za turistični razvoj prijazen naravi, znamenitostim in ljudem.

Zgodovina današnjega Turističnega društva Suha krajina sega v leto 1938, ko je bilo v Žužemberku ustanovljeno Tujsko-prometno in olepševalno društvo Žužemberk. Po drugi svetovni vojni je v Žužemberku delovalo Turistično društvo Žužemberk, vendar je v letu 1984 prenehalo delovati.

V letu 1993 je bilo ustanovljeno novo turistično društvo, Turistično društvo Žužemberk-Dvor, ki naj bi poskrbelo za nov začetek turističnega razvoja v takratni Krajevni skupnosti Žužemberk. Že ob ustanovitvi takratnega TD Žužemberk-Dvor je bil društvu zadan širši, že skorajda regijski značaj, ki ga z današnjim prepoznavnim delovanjem društva in njegovih aktivnih članov, še bolj poudarja. Danes si turističnega razvoja Občine Žužemberk in Suhe krajine brez smernic, ki jih je v tem času začrtalo turistično društvo in dela, ki ga je na tem področju opravilo, ne predstavljamo.

V letu 1997 se je Turistično društvo Žužemberk-Dvor preimenovalo v Turistično društvo Suha krajina in s tem svoje delovanje razširilo tudi na ostala naselja oziroma na Suho krajino, člani društva pa so dejansko iz vseh predelov Suhe krajine in tudi drugih slovenskih krajev, do Suhe krajine, njene naravne, kulturne in žive dediščine pa imajo poseben in prijateljski odnos.

V okviru turističnega društva deluje več sekcij, in sicer: ljudske pevke v pokrajinskih nošah, ljudski godci, Seinsenbergensis Tumultus ali viteški red Jurija in Volka Engelberta Turjaškega iz Žužemberškega gradu, turistični vodniki, ročna dela, pustno-karnevalska sekcija in literarna sekcija ter vse bolj aktivno pohodništvo.

Turistično društvo sodeluje z mnogimi društvi, zvezami, klubi, šolo, z vaščani majhne vasi Plešivica, z upravno enoto in Občino Žužemberk. Aktivno je povezano s Turistično zvezo Dolenjske in Bele krajine, s Turistično zvezo Slovenije, z ZVKD Slovenije, s sosednimi turističnimi društvi, z drugimi društvi in klubi v občini, s Slovenia Nostro ter drugimi. Turistično društvo se s svojimi predlogi in izkušnjami aktivno vključuje v razvojne tudi mednarodne projekte in pomaga pri zaščiti ter obnovi kulturne in naravne dediščine tega območja.

Turistično društvo Suha krajina skrbi za promocijo Suhe krajine in Žužemberka v medijih ter je organizator kulturnih, turističnih, rekreativnih in etnoloških prireditev, ob tem pa aktivno sodeluje tudi na očiščevalnih in drugih urejevalnih akcijah ter ocenjevanjih. Med tem je potrebno omeniti tudi projekt ocenjevanja vin samorodnih vinskih trt, katerih vina so namenjena za domačo uporabo.

Turistično društvo je organizator ali soorganizator mnogih tradicionalnih prireditev:

kračevanja, pustovanja oz. Suhega pustnega karnevala kresovanje, rekreativnega pohoda na Komanco, podelitev priznanj in diplom vinom samorodnih vinskih trt, zgodovinsko-rekreativnega popotovanja po rimski cesti, poletnih grajskih prireditev, največje kulturno-turistične prireditev v Suhi krajini poimenovane Trški dnevi s srednjeveškim dnevom, raznih likovnih razstav, srečanj kolesarjev, pohodnikov, občanov in članov turističnih društev sosednjih občin na Frati, pohoda po Suhi krajini do Močil, predstavitev srednjeveškega življenja na gradu,  itd…. Turistično društvo s svojimi članicami in člani aktivno sodeluje na raznih otvoritvah, prireditvah, srečanjih, sejmih, razstavah tako, da so člani društva udeleženi na več kot 200-tih prireditvah oz. dogodkih na leto.

Ob vseh naštetih aktivnostih člani društva vodijo še organizirane skupine turistov in popotnikov, ki spoznajo zgodovino gradu, cerkva, mlinov, Auerspergove železarne, spomenikov NOB ter drugih znamenitosti naravne in kulturne dediščine tega območja. Predsednik društva sodeluje na mednarodnih konferencah o delovanju nevladnih organizacij na področju ohranjanja kulturne dediščine ter drugih konferencah državnega pomena, v letu 2010 pa je bil izvoljen tudi za enega izmed petih podpredsednikov Turistične zveze Slovenije. Društvo izdaja tudi promocijsko gradivo, razglednice, koledarje in posreduje informacije preko spleta.

Kot je razvidno veliko svojega časa za uspešno delo društva žrtvujejo prizadevne pevke v pokrajinskih nošah, ljubitelji srednjega veka, lokalni turistični vodniki, izvajalke ročnih del in spominkarice, ljubitelji karnevalov in tudi drugi, saj je aktivnih preko 50 članov društva. Članice in člani poleg neverjetnega števila nastopov , prebijejo veliko ur na vajah in drugih prostovoljnih akcijah ter prispevajo k prepoznavnosti Žužemberka in Suhe krajine izven njenega območja.

Vsekakor je Turistično društvo Suha krajina eno izmed najaktivnejših, najzanimivejših, naj društev na Dolenjskem,  v Sloveniji, če ne tudi širše.

In povod smo poznani pod sloganom še iz prve turistične publikacije iz leta 1993

SUHA KRAJINA, KJER ČAS TEČE DRUGAČE!

Vlado  Kostevc, predsednik

Stane Trunkelj

www.tdsuhakrajina.webs.com
td.suha-krajina@siol.net

Odkritje spominske plošče ameriškim letalcem bombnika B-17 'Je Reviens' v Gradencu pri Žužember

Datum prireditve: 11.03.2017

VABIMO NA SLOVESNOST

odkritja spominske plošče ameriškim letalcem

v vasi Gradenc pri Žužemberku.

v bližini vasi Gradenc, je padlo ameriško letalo BOMBNIK B-17 »Je Reviens« iz 817. bombniške eskadrilije, 483 bombniške skupine v okviru 5. letalskega polka. Med vojno misijo, ob napadu na strateško pomembne transportne sisteme nad Gradcem v Avstriji, je bila ta leteča trdnjava ameriškega vojnega letalstva močno poškodovana. Letalci, skupaj s še živečim pilotom Edwardom F. Loganom, so bili prisiljeni izskočiti prav v Suhi krajini. Celotna posadka se je ob pomoči partizanov varno vrnila v svojo bazo v Italiji.

Prislovesnem dogodku bodo sodelovali: Slovenska vojska, orkester Slovenske vojske, garda Slovenske vojske, vojaški vikar, učenci OŠ Žužemberk, pevski zbor, organizacije in društva iz občine in izven nje, vaščani vasi Gradenc, Turistično društvo Suha krajina in Občina Žužemberk.

Trški dnevi v Žužemberku

Prireditev traja od 14.07.2017 do 17.07.2017

Trški dnevi so največja kulturno – rekreativno - turistična prireditev v Suhi krajini, v kateri se prepletata preteklost in sedanjost. V programu nastopajo mnogi priznani slovenski in tudi tuji umetniki. Prireditve se odvijajo skorajda na vseh območjih občine: od Ajdovca, Dvora, Hinj, Šmihela in Žužemberka.  V Žužemberku se prireditve začnejo v petek z otvoritvijo razstave likovnih del in koncertom ene izmed legend slovenske glasbe.  V soboto se nadaljujejo s predstavitvijo pesmi ...
Preberi več