Turistično društvo Suha Krajina

Turistično društvo Suha krajina iz Žužemberka je društvo, ki deluje na podeželju, na območju, kjer ni bil turizem nikoli razvit. Območje občine in Suhe krajine premore izjemno naravno in kulturno dediščino, ki predstavlja potencial za turistični razvoj prijazen naravi, znamenitostim in ljudem.

Zgodovina današnjega Turističnega društva Suha krajina sega v leto 1938, ko je bilo v Žužemberku ustanovljeno Tujsko-prometno in olepševalno društvo Žužemberk. Po drugi svetovni vojni je v Žužemberku delovalo Turistično društvo Žužemberk, vendar je v letu 1984 prenehalo delovati.

V letu 1993 je bilo ustanovljeno novo turistično društvo, Turistično društvo Žužemberk-Dvor, ki naj bi poskrbelo za nov začetek turističnega razvoja v takratni Krajevni skupnosti Žužemberk. Že ob ustanovitvi takratnega TD Žužemberk-Dvor je bil društvu zadan širši, že skorajda regijski značaj, ki ga z današnjim prepoznavnim delovanjem društva in njegovih aktivnih članov, še bolj poudarja. Danes si turističnega razvoja Občine Žužemberk in Suhe krajine brez smernic, ki jih je v tem času začrtalo turistično društvo in dela, ki ga je na tem področju opravilo, ne predstavljamo.

V letu 1997 se je Turistično društvo Žužemberk-Dvor preimenovalo v Turistično društvo Suha krajina in s tem svoje delovanje razširilo tudi na ostala naselja oziroma na Suho krajino, člani društva pa so dejansko iz vseh predelov Suhe krajine in tudi drugih slovenskih krajev, do Suhe krajine, njene naravne, kulturne in žive dediščine pa imajo poseben in prijateljski odnos.

V okviru turističnega društva deluje več sekcij, in sicer: ljudske pevke v pokrajinskih nošah, ljudski godci, Seinsenbergensis Tumultus ali viteški red Jurija in Volka Engelberta Turjaškega iz Žužemberškega gradu, turistični vodniki, ročna dela, pustno-karnevalska sekcija in literarna sekcija ter vse bolj aktivno pohodništvo.

Turistično društvo sodeluje z mnogimi društvi, zvezami, klubi, šolo, z vaščani majhne vasi Plešivica, z upravno enoto in Občino Žužemberk. Aktivno je povezano s Turistično zvezo Dolenjske in Bele krajine, s Turistično zvezo Slovenije, z ZVKD Slovenije, s sosednimi turističnimi društvi, z drugimi društvi in klubi v občini, s Slovenia Nostro ter drugimi. Turistično društvo se s svojimi predlogi in izkušnjami aktivno vključuje v razvojne tudi mednarodne projekte in pomaga pri zaščiti ter obnovi kulturne in naravne dediščine tega območja.

Turistično društvo Suha krajina skrbi za promocijo Suhe krajine in Žužemberka v medijih ter je organizator kulturnih, turističnih, rekreativnih in etnoloških prireditev, ob tem pa aktivno sodeluje tudi na očiščevalnih in drugih urejevalnih akcijah ter ocenjevanjih. Med tem je potrebno omeniti tudi projekt ocenjevanja vin samorodnih vinskih trt, katerih vina so namenjena za domačo uporabo.

Turistično društvo je organizator ali soorganizator mnogih tradicionalnih prireditev:

kračevanja, pustovanja oz. Suhega pustnega karnevala kresovanje, rekreativnega pohoda na Komanco, podelitev priznanj in diplom vinom samorodnih vinskih trt, zgodovinsko-rekreativnega popotovanja po rimski cesti, poletnih grajskih prireditev, največje kulturno-turistične prireditev v Suhi krajini poimenovane Trški dnevi s srednjeveškim dnevom, raznih likovnih razstav, srečanj kolesarjev, pohodnikov, občanov in članov turističnih društev sosednjih občin na Frati, pohoda po Suhi krajini do Močil, predstavitev srednjeveškega življenja na gradu,  itd…. Turistično društvo s svojimi članicami in člani aktivno sodeluje na raznih otvoritvah, prireditvah, srečanjih, sejmih, razstavah tako, da so člani društva udeleženi na več kot 200-tih prireditvah oz. dogodkih na leto.

Ob vseh naštetih aktivnostih člani društva vodijo še organizirane skupine turistov in popotnikov, ki spoznajo zgodovino gradu, cerkva, mlinov, Auerspergove železarne, spomenikov NOB ter drugih znamenitosti naravne in kulturne dediščine tega območja. Predsednik društva sodeluje na mednarodnih konferencah o delovanju nevladnih organizacij na področju ohranjanja kulturne dediščine ter drugih konferencah državnega pomena, v letu 2010 pa je bil izvoljen tudi za enega izmed petih podpredsednikov Turistične zveze Slovenije. Društvo izdaja tudi promocijsko gradivo, razglednice, koledarje in posreduje informacije preko spleta.

Kot je razvidno veliko svojega časa za uspešno delo društva žrtvujejo prizadevne pevke v pokrajinskih nošah, ljubitelji srednjega veka, lokalni turistični vodniki, izvajalke ročnih del in spominkarice, ljubitelji karnevalov in tudi drugi, saj je aktivnih preko 50 članov društva. Članice in člani poleg neverjetnega števila nastopov , prebijejo veliko ur na vajah in drugih prostovoljnih akcijah ter prispevajo k prepoznavnosti Žužemberka in Suhe krajine izven njenega območja.

Vsekakor je Turistično društvo Suha krajina eno izmed najaktivnejših, najzanimivejših, naj društev na Dolenjskem,  v Sloveniji, če ne tudi širše.

In povod smo poznani pod sloganom še iz prve turistične publikacije iz leta 1993

SUHA KRAJINA, KJER ČAS TEČE DRUGAČE!

Vlado  Kostevc, predsednik

20. zgodovinsko rekreativno kolesarjenje po rimski cesti od Ivančne Gorice do Dvora

Datum prireditve: 13.06.2015

13.06.

Ivančna Gorica – Valična vas – Žužemberk – Dvor

TD Ivančna Gorica

Vlado Kostevc,
Slavko Mirtič
Franc Kalar

041 324 – 710
041 377 - 925

www.ivancna-gorica.si/

19. poletne grajske prireditve: Komedija

Datum prireditve: 19.06.2015

19. poletne grajske prireditve: Komedija

19.6.

Žužemberk,
grajsko dvorišče oz. klet

TD Suha krajina
gledališke skupine, pevci,  glasbeniki, folklorne skupine, …

041 324 – 710

19. poletne grajske prireditve: nastop folklorne skupine

Datum prireditve: 28.06.2015

19. poletne grajske prireditve: nastop folklorne skupine

28.06.

Žužemberk, grajsko dvorišče

pevci,  glasbeniki, folklorne skupine,

Trški dnevi in prireditve ob prazniku občine

Prireditev traja od 03.07.2015 do 13.07.2015

Trški dnevi in prireditve ob prazniku občine

03. do 13. julij

Ajdovec – Dvor – Hinje - Šmihel - Žužemberk - …

TD Suha krajina,
Občina Žužemberk

KD Žužemberk in ostali

Franc Škufca

www.pgd-zbk.si

Trški dnevi v Žužemberku

Prireditev traja od 10.07.2015 do 13.07.2015

Lepo vabljeni na Trške dneve, ki so največja kulturno – rekreativno - turistična prireditev v Suhi krajini, v kateri se prepletata preteklost in sedanjost.

V programu nastopajo mnogi priznani slovenski in tuji umetniki. Prireditve se odvijajo skorajda na vseh območjih občine: od Ajdovca, Dvora, Hinj, Šmihela in Žužemberka.

V petek v Žužemberku oživi grad in trg.

V soboto je polno dogodkov čez cel dan, zvečer pa se zaključi s pravo veselico.

V nedeljo sledi Srednjeveški dan. To je osrednji dogodek, s tržnico, grajskimi gospodičnami, vitezi, plesi, viteškimi dvoboji in z zanimivimi dogodki iz bogate zgodovine.

Zvečer sledi slovesnost ob prazniku občine in koncert legende Vlada Kreslina.

Trški dnevi se zaključijo v ponedeljek s spominsko uro Zalle Zarane - prve slovenske filmske igralke v Hollywood-u.

Priloge: