Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov >>

Turistično društvo Suha Krajina

Turistično društvo Suha krajina iz Žužemberka je društvo, ki deluje na podeželju, na območju, kjer ni bil turizem nikoli razvit. Območje občine in Suhe krajine premore izjemno naravno in kulturno dediščino, ki predstavlja potencial za turistični razvoj prijazen naravi, znamenitostim in ljudem.

 

Zgodovina današnjega Turističnega društva Suha krajina sega v leto 1938, ko je bilo v Žužemberku ustanovljeno Tujsko-prometno in olepševalno društvo Žužemberk. Po drugi svetovni vojni je v Žužemberku delovalo Turistično društvo Žužemberk, vendar je v letu 1984 prenehalo delovati.

 

V letu 1993 je bilo ustanovljeno novo turistično društvo, Turistično društvo Žužemberk-Dvor, ki naj bi poskrbelo za nov začetek turističnega razvoja v takratni Krajevni skupnosti Žužemberk. Že ob ustanovitvi takratnega TD Žužemberk-Dvor je bil društvu zadan širši, že skorajda regijski značaj, ki ga z današnjim prepoznavnim delovanjem društva in njegovih aktivnih članov, še bolj poudarja. Danes si turističnega razvoja Občine Žužemberk in Suhe krajine brez smernic, ki jih je v tem času začrtalo turistično društvo in dela, ki ga je na tem področju opravilo, ne predstavljamo.

 

V letu 1997 se je Turistično društvo Žužemberk-Dvor preimenovalo v Turistično društvo Suha krajina in s tem svoje delovanje razširilo tudi na ostala naselja oziroma na Suho krajino, člani društva pa so dejansko iz vseh predelov Suhe krajine in tudi drugih slovenskih krajev, do Suhe krajine, njene naravne, kulturne in žive dediščine pa imajo poseben in prijateljski odnos.

 

V okviru turističnega društva deluje več sekcij, in sicer: ljudske pevke v pokrajinskih nošah, ljudski godci, Seinsenbergensis Tumultus ali viteški red Jurija in Volka Engelberta Turjaškega iz Žužemberškega gradu, turistični vodniki, ročna dela, pustno-karnevalska sekcija in literarna sekcija ter vse bolj aktivno pohodništvo.

 

Turistično društvo sodeluje z mnogimi društvi, zvezami, klubi, šolo, z vaščani majhne vasi Plešivica, z upravno enoto in Občino Žužemberk. Aktivno je povezano s Turistično zvezo Dolenjske in Bele krajine, s Turistično zvezo Slovenije, z ZVKD Slovenije, s sosednimi turističnimi društvi, z drugimi društvi in klubi v občini, s Slovenia Nostro ter drugimi. Turistično društvo se s svojimi predlogi in izkušnjami aktivno vključuje v razvojne tudi mednarodne projekte in pomaga pri zaščiti ter obnovi kulturne in naravne dediščine tega območja.

 

Turistično društvo Suha krajina skrbi za promocijo Suhe krajine in Žužemberka v medijih ter je organizator kulturnih, turističnih, rekreativnih in etnoloških prireditev, ob tem pa aktivno sodeluje tudi na očiščevalnih in drugih urejevalnih akcijah ter ocenjevanjih. Med tem je potrebno omeniti tudi projekt ocenjevanja vin samorodnih vinskih trt, katerih vina so namenjena za domačo uporabo.

 

Turistično društvo je organizator ali soorganizator mnogih tradicionalnih prireditev:

kračevanja, pustovanja oz. Suhega pustnega karnevala kresovanje, rekreativnega pohoda na Komanco, podelitev priznanj in diplom vinom samorodnih vinskih trt, zgodovinsko-rekreativnega popotovanja po rimski cesti, poletnih grajskih prireditev, največje kulturno-turistične prireditev v Suhi krajini poimenovane Trški dnevi s srednjeveškim dnevom, raznih likovnih razstav, srečanj kolesarjev, pohodnikov, občanov in članov turističnih društev sosednjih občin na Frati, pohoda po Suhi krajini do Močil, predstavitev srednjeveškega življenja na gradu,  itd…. Turistično društvo s svojimi članicami in člani aktivno sodeluje na raznih otvoritvah, prireditvah, srečanjih, sejmih, razstavah tako, da so člani društva udeleženi na več kot 200-tih prireditvah oz. dogodkih na leto.

 

Ob vseh naštetih aktivnostih člani društva vodijo še organizirane skupine turistov in popotnikov, ki spoznajo zgodovino gradu, cerkva, mlinov, Auerspergove železarne, spomenikov NOB ter drugih znamenitosti naravne in kulturne dediščine tega območja. Predsednik društva sodeluje na mednarodnih konferencah o delovanju nevladnih organizacij na področju ohranjanja kulturne dediščine ter drugih konferencah državnega pomena, v letu 2010 pa je bil izvoljen tudi za enega izmed petih podpredsednikov Turistične zveze Slovenije. Društvo izdaja tudi promocijsko gradivo, razglednice, koledarje in posreduje informacije preko spleta.

 

Kot je razvidno veliko svojega časa za uspešno delo društva žrtvujejo prizadevne pevke v pokrajinskih nošah, ljubitelji srednjega veka, lokalni turistični vodniki, izvajalke ročnih del in spominkarice, ljubitelji karnevalov in tudi drugi, saj je aktivnih preko 50 članov društva. Članice in člani poleg neverjetnega števila nastopov , prebijejo veliko ur na vajah in drugih prostovoljnih akcijah ter prispevajo k prepoznavnosti Žužemberka in Suhe krajine izven njenega območja. 

 

Vsekakor je Turistično društvo Suha krajina eno izmed najaktivnejših, najzanimivejših, naj društev na Dolenjskem,  v Sloveniji, če ne tudi širše. 

 

In povod smo poznani pod sloganom še iz prve turistične publikacije iz leta 1993

SUHA KRAJINA, KJER ČAS TEČE DRUGAČE!

 

Vlado  Kostevc, predsednik

7. pohod po Suhi krajini do Močil

Datum prireditve: 06.10.2014

Trasa pohoda: Žužemberk-Lopata-Hinje-Močile

Informacije: 041 324 710, e-mail: td.suha-krajina@siol.net, w: http://www.tdsuhakrajina.webs.com

7. Pohod po Suhi krajini do Močil

Datum prireditve: 06.10.2014

Žužemberk – Lopata -  Hinje - Močile

TD Suha krajina
Vlado Kostevc
041 324 – 710
041 560 615
td.suha-krajina@siol.net

Jesenski pohod na Šumberk

Datum prireditve: 09.11.2014

Trasa pohoda: Žužemberk-Vrtače-Šumberk

Informacije: 041 324 710, e-mail: td.suha-krajina@siol.net, w: http://www.tdsuhakrajina.webs.com

20. kračevanje - etnološka prireditev

Datum prireditve: 17.01.2015

20. kračevanje - etnološka prireditev

 

17. 01.

Žužemberk, Kmečki turizem Pucelj

Žužemberški kračmani in

TD Suha krajina

Franc Longar
Vlado Kostevc

031 596 036
041 324 710

www.tdsuhakrajina.webs.com
td.suha-krajina@siol.net

 

20. KRAČEVANJE

Datum prireditve: 17.01.2015

Spoštovani!

Žužemberški kračmani in Turistično društvo Suha krajina Vas vljudno vabimo v soboto, 17. januarja 2015, ob 11.00 uri na tradicionalno že 20. Kračevanje, v Žužemberk, k Pucljevim na Turistično kmetijo Pod gradom. 
Vsako leto, na dan sv. Antona puščavnika, to je 17. januarja, priromajo v cerkev sv. Roka (zgrajena je bila v prvi polovici 17. stoletja v zahvalo za premagano kugo) mnogi prebivalci Suhe krajine ter tako prosijo za zdravje živine, ljudi, za dobro letino in medsebojno razumevanje. V zahvalo ali v dar prinesejo prekajene svinjske krače, salame, klobase, kruh, druge dobrote in izdelke. Stari običaj kračevanja, na katerem bosta na humoren način preizkušena kračmana licitirala darove bo pri Pucljevih, kjer bodo poskrbeli za dobre krače in pijačo. Poskrbljeno bo tudi za dobro vzdušje. Tako kot vsako leto se tudi letos pričakuje sodelovanje žužemberških motoristov, suhokranjskih konjerejcev, županov in Antonov, ki godujejo ta dan.

Ob 9.30 uri bo v cerkvi sv. Roka maša, na kateri bodo maševali duhovniki žužemberške dekanije.

Veselimo se snidenja, saj brez vaše pomoči ne bi zmogli.

S spoštovanjem,

Vlado Kostevc, predsednik TD Suha krajina

Priloge: