Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov >>

Turistično narodopisno društvo Razkrižje

O društvu:

Turistično narodopisno društvo Razkrižje je bilo ustanovljeno 3. januarja 1987. leta. Že v svojem imenu ima poudarjeno težo svojega delovanja na ohranjanju kulturne dediščine naših krajev.

 

Je društvo prijaznih ljudi. V naši sredini so s spoštovanjem sprejeti vsi, ki jim je do tega, da bi za svoj kraj storili kaj dobrega, da bi gostom, ki prihajajo k nam in javnosti nasploh, pokazali kaj pri nas zmoremo in znamo, da odkrivamo danosti, ki nam jih je dala narava, da ohranjamo kulturno izročilo naših prednikov, da gojimo spoštljiv odnos do soljudi, zavedajoč se, da bomo uspešni le, če bomo delovali ustvarjalno in združevalno.

 

Najpomembnejše aktivnosti društva:

Društvo se je rodilo z organizacijo tradicionalne prireditve VAŠKE IGRE, ko so se v bogati povorki prikazovali številni stari običaji, šege, navade, stara opravila. Prireditev se je nadaljevala z igrami v katerih so se pomerili Prekmurci, Medžimurci, Prleki in domačini.

Ker je Ivanov izvir simbol društva in naravna vrednota, ki jo ljudje tega širšega območja častijo že skozi stoletja, je društvo leta 1997 v to naravno okolje postavilo jaslice na prostem. Že naslednje leto pa pričelo z uprizoritvijo predstave BOŽIČNA NOČ, v kateri sodeluje skupaj s tehničnim osebjem 120 ljudi. Skozi vsa ta leta je bila predstava kvalitetno dograjena in je zagotovo največja in najbolj znana prireditev v občini in njeni okolici.

Od leta 1987, ko je društvo bilo ustanovljeno, vsako leto zadnjo nedeljo v juniju, ko se v razkriški župnijski cerkvi obhaja god Svetega Janeza Krstnika, organiziramo pri Ivanovem izviru tradicionalno srečanje imenovano IVAJE NA RAZKRIŽJU, kjer društvo poskrbi za kulinarično ponudbo in ponudbo spominkov značilnih za ta kraj.

Od leta 1997 društvo organizira ŽETEV IN MLAČEV NA STAR NAČIN. Za potrebe mlačve je društvo nabavilo staro mlatilnico in v zvezi z žetvijo oživelo nekaj lepih običajev, predvsem kronanje žetvene kraljice. O sami prireditvi je posnet tudi dokumentarni film.

Od leta 1997, društvo vsako leto 15. avgusta, na praznik Marijinega vnebovzetja, organizira v vinorodnih predelih Občine Razkrižje prireditev POZDRAV JESENI, ki se prične s povorko cvetja iz Veščice do kapelice v Šprincu, nadaljuje s sveto mašo z blagoslovom cvetja ter nato s kulturnim in zabavnim programom v velikem šotoru, postavitvijo klopotca ter vinogradniškimi igrami. V zadnji letih se prireditev organizira še v večji razsežnosti saj sodelujejo skoraj vsa društva in občina tako iz naše kot sosednje hrvaške občine Štrigova. Na ta dan pa je v sodelovanju z oblastnimi organi obeh držav na tem območju dan odprte meje. Poudarek prireditve je poleg čaščenja velikega krščanskega praznika tudi na sodelovanju med ljudmi dveh sosednjih narodov, Slovenije in Hrvaške ter srečanju Prlekov, Prekmurcev in Medžimurcev.

Od leta 1996, društvo vsako leto ob pričetku božično-novoletnih praznovanj organizira v razkriškem križišču POSTAVITEV BOŽIČNO-NOVOLETNEGA DREVESA S PRIŽIGANJEM LUČK.

 

Članom društva je uspelo ohraniti nekatere stare ljudske običaje, ki jih ob posebnih priložnostih tudi prikažemo: FTIČEKOVO GOSTUVAJE – na Valentinovo, 14. februarja,

KRONANJE ŽETVENE KRALJICE, SVEČNICA, O SLEPI DEKLICI, KI JE SPREGLEDALA PRI IVANOVEM IZVIRU.

 

Društvo skrbi za ohranjanje avtohtone TAMBURAŠKE GLASBE, ki je v teh obmejnih krajih doma že skozi stoletja.

 

OHRANJANJE STARIH KULINARIČNIH POSEBNOSTI KRAJA: razkriški mlinci, razkriške pogačice in oljarska južina.

 

Društvo je NOSILEC URESNIČEVANJA PROJEKTA »RAZKRIŠKI KOT«, v katerem na izviren način predstavimo kulturno in naravno dediščino tega območja. Najbolj zanimive predstavitve v okviru Razkriškega kota so naslednje: prikaz življenja v prazgodovinski naselbini Gradišče na Šafarskem izpred 5500 let in predstavitev ljudskih verovanje povezanih z vodo iz Ivanovega izvira.

Društvo aktivno sodeluje tudi pri predstavitvi ostalih zanimivosti kraja: mlinarstva v kraju (Slomškov mlin in potočni mlin na Gibini), kovaškega muzeja, čevljarskega in dimnikarskega muzeja, žganjekuhe na star način, domače oljarne bučnega olja, pri predstavitvi 39 redkih drevesnih sort, predstavitvi zdravilnih energijskih točk, najvišjega slapa v Pomurju, sotočja reke Ščavnice in Mure, vinotočev in turističnih kmetij,…

Člani društva pa od leta 2009 dalje, pridelujejo tudi lastno vino, vino kraljice Martine XV., ki so jo poimenovali po Razkrižanki, ki je isto leto postala Vinska kraljica ljutomersko-ormoških goric Martina XV.

 

Društvo sodeluje pri organizaciji večine prireditev v občini ter skrbi za lepšo urejenost naših vasi.

 

Društvo sodeluje tudi z drugimi društvi in organizacijami v občini in izven nje. Leta 2003 je bila podpisana listina o trajnem sodelovanju z Društvom podeželskih žena Velike Lašče.

 

Predsednik društva je Stanko Ivanušič.

20. TRADICIONALNA PRIREDITEV POZDRAV JESENI

Datum prireditve: 15.08.2016

Prireditev se prične ob 10.30 uri s povorko cvetja, sledi sveta maša z blagoslovom cvetja. Prireditev se nadaljuje s kulturnim programom, vinogradniškimi igrami in družabnim srečanjem. Poudarek prireditve je poleg čaščenja velikega krščanskega praznika tudi na sodelovanju med ljudmi dveh sosednjih narodov, Slovenije in Hrvaške ter srečanju Prlekov, Prekmurcev in Medžimurcev. Ta dan je v sodelovanju z oblastnimi organi obeh držav na tem območju dan odprte meje. Za prijetno vzdušje bo skrbel ansambel Mladi Pomurci. V sklopu prireditve Pozdrav jeseni, se bo odvijal tudi 14. mednarodni tek prijateljstva Razkrižje-Štrigova. Dodatne informacije na: tic@razkrizje.si, 02 584 99 12, 041 878 448.

Božična noč - predstava na prostem, pri Ivanovem izviru na Razkrižju

Datum prireditve: 24.12.2016

V času božično-novoletnih praznikov, bomo že 19. leto zapored, organizirali predstavo na prostem, v čudovitem naravnem okolju ob Ivanovem izviru, z naslovom Božična noč.

Predstavo organizira Turistično narodopisno društvo Razkrižje v sodelovanju z občino, župnijo ter drugimi društvi iz Občine Razkrižje. Gre za tehnično izjemno zahteven projekt, ki smo ga umestili v čudovito naravno okolje ob znanem Ivanovem izviru. Poleg igralsko-govornega dela, je v predstavo vključeno veliko odličnega petja, tako celotnega cerkvenega pevskega zbora razkriške župnije, kot tudi vseh glavnih igralcev, ki del svojih vlog odpojejo. V šestih slikah se prikazujejo prizori po svetopisemskem izročilu Kristusovega rojstva, kateremu ustvarjalci sledimo z veliko natančnostjo:  Angel Gabriel obišče Marijo, Marija obišče sorodnico Elizabeto, Potovanje Jožefa in Marije v Betlehem, Iskanje prenočišča, Namestitev v štalici ter Rojstvo in prihod Svetih treh kraljev. Predstavo smo z leti kvalitetno izpopolnili in dogradili in je nekaj posebnega in izvirnega, ki vsakemu obiskovalcu zagotovo obogati praznične dni.

Predstava se prične ob 19. uri.

Takoj po predstavi je polnočnica v bližnji romarski cerkvi Sv. Janeza Nepomuka.


Predstava Božična noč pri Ivanovem izviru na Razkrižju

Datum prireditve: 07.01.2017

Božična noč na Razkrižju

Predstava na prostem, pri Ivanovem izviru

Ljudska ideja, da bi v čudovit naravni ambient ob Ivanovem izviru postavili jaslice, se je že v letu 1997 dobro prijela. Zato smo naslednje leto v organizaciji Turistično narodopisnega društva Razkrižje uprizorili prvo predstavo z naslovom Božična noč.

Predstava Božična noč je  kvaliteten kulturno-verski dogodek po svetopisemskem izročilu Kristusovega rojstva, kateremu ustvarjalci sledimo z veliko natančnostjo. Poleg igralsko-govornega dela je v predstavo vključeno veliko odličnega petja, tako celotnega cerkvenega pevskega zbora razkriške župnije kot tudi vseh glavnih igralcev: Jožefa, Marije in drugih, ki del svojih vlog odpojejo. V šestih slikah se predstavijo prizori: Angel Gabriel obišče Marijo, Marija obišče sorodnico Elizabeto, Potovanje Jožefa in Marije v Betlehem, Iskanje prenočišča, Namestitev v štalici ter Rojstvo in prihod Svetih treh kraljev. 60-minutna predstava poteka zelo dinamično.  Ker je dobro obiskana, jo z namenom obogatitve prazničnih dni, uprizarjamo že 19 let.

Predstava bo uprizorjena še v soboto, 7. 1. 2017, ob 18. uri.

Za ogled predstave ne zaračunavamo vstopnine, veseli pa bomo vašega prostovoljnega prispevka, ki ga bomo namenili za pokrivanje stroškov predstave.


Slavnostna akademija ob 30-letnici delovanja Turistično narodopisnega društva Razkrižje

Datum prireditve: 13.01.2017

VABILO

NA SLAVNOSTNO AKADEMIJO

OB 30-LETNICI TURISTIČNO NARODOPISNEGA DRUŠTVA RAZKRIŽJE,

ki bo v petek, 13. januarja 2017, ob 18. uri, v Domu kulture Razkrižje.

V kulturnem programu bodo nastopili: kvartet godal Glasbene šole Slavka Osterca Ljutomer in Tamburaški orkester KD Ivan Kaučič Ljutomer, kateremu se bodo na odru pridružili solisti: Mišo Kontrec, Klavdija Štuhec in Mira Rebernik Žižek.

Ob tej priložnosti se bomo sprehodili skozi 30 let delovanja društva.

Slavnostni govornik bo predsednik Turistične zveze Slovenije, Peter Misja.

Po kulturnem programu sledi pogostitev.

 

Vljudno vabljeni!

POZDRAV JESENI

Datum prireditve: 15.08.2017

Normal 0 21 false false false SL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4