Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov >>

Turistično narodopisno društvo Razkrižje

O društvu:

Turistično narodopisno društvo Razkrižje je bilo ustanovljeno 3. januarja 1987. leta. Že v svojem imenu ima poudarjeno težo svojega delovanja na ohranjanju kulturne dediščine naših krajev.

 

Je društvo prijaznih ljudi. V naši sredini so s spoštovanjem sprejeti vsi, ki jim je do tega, da bi za svoj kraj storili kaj dobrega, da bi gostom, ki prihajajo k nam in javnosti nasploh, pokazali kaj pri nas zmoremo in znamo, da odkrivamo danosti, ki nam jih je dala narava, da ohranjamo kulturno izročilo naših prednikov, da gojimo spoštljiv odnos do soljudi, zavedajoč se, da bomo uspešni le, če bomo delovali ustvarjalno in združevalno.

 

Najpomembnejše aktivnosti društva:

Društvo se je rodilo z organizacijo tradicionalne prireditve VAŠKE IGRE, ko so se v bogati povorki prikazovali številni stari običaji, šege, navade, stara opravila. Prireditev se je nadaljevala z igrami v katerih so se pomerili Prekmurci, Medžimurci, Prleki in domačini.

Ker je Ivanov izvir simbol društva in naravna vrednota, ki jo ljudje tega širšega območja častijo že skozi stoletja, je društvo leta 1997 v to naravno okolje postavilo jaslice na prostem. Že naslednje leto pa pričelo z uprizoritvijo predstave BOŽIČNA NOČ, v kateri sodeluje skupaj s tehničnim osebjem 120 ljudi. Skozi vsa ta leta je bila predstava kvalitetno dograjena in je zagotovo največja in najbolj znana prireditev v občini in njeni okolici.

Od leta 1987, ko je društvo bilo ustanovljeno, vsako leto zadnjo nedeljo v juniju, ko se v razkriški župnijski cerkvi obhaja god Svetega Janeza Krstnika, organiziramo pri Ivanovem izviru tradicionalno srečanje imenovano IVAJE NA RAZKRIŽJU, kjer društvo poskrbi za kulinarično ponudbo in ponudbo spominkov značilnih za ta kraj.

Od leta 1997 društvo organizira ŽETEV IN MLAČEV NA STAR NAČIN. Za potrebe mlačve je društvo nabavilo staro mlatilnico in v zvezi z žetvijo oživelo nekaj lepih običajev, predvsem kronanje žetvene kraljice. O sami prireditvi je posnet tudi dokumentarni film.

Od leta 1997, društvo vsako leto 15. avgusta, na praznik Marijinega vnebovzetja, organizira v vinorodnih predelih Občine Razkrižje prireditev POZDRAV JESENI, ki se prične s povorko cvetja iz Veščice do kapelice v Šprincu, nadaljuje s sveto mašo z blagoslovom cvetja ter nato s kulturnim in zabavnim programom v velikem šotoru, postavitvijo klopotca ter vinogradniškimi igrami. V zadnji letih se prireditev organizira še v večji razsežnosti saj sodelujejo skoraj vsa društva in občina tako iz naše kot sosednje hrvaške občine Štrigova. Na ta dan pa je v sodelovanju z oblastnimi organi obeh držav na tem območju dan odprte meje. Poudarek prireditve je poleg čaščenja velikega krščanskega praznika tudi na sodelovanju med ljudmi dveh sosednjih narodov, Slovenije in Hrvaške ter srečanju Prlekov, Prekmurcev in Medžimurcev.

Od leta 1996, društvo vsako leto ob pričetku božično-novoletnih praznovanj organizira v razkriškem križišču POSTAVITEV BOŽIČNO-NOVOLETNEGA DREVESA S PRIŽIGANJEM LUČK.

 

Članom društva je uspelo ohraniti nekatere stare ljudske običaje, ki jih ob posebnih priložnostih tudi prikažemo: FTIČEKOVO GOSTUVAJE – na Valentinovo, 14. februarja,

KRONANJE ŽETVENE KRALJICE, SVEČNICA, O SLEPI DEKLICI, KI JE SPREGLEDALA PRI IVANOVEM IZVIRU.

 

Društvo skrbi za ohranjanje avtohtone TAMBURAŠKE GLASBE, ki je v teh obmejnih krajih doma že skozi stoletja.

 

OHRANJANJE STARIH KULINARIČNIH POSEBNOSTI KRAJA: razkriški mlinci, razkriške pogačice in oljarska južina.

 

Društvo je NOSILEC URESNIČEVANJA PROJEKTA »RAZKRIŠKI KOT«, v katerem na izviren način predstavimo kulturno in naravno dediščino tega območja. Najbolj zanimive predstavitve v okviru Razkriškega kota so naslednje: prikaz življenja v prazgodovinski naselbini Gradišče na Šafarskem izpred 5500 let in predstavitev ljudskih verovanje povezanih z vodo iz Ivanovega izvira.

Društvo aktivno sodeluje tudi pri predstavitvi ostalih zanimivosti kraja: mlinarstva v kraju (Slomškov mlin in potočni mlin na Gibini), kovaškega muzeja, čevljarskega in dimnikarskega muzeja, žganjekuhe na star način, domače oljarne bučnega olja, pri predstavitvi 39 redkih drevesnih sort, predstavitvi zdravilnih energijskih točk, najvišjega slapa v Pomurju, sotočja reke Ščavnice in Mure, vinotočev in turističnih kmetij,…

Člani društva pa od leta 2009 dalje, pridelujejo tudi lastno vino, vino kraljice Martine XV., ki so jo poimenovali po Razkrižanki, ki je isto leto postala Vinska kraljica ljutomersko-ormoških goric Martina XV.

 

Društvo sodeluje pri organizaciji večine prireditev v občini ter skrbi za lepšo urejenost naših vasi.

 

Društvo sodeluje tudi z drugimi društvi in organizacijami v občini in izven nje. Leta 2003 je bila podpisana listina o trajnem sodelovanju z Društvom podeželskih žena Velike Lašče.

 

Predsednik društva je Stanko Ivanušič.

Pomlad v Prleških goricah " Dan odprtih kleti in veselih ljudi"

Datum prireditve: 31.05.2014

Glavni namen prireditve je predstaviti Prleško regijo z njenimi znamenitostmi, vrhunskimi vini in izvrstno lokalno domačo hrano. Start pohoda je v Kulturno-športnem centru Zavirje Razkrižje. Vabljeni.

Informacije: 02 584 99 12, e-mail: tic@razkrizje.si

Pozdrav jeseni

Datum prireditve: 15.08.2014

Pričetek prireditve je ob 10:30 s povorko cvetja. Ob 11:00 je pri kapelici v Šprincu sveta maša z blagoslovom cvetja. Od 12:20 dalje je v velikem šotoru kulturni program z blagoslovom klopotca in vinograda. Potekale bodo tudi vinogradniške zabavne igre in druženje ob ljudskih pevcih in godcih z obeh strani meje.

Polek čaščenja velikega krščanskega praznika je poudarek na sodelovanju dveh sosednjih narodov. Ta dan je že tretje leto dan odprte meje.

Prisrčno vabljeni.

Informacije: 02 584 99 12, e-mail: tic@razkrizje.si

18. TRADICIONALNA PRIREDITEV POZDRAV JESENI

Datum prireditve: 15.08.2014

Šprinc (Občina Razkrižje)

Prireditev se prične ob 10.30 uri s povorko cvetja. Ob 11. uri je pri kapelici v Šprincu sveta maša z blagoslovom cvetja. Od 12.20 ure dalje pa v velikem šotoru  voden program z blagoslovom klopotca in vinograda, vinogradniškimi igrami, prijetnim druženjem ob mnogih ljudskih pevcih in godcih iz obeh strani meje. 

Poudarek prireditve je poleg čaščenja velikega krščanskega praznika tudi na  sodelovanju med ljudmi dveh sosednjih narodov, Slovenije in Hrvaške ter srečanju Prlekov, Prekmurcev in Medžimurcev.

Letos se bo v okviru prireditve Pozdrav jeseni odvijal še 12. mednarodni tek prijateljstva Razkrižje-Štrigova, ki se bo pričel ob 17. uri.

Prireditev se nadaljuje s plesom ob glasbi ansambla Klapovühi.

Turistično narodopisno društvo Razkrižje v sodelovanju s Turistično skupnostjo Občine Štrigova, Kulturno umetniškim društvom Razkrižje, Kulturno umetniškim društvom Sveti Jeronim Štrigova, Župnijo Razkrižje, Občino Štrigova in Občino Razkrižje

Priloge:

Pozdrav jeseni

Datum prireditve: 15.08.2015

Prireditev se bo pričela ob 10.30 uri s povorko cvetja iz razkriške in štrigovske strani do kapelice v Šprincu

19. tradicionalna prireditev Pozdrav jeseni

Prireditev traja od 15.08.2015 do 16.08.2015


Turistično narodopisno društvo Razkrižje,

skupaj z Občino in Župnijo Razkrižje, vaščani Šprinca in Koprive

ter Občino in Turistično skupnostjo Štrigova iz sosednje Hrvaške

 

vas prijazno vabimo na

 

19. TRADICIONALNO PRIREDITEV POZDRAV JESENI

OB PRAZNIKU MARIJINEGA VNEBOVZETJA

Šprinc (Občina Razkrižje), sobota, 15. avgust 2015, od 10.30 ure dalje.

 

Prireditev se bo pričela ob 10.30 uri s povorko cvetja

 iz razkriške in štrigovske strani do  kapelice v Šprincu

(iz razkriške strani začetek povorke: Veščica 17a, domačija Srša)

iz štrigovske strani začetek povorke: Banfi 201, domačija Novak).

 

Ob 11. uri bo pri kapelici v Šprincu sveta maša z blagoslovom cvetja, posvečena prazniku Marijinega vnebovzetja,  ki jo bo daroval razkriški župnik, msgr. Franc Režonja.

Prireditev se bo nadaljevala v velikem šotoru pri kapelici v Šprincu.

 

Ob 12.20 uri, blagoslov klopotca in vinograda ter pričetek kulturnega programa.

Od 13.30 ure dalje voden program z vinogradniškimi igrami, prijetnim druženjem

ob mnogih ljudskih pevcih in godcih iz obeh strani meje

ter plesu ob glasbi Ansambla Klapovühi.

 

Poudarek prireditve je poleg čaščenja velikega krščanskega praznika tudi na

 sodelovanju med ljudmi dveh sosednjih narodov,

Slovenije in Hrvaške ter srečanju Prlekov, Prekmurcev in

Medžimurcev. Ta dan bo v sodelovanju z oblastnimi organi obeh

držav na tem območju dan odprte meje.