Turistično društvo Pudgura

Izbrano turistično društvo še ni opisa!

Prireditev Gozdar-kmet nekoč in danes v Pudguri

Datum prireditve: 06.08.2016

Letos v znamenju nevestine bale

Gozdar – kmet nekoč in danes je etnološko-turistična prireditev, ki poteka vsako leto v začetku avgusta pri kozolcu toplarju v Belskem pri Postojni. Letošnja prireditev je jubilejna, saj jo Turistično društvo Pudgura v sodelovanju s partnerji prireja že petnajstič. Potekala bo v soboto, 6. avgusta 2016, od 14. ure dalje.

Tradicionalna prireditev je namenjena ohranjanju kulturne, etnološke in etnografske dediščine na Postojnskem ter obujanju starih običajev in navad pri delu v gozdu in na polju ter vsakdanjem življenju v vaseh Pudgure.

Osrednja tema letošnje prireditve je zgodba o bali. Člani TD Pudgura in Društva za ohranjanje lokavškega izročila DOLI bodo obiskovalcem prikazali pripravo in prevoz bale pred poroko z nevestinega doma k ženinu na nov dom. Šivanje nevestine bale, barantanje za balo in prevoz bale z vozom in konji bodo osrednja zanimivost, s katero bodo prireditelji navduševali domače in tuje obiskovalce. Obiskovalci si bodo lahko ogledali še žaganje hloda po starem – na roke in se tudi sami poizkusili pri tem nekdanjem zahtevnem gozdarskem opravilu.

Prireditev dopolnjuje avtentična kulinarična ponudba, ki jo sestavljajo gozdarski žganci z ocvirki, lovski golaž in štruklji. Ob pomoči članic društva si bodo obiskovalci to tradicionalno slovensko jed lahko pripravili tudi sami. Posebno pozornost bodo prireditelji namenili tudi otrokom, ki bodo uživali v igrah po starem (skakanje v žaklju, hoja s hoduljami, ustvarjanje žigov iz krompirja).

Prireditev spremlja kmetijska tržnica lokalnih pridelkov in izdelkov Zelenega krasa, na kateri obiskovalci lahko poskusijo in kupijo domač sir, suhe mesnine, slovenski med, žganja in druge lokalne dobrote ter izdelke slovenske obrti. Ob večernih urah pa se bodo zabavali ob plesu z ansamblom Tonija Verderberja.

Prireditev je izvirna in privlačna popestritev turistične ponudbe Postojne v času največjega turističnega obiska in ponuja pristen stik domačih in tujih obiskovalcev z lokalno tradicijo.

Priloge:

Gobarska sobota pri kozolcu toplarju v Belskem

Prireditev traja od 01.10.2016 do 02.10.2016

TD Pudgura prireja prvi vikend v oktobru tradicionalni gobarski praznik pri kozolcu toplarju v Belskem pri Postojni. Prireditev traja dva dni, 1. in 2. oktobra. Poleg razstave gob, katere ogled bo voden, bo letos v ospredju koruza v Sloveniji: prikaz ličkanja, pletenja kit, uporaba koruze in ličja. Prireditev pripravljajo v sodelovanju z Zadrugo za razvoj podeželja Pomelaj iz Male Polane. Popoldne tudi živa glasba z ansambloma Amaterji in Furmani.

Lepo vabljeni v Pudguro!

3. četrtkov večer pod kozolcem

Datum prireditve: 20.07.2017

Organizator: Turistično društvo Pudgura

Četrtek, 20.7., ob 19. uri, pri kozolcu toplarju v Belskem

Mladost pod kozolcem
Irena in Boris iz gledališke skupine DEKANI
BOWLA PARTY
igra STRELASTIKA

Gozdar-kmet nekoč in danes

Datum prireditve: 05.08.2017

pri kozolcu toplarju v Belskem, v soboto, 5. avgusta 2017, ob 15. uri.

Drugi četrtkov večer pod kozolcem toplarjem v Belskem

Datum prireditve: 21.06.2018

Gosti večera bodo Ljudski pevci Jezerci iz Dolenjega Jezera pri Cerknici
Ljudski pevci Jezerci prihajajo iz Dolenjega jezera pri Cerknici in štejejo 10 članov. Ohranjajo petje na star način, tako kot so ga peli naši starši. Ohranjajo tudi kulturo oblačil iz svojih krajev, ki sega v 19. stoletje. Skupina deluje 4 leta in nastopa po različnih krajih Slovenije, pa tudi čez mejo. Lani so imeli kar 29 nastopov. Na Postojnskem pa se predstavljajo prvič.
Vabljeni.