Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov >>

Turistično kulturno društvo Mak Pristava

Pristava je majhna vasica, ki leži ob levem bregu reke Ščavnice. Od Ljutomera je oddaljena 3 km, ima 72 hiš in skoraj 300 prebivalcev.

 

Prvič je omenjena leta 1445 kot graščinska pristava. Vas je do leta 1972 bila poplavno območje, zato je v vasi še vedno 9 mostov.

V vas se da priti iz štirih stani: iz Stročje vasi, Cvena, Razkrižja in Veščice.

TKD Mak Pristava je bilo ustanovljeno 23.3.1995 z namenom, da se obudijo stari običaji in polepša okolica ter zaradi druženja vaščanov in prijateljev Pristave. V društvo je vključeno 91 članov.

Imamo turistični podmladek. Sodelujemo s Turistično zajednico iz Štrigove v sosednji Hrvaški in Turističnim društvom iz Gančan.

Kulinarika:

Iz krušne peči omamno diši po domačih pogačah, kot so kvasenice, postržjače in krapci. Dobrote iz tünke, ki jih znajo pripraviti naše gospodinje, teknejo še tako zahtevnemu gostu.

Vredno ogleda: 

Cvetkova domačija iz leta 1802, vaška kapela iz leta 1888, mejni kamen iz časa Marije Terezije, Kmečki muzej in še veliko zanimivega.

MIKLAVŽEVANJE

Datum prireditve: 05.12.2014

Miklavž bo obiskal otroke v Pristavi in sicer tako, da bo prišel na dom.

Obdaril jih bo s skromnim darilom.

S seboj bo seveda imel tudi peklenščke in angela.

19. BOŽIČNO-NOVOLETNI KONCERT

Datum prireditve: 21.12.2014

Že tradicionalni 19. božično-novoletni koncert bo v dvorani Gasilsko-vaškega doma s pričetkom ob 14. uri.

Antonov pohod na KOG

Datum prireditve: 18.01.2015

Tradicionalen Antonov pohod v sodelovanju z GD Pristava. Zberemo se pred GD ob 7. uri. Na Kogu ob 10. uri maša.


Nekdo je svetega Antona vprašal, kaj mora storiti, da bi ugajal Bogu. Svetnik mu odgovori: »Kamorkoli greš, vedno imej pred očmi Boga; pri tem kar delaš, se vedno ravnaj po svetem pismu; in kjerkoli se nahajaš, ostani tam in čimbolj odlašaj z odhodom. Te tri nasvete spolnjuj, pa boš odrešen.«


Tudi neki opat je vprašal svetega Antona, kaj mora storiti. Anton mu odgovori: »Ne zanašaj se na svojo pravičnost, ker je ta samo v tvojem trebuhu in na jeziku ter ne objokuj preteklosti.«


GREGORJEVO

Datum prireditve: 12.03.2015

Ob 18.00 se zberemo na Ščavniškem mostu v Pristavi pri Ljutomeru.


Spust Gregorjevih ladjic, ki si jih prej naredijo v delavnicah (ob 16. Uri v GD Pristava) ali doma. Prav tako spust lučk v obliki jajčnih lupin.