Turistično društvo Fara

Turistično društvo Fara je bilo ustanovljeno 22. marca 1999 z veliko željo in ciljem, da s skupnimi močmi ohranimo naš kraj urejen in prijeten ter ohranimo naše kulinarične dobrote. Prav zato sta se znotraj društva oblikovali sekcija za urejanje okolja in sekcija za kulinariko, ki skrbita za pripravo in izvedbo prireditev.
Turistično društvo Fara je nerazdružljivo povezano s krajem, saj organizira sodobne zabavne prireditve, koncerte, gledališke igre, ipd. Največjo pozornost pa društvo namenja praznovanjem, ki ohranjajo kulturno dediščino kraja, šege in navade, kulinarično dediščino in dediščino urejenega in prijetnega kraja.

V želji, da bi društvo delovalo čim bolj kvalitetno, organizira raznolika izobraževanja, praktična učenja in strokovne ekskurzije. Udeležuje se tudi prireditev po Sloveniji, kjer predstavlja Spodnjo Idrijo, njeno lepoto in kulinarične dobrote.

PR' FARSKI ŠTRUKLJEVC - VELIKI ŠMAREN V SPODNJI IDRIJI

Datum prireditve: 14.08.2012

K cerkvi Marije Vnebovzete ali Marije na Skalci, kot ji pravijo domačini, že stoletja prihajajo romarji iz bližnje in daljne okolice. Skozi leta je praznik pridobil še druge razsežnosti. V dnevih okrog velikega šmarna tako v Spodnji Idriji potekajo raznovrstni dogodki, ki zrcalijo željo po ohranjanju sakralne, zgodovinske, kulturne in etnološke dediščine – od pletenja bršljanovih venčkov do vrhunca praznične kulinarične ponudbe - Prfarskega štrukljevca.

Priloge:

Veliki šmaren - Pr' farski štrukljevc

Prireditev traja od 13.08.2016 do 15.08.2016

Veliki šmaren - Pr' farski štrukljevc predstavlja osrednje in največje praznovanje v Spodnji Idriji ali Pri Fari, kot svoj kraj še vedno poimenujemo domačini.  God svoje zavetnice (15. avgust) so krajani in okoličani iz roda v rod nadvse slovesno obeleževali, po tradiciji pa so se jim v velikem številu pridružili tudi romarji od blizu in daleč. Tako je pr' farski veliki šmaren po vsebini  prerasel okvire cerkvenega praznika in se uveljavil kot osrednje letno vseljudsko slavje. Lahko govorimo o zglednem primerku avtentičnega praznika, ki ga je celotno občestvo sprejelo kot trajno vrednoto. V dnevih okrog velikega šmarna tako v Spodnji Idriji potekajo raznovrstni dogodki, v katerih se zrcali želja po ohranjanju sakralne, zgodovinske, kulturne in etnološke dediščine in lokalne identitete. Predvsem pa so to dnevi druženja krajanov vseh generacij in zanimanj. Glavni organizator je KS Spodnja Idrija oz. Občina Idrija, TD Fara pa vsako leto pripravi in izvede kulturni program, otroški program in aktivnosti povezane z ohranjanjem nesnovne kulturne dediščine. Izpostaviti gre pletenje bršljanovih venčkov na tradicionalen način, saj izdelamo preko 160 m bršljanovih venčkov, s katerimi praznično odenemo osrednja prizorišča. Vrhunec praznične kulinarične ponudbe predstavljajo štruklji, ki jih vsako leto pripravimo članice TD Fara. Že od jutranjih so članice Sekcije za kulinariko pripravijo vse potrebno za izdelavo, kuhanje in postrežbo štrukljev, ki so obiskovalcem na voljo v popoldanskih in večernih urah. Že nekaj let sodelujemo s ponudniki iz Idrijskih Krnic in za nadev uporabljamo le skuto, izdelano v Idrijskih Krnicah. Sekcija za urejanje okolja vsako leto poskrbi za ureditev in okrasitev osrednjega prireditvenega šotora in prodajnih stojnic s cvetjem. Velik poudarek dajemo  vključevanju  mladih, saj se zavedamo, kako pomembna je medgeneracijska izmenjava izkušenj, znanj in vedenj o domačem kraju in vsakdanjiku in prazniku naših prednikov. Preko celega leta dobro sodelujemo s Turističnim krožkom  OŠ Spodnja Idrija , na Velikem šmarnu predstavimo celoletni projekt. Pri sestavi programa skušamo vključiti čim več domačih ustvarjalcev.

Veliki šmaren 2018

Prireditev traja od 13.08.2018 do 15.08.2018

Veliki šmaren - Pr farski štrukljevc predstavlja osrednje in največje praznovanje v Spodnji Idriji. ...
Preberi več