Turistično društvo Slajka - Hotavlje

TURISTIČNO DRUŠTVO »SLAJKA« HOTAVLJE

je začelo pisati svoje zgodbe pomladi leta 1970.

Skozi vseh 40 let delovanja se tako trudimo ohranjati tradicijo naših prednikov preko različnih prireditev:

- pustovanje

- prvomajsko kresovanje

- dan šmarnic in pohod na Slajko

- večer slovenskih podoknic in semanji dan

- Štefanovo srečanje prebivalcev Hotavelj in okolice pod novoletno jelko

Večer slovenskih podoknic in Semanji dan na Hotavljah

Prireditev traja od 15.08.2015 do 16.08.2015

Turistično društvo "Slajka" Hotavlje, ki obeležuje 45 let obstoja, tudi letos vabi na tradicionalni hotaveljski praznik ob godu sv. Lovrenca, na Večer slovenskih podoknic in Semanji dan. Prireditev oba dva dneva poteka na prostem, na Šinkovcovem travniku.

V soboto, 15. avgusta:
- bo ob 20. uri na osrednjem prizorišču ogled veseloigre v poljanskem narečju, ki jo vsako leto pripravijo člani našega turističnega društva z domačini. Igro običajno o Hotavljah in okoliških vaseh ter posebnežih ali dogodkih, ki so posebej zanimivi na tem koncu, napiše eden od domačinov. Lani jo je napisal in režiral Jenkov nagrajenec, Janez Ramoveš. Tudi letos obljubljamo, da bo posebej pestro in zanimivo, saj je avtor David Mohorič, priljubljen tekstopisec narodnozabavnih besedil. V kulturnem programu bodo nastopili pevci Moške vokalne skupine Pozdrav in Raubarji. Bodite z nami ob 20h! Še pred tem pa vas bomo postregli z lokalnimi dobrotami in šilcem rujnega.
Po kulturnem programu bo na prizorišču priložnost za druženje s petjem in plesom na veselici z Novimi spomini.

V nedeljo, 16. avgusta, ko praznujemo semanji dan, se bomo tudi letos
- ob 10. uri zbrali pri maši v podružnični cerkvi sv. Lovrenca na Hotavljah. Po maši vas vabimo še na srečanje z izseljenci in pogostitev z vaškim sejmom. Na voljo bodo stojnice domačih ustvarjalcev in ponudnikov domačih dobrot.
- Ob 16. uri bo sledila ustvarjalna delavnica za otroke, na kateri bomo obudili spomin na veščine in igre naših dedkov in babic.
- Ob 17. uri pripravljamo druženje odraslih z veselico in zabavnim programom z Ansamblom Veseli svatje.

Okrogla miza o Luki Pintarju

Datum prireditve: 18.10.2015

Hotavlje, Zadružni dom, ob 10. uri:
Na okrogli mizi bomo s sogovorniki spregovorili o hotaveljskem rojaku Luki Pintarju. Bil je literarni zgodovinar (prešernoslovec) in ustvarjalec, jezikoslovec in bibliotekar. Rodil se je 1857 Pri Presercu na Hotavljah, študiral v Gradcu in služboval med drugim v Ljubljani v Deželni študijski knjižnici, naslednici ljubljanske licejske knjižnice (kasneje Državna študijska knjižnica, danes NUK). Od 1909 do svoje smrti 1915 je bil tam kustos in direktor.