Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov >>

Turizmu pomaga lastna glava

Projekt Turizmu pomaga lastna glava je celovit sistem organiziranega delovanja osnovnošolske mladine v turizmu. Vsebina projekta je vezana na raziskovanje turizma v domačem kraju, ugotavljanju možnosti za hitrejši razvoj in oblikovanje take ponudbe, ki bo vzpodbudila podjetništvo in trženje naravnih danosti ter tudi ostale ponudbe v vseh možnih oblikah.

PODMLADKARJI POD KLOBUKOM

Dodano: 19.05.2008

Sedem skupin turističnih podmladkov, ki so na letošnjih turističnih tržnicah festivala Turizmu pomaga lastna glava postavili na ogled najboljše urejene stojnice, je Televizija Slovenija povabila v priljubljeno mladinsko oddajo Pod klobukom. Na snemanju, ki je bilo za vse vznemirljivo, a tudi naporno doživetje, skozi katero jim je pomagala tudi urednica in scenaristka in, kot je sama dejala, deklica za vse, prijazna Tatjana Trtnik, so učenci izvrstno sodelovali. Po pojasnilih njihovih mentoric, med njimi Renate Lesar Hržič iz Velikih Lašč, Polone Kancilja iz Kamnika in Laure Ozebek iz Nove Gorice, so se vsi šolarji snemanja na televiziji zelo razveselili, saj je to bilo zanje nekaj povsem novega in zanimivega, njihova ustvarjalnost pa bo tako predstavljena televizijskim gledalcem v najširšem prostoru. Za slednje si tudi sicer prizadevajo; tako so se na primer Kamničani, ki jih naklonjeno podpira še župan, someščanom že predstavili na šolskem dnevu odprtih vrat, jeseni pa bodo sodelovali na znani in dobro obiskani veliki turistični prireditvi Dnevi narodnih noš.

ZAKLJUČNA TRŽNICA 2008

Dodano: 19.05.2008

Turistična zveza Slovenije in Zavod RS za šolstvo sta pod pokroviteljstvom Ministrstva za šolstvo in šport in Ministrstva za gospodarstvo v letošnjem šolskem letu razpisala že 22. festival Turizmu pomaga lastna glava. Tema razpisa je bila Od zrna do mize in nanj se je prijavilo 85 osnovnih šol. Za Slovenijo je pridelava in ponudba zdrave hrane velika prednost, ki jo vsekakor velja izkoristiti tudi v turistični ponudbi. Sodelovanje na festivalu vključuje pripravo turistične projektne naloge in njeno predstavitev na turistični tržnici ter oblikovanje novih turističnih proizvodov, pri pripravi katerih so sodelovala nekatera turistična društva in zveze. Potem ko so po regijah potekale tržnice, kjer je strokovna komisija skupaj z obiskovalci tržnic ocenila najboljše (komisija je ocenjevala zlate, srebrne in bronaste nagrajence, obiskovalci pa najboljšo stojnico), je bilo za finalno, zaključno prireditev izbranih 28 osnovnih šol. Na prireditvi v ljubljanskem Hipermarketu Mercator so sodelovale osnovne šole Janka Kersnika Brdo-Lukovica, Primož Trubar - Velike Lašče, Hajdina, Neznanih talcev - Dravograd, Šentjaž pri Dravogradu, Ljudski vrt - Ptuj, Bistrica ob Sotli, Antona Aškerca - Rimske Toplice, Frana Roša - Celje, dr. Pavla Lunačka - Šentrupert, Brežice, Adama Bohoriča - Brestanica, Fara, Bršljin - Novo mesto, prof. dr. Josipa Plemlja - Bled, Marije Vere - Kamnik, Frana Kocbeka - Gornji Grad, Milojke Štrukelj - Nova Gorica, dr. Bogomirja Magajne - Divača, Toneta Tomšiča - Knežak, Sečovlje, JVIZ Destrnik - Trnovska vas, Razkrižje, Odranci, Kuzma in Šalovci. Med slednjimi je strokovna komisija izbrala pet najboljših predstavitev, ki so jih pripravili učenci osnovnih šol: Neznanih talcev - Dravograd, o Libeliški trenti, prof. dr. Josipa Plemlja - Bled, o Blejku, ki popelje na pot eko dobrot, Fara, o Zgodbi o jabolku, dr. Bogomirja Magajne - Divača, o Posvojitvi jablane in Frana Kocbeka - Gornji Grad, z zgodbo Od prosa do luknje. Akcija, ki ima sicer dolgoletno tradicijo, saj poteka že več kot dvajset let, se je letos prvič predstavila v obliki tržnice in kot takšna tudi v Mercatorjevih trgovskih središčih, kjer je bila na ogled res mnogim obiskovalcem. Kot je povedala mentorica Majda Griz iz Velikih Lašč, s katero se strinjajo tudi mnogi drugi udeleženci festivala, gre za odlično zamisel in dobro novost. Kreativnost mladih je tako na očeh javnosti, potencialnih potrošnikov teh novih turističnih produktov, saj ustvarjalnost podmladka spozna veliko ljudi. Otroci pa se sproščeno naučijo predstavljati svoje delo in sebe ter predstaviti in vabiti obiskovalce v svoj kraj na ogled številnih, mnogokrat še skritih in velikokrat neznanih znamenitosti. Ideje osnovnošolcev Če jih nekaj omenimo, lahko začnemo s Primožem Trubarjem, katerega rojstvo pred pol tisočletja praznujemo letos. Ob obisku njegove bližnje očetnjave nam bi učenci šole z njegovim imenom ponudili posebne dobrote - piškot Trubarjev pečat, Trubarjev kruhek in Trubarjevo malico. Kar še več kot pet tisoč let nazaj pa so se odpravili učenci, ki so predstavljali pračloveka, ki je v \"prapeči\" pekel res okusen \"prakruh\", narejen samo iz moke in vode, brez soli in kvasa. Čeprav v šali včasih rečemo, da to, kar je zdravo, ni dobro, so mnogi mladi s pripravo okusnih jedi iz zdravih sestavin pokazali, da to ne drži. Prijazno so ponujali v pokušino različen kruh in pecivo iz pire in jo tudi pokazali v zrnju ter pripravili še recepte za pripravo svojih dobrot in jih delili obiskovalcem. Ustrezno temi festivala so predstavili tudi zanimive jedi iz vseh drugih žit in ajde, ki so jih pripravili sami ali ob pomoči odraslih, večkrat iz društev kmečkih žena, znanih po svojih dobrih domačih poslasticah. Mimoidoči so spoznali več vrst kaše, žgancev, pa tudi želodec in žlikrofe s proseno kašo. V prizadevanjih za varovanje prostora, v katerem bivamo in ga bodo od nas podedovali tudi naši zanamci, ima vidno mesto tudi ekologija. Prav zato so učenci pripravili sladke ekoužitke, v katerih je posebno mesto zavzemal med. Spet drugi so se domislili poti ekodobrot in predlagali posvojitev jablane, takšne, ki so jo prinesli kar s seboj v cvetličnem loncu. Marsikaj o jabolku se je dalo naučiti iz igric, ki spominjajo na igro Človek ne jezi se. Med mnogimi neznanimi odkritji so bili trniči, pa zelo slan kravji sir, lepo oblikovan v majhne stožce, ki so ga fantje včasih podarjali dekletom. Prijazna dekleta in fantje so ponujali libeliške trente, trenta pico, črno trento, trento z ocvirki, trento s kumino, trento z janežem; vse omenjeno in še več tradicionalnih koroških jedi. No tudi polento so rezali po starem s \"cvirnom\" in ponujali sol iz vreče na vozičku pa starem, s \"šauflo\", s katero so sipali sol v papirnate vrečice. Ker je žito treba zmleti v moko, je bil predstavljen tudi mlin, ki bi naj stal v muzeju, v katerem bi obudili delo mlinarjev in bi v njem na star način lahko pekli kruh tudi obiskovalci. Učenci so to zamisel predstavili županu, ki je bil ideji naklonjen, pa tudi pri drugih predstavitvah je bilo dobro sodelovanje z občino večkrat omenjeno. In potem smo prišli do stojnice, posvečene krompirju, kjer smo izvedeli vse mogoče in tudi to, kaj lahko pomeni, če imaš krompir. Ja, lahko imaš krompir kot prilogo k mesu, lahko pa imaš tudi srečo - Videli smo stojnico, ki je bila prava stara kuhinja s \"šporhertom\" in kjer so na zidu z vzorčkom visele stare fotografije, spredaj pa je bila postavljena stara miza z dvema stoloma, ki je vabila k obedu. In potem smo dobili še odgovor na vprašanje, kako prideš od prosa do luknje. V slednjo ne padeš, ker je to jed, ki so jo kuhali tako, da je bila v njeni sredi luknja. Posebno poglavje so bila oblačila, saj smo videli vse, od najstarejše pokrajinske narodne noše, starinskih oblačil in celo vrečevine, do rimskih tog in najsodobnejših oblačil. Videli pa smo tudi mnogo domiselnih predpasnikov. Da je bilo razpoloženje pravo, so poskrbeli živa glasba, ples, krajše igrice in seveda nenadkriljivi animator Vid, ki je vse predstavitve ob pomoči učencev dva meseca neutrudno in nadvse priljudno približeval občinstvu pa vsej Sloveniji. Pravijo, da v trgovino s hrano ne smeš vstopiti lačen, ker potem preveč nakupiš. Če so si obiskovalci trgovskih središč, ki so prijazno gostila podmladkarje, najprej ogledali turistično tržnico, so se prej res dodobra podprli s številnimi dobrotami. Pa tudi spoznali veliko novega, kar bo v prihodnosti obogatilo našo turistično ponudbo in za kar bodo gotovo poskrbeli mladi turistični zanesenjaki, ki nas vsako leto znova presenečajo. Zato že radovedno čakamo na naslednji festival.

Vabljeni k ogledu fotogalerije.

Galerije:

Tržnice po regijah v Mercatorjevih centrih

Dodano: 17.04.2008

Sodelujoče šole in foto utrinki iz tržnic. LJUBLJANA, 6. marec 2008 Sodelujoči so bili navdušeni nad sprejemom Mercatorjevega osebja, saj so jih popeljali po trgovskem centru, jim razkazali trgovino, skladišče in hladilnico ter za piko na i povabili tudi na pokušino japonske specialitete - suši. OŠ Hinka Smrekarja, Ljubljana - Zopet preste OŠ Dravlje, Lubljana - Kruh - zaklad Slovenije OŠ Simona Jenka, Smlednik - Pod Smleškim starim gradom so se jabolka ohranila do danes OŠ Šmartno v Tuhinju - Izdelki iz ekološko pridelane pire OŠ Janka Kersnika Brdo, Lukovica - Kaša, kaša, kašica OŠ Domžale podružnica šola Ihan - Kuharski tečaj za otroke OŠ Dob - Sedi k meni in spekla bova kruh OŠ Trzin - Kruh, naš vsakdanji dar OŠ Ig - Barjanski cvet OŠ Louisa Adamiča Grosuplje Podružnica Šmarje-Sap - Šmarske dobrote vabijo OŠ Primož Trubar Velike Lašče - Trubarjeve dobrote OŠ Toneta Šraja Aljoše, Nova vas - Na Mihaelovem sejmu OŠ Ivana Kavčiča Izlake - Medenjak Vabljeni k ogledu fotogalerije. PTUJ, 13. marec 2008 Na turistični tržnici, ki je bila dobesedno sejem dobrot, po vzgledu vsakoletne razstave Dobrote slovenskih kmetij, so osnovnošolci pokazali, kar zadeva turizem, da znajo vsak na svojem območju poiskati iz zakladnice tradicij in znanj tisto, kar bi že jutri lahko dajalo kruh tudi njim. OŠ Ludvika Pliberška, Maribor - Lipa zelenela je OŠ Jožeta Hudelesa, Jurovski dol - Jedi iz krušne peči OŠ Ljudski vrt, Ptuj - Od buče do olja OŠ Juršinci - Grozdje in kulinarika OŠ Hajdina - Najboljši ajdov kruh doma se peče OŠ Anice Černejeve Makole - Ocvirkovka OŠ Antona Ingoliča podružnica Pragersko - Zdravo in slastno po receptih naših babic OŠ Radlje ob Dravi - Kmečki dom mi daje polno žlico OŠ Neznanih talcev, Dravograd - Libeliška trenta OŠ Šentjaž pri Dravogradu - Če kruhek pade ti na tla, poberi in pojlubi ga OŠ Franja Goloba Prevalje - Od zrna do kruha Vabljeni k ogledu fotogalerije iz Ptuja. CELJE, 19. marec 2008 Mercatorjev center v knežjem mestu ob Savinji je poplavil otroški živ-žav in potrdil dejstvo, da kjer se nekaj dogaja, tam je paša za oči. Nakupovalci trgovskega centra so se z veseljem ustavljali pri otrocih in radovedno opazovali razstavljene prospekte in hrano ter sodelovali pri degustaciji dobrot. OŠ Frana Roša, Celje - Babica Ajda sreča novo tisočletje OŠ Lava, Celje - Prenovljene pristne slovenske jedi - nova uspešnica? JVIZ OŠ Dobrna - Stare kmečke žitne jedi iz krušne peči v Dobrni OŠ Ob Dravinji, Slovenske Konjice - Po poti kruhovih drobtinic OŠ Šmarje pri Jelšah - Pridišalo je iz babičine kuhinje JVIZ II OŠ Rogaška Slatina - Dober dan, kruh OŠ Bistrica ob Sotli - Kopun OŠ Antona Aškerca, Rimske Toplice - Rimska tržnica OŠ Griže - Eno jabolko na dan, odžene zdravnika stran OŠ Polzela - Kruh za vnaprej OŠ Braslovče - Bučijada OŠ Šalek, Velenje - Od žita do kruha - ajda Vabljeni k ogledu fotogalerije iz Celja. NOVO MESTO, 27.marec 2008 Predsednica strokovne komisije Jana Kovič je bila izjemno zadovoljna z dogajanjem, povedala pa je: Bilo je izjemno lepo in sproščeno. Učenci so se prelevili v prave turistične delavce, ki so predstavljali domače kraje. Od tržnic so zagotovo veliko imeli, saj so se mimoidoči ustavljali in zanimali za ponudbo. OŠ Bršljin, Novo mesto - Ne naredi kruha moka, ampak roka Kruhek Bršljinček OŠ Šmarjeta, Šmarješke Toplice - Pira zdravje podpira OŠ Mokronog - Oživimo ajdo OŠ dr. Pavla Lunačka, Šentrupert - Od pire do eme v Šentrupertu OŠ Brežice - Sladki eko užitki OŠ Artiče - Jabolčni štrudl OŠ Bizeljsko - Ajda OŠ Adama Bohoriča, Brestanica - Mislim z glavo, živim zdravo OŠ XIV. divizije, Senovo - Eko pršjača OŠ Stopiče - Okusi Slovenijo OŠ Stari trg ob Kolpi - Deca, sa si sum, južina je na mize (Otroci, hitro sem, kosilo je na mizi) OŠ Fara - Zgodba o jabolku Vabljeni k ogledu fotogalerije iz Novega mesta. KRANJ, 3. april 2008 Tržnica je vzbudila pri Gorenjcih tolikšno pozornost, da so prebivalci Kranja in okolice, v Mercatorju ostajali dosti dlje kot načrtovano. Otroci pa so še posebej živahno nagovarjali obiskovalce k nagradnim igram. OŠ Stražišče, Kranj - Pozabljene dobrote OŠ Staneta Žagarja, Kranj - Zdravo z naravo OŠ Naklo - Pekarnica pri teti Francki OŠ Matije Valjavca Preddvor - Preddvorska posmodulja Podružnična šola Javorje, Poljane - Javorski hlebček OŠ prof. dr. Josipa Plemlja, Bled - Z Blejkom na pot do eko dobrot OŠ dr. Janeza Mencingerja, Bohinjska Bistrica - Bohinjski žganci OŠ 16. decembra Mojstrana - Jedi iz naših krajev OŠ Marije Vere, Kamnik - Trniči z Velike planine OŠ Frana Kocbeka, Gornji Grad - Od prosa do luknje Vabljeni k ogledu fotogalerije iz Kranja. NOVA GORICA, 10. april 2008 V izjemno velikem Mercatorjevem centru v Novi Gorici, kjer so bile stojnice nameščene v zgornjem nadstropju trgovskega središča, so otroci poskrbeli za prijetna kulinarična doživetja. OŠ Milojke Štrukelj, Nova Gorica - Goriška roža OŠ Simona Kosa Podbrdo - Kar mat je učila je lično posnet OŠ Čepovan - Čebelarstvo v Čepovanski dolini in okolici OŠ dr. Bogomirja Magajne Divača - Posvojimo jablano OŠ Antona Šibelja Stjenka Komen - Ajdova polenta OŠ Antona Globočnika, Postojna - Kaj se skriva v pastirčkovi (Jakobovi) torbi? OŠ Toneta Tomšiča Knežak - Ja, pa imamo krompir?! OŠ Pivka - Krpanov rom pom pom OŠ Ivana Babiča Jagra, Marezige - Pinca - koncan kruh OŠ Cirila Kosmača, Piran - Nrbulše se pisti ze ne krej (Najboljše se pusti za konec) OŠ Sečovlje - Moč solinarjev je v zdravi prehrani Vabljeni k ogledu fotogalerije iz Nove Gorice. MURSKA SOBOTA, 17. april 2008 Tržnica je bila dobro obiskana in je vzbudila zanimanje mnogih nakupovalcev Mercatorjevega nakupovalnega središča, obiskali pa so jo tudi številni osnovnošolci sodelujočih šol. OŠ I Murska Sobota - Pozabljena pira OŠ Puconci - Zemi tikvino seme, pa nede nikše dileme! OŠ Šalovci - Kruh moje mame Dvojezična OŠ I. Lendava - Pri veseli kravi OŠ Bogojina - Od Šavlovega mlina do Bogojinke OŠ Turnišče - Ko zadiši po koruzni moki OŠ Miška Kranjca, Velika Polana - Četrti kamen od sonca OŠ Kobilje - Dobrote iz krušne peči OŠ Beltinci - Kukrčna pogača je jedača domača OŠ Prežihovega Voranca, Bistrica ? Brez mlinarjev ne gre OŠ Odranci - Od ajde do ajdove kaše in pogače OŠ Razkrižje - 5555 OŠ Mala Nedelja - Malonedeljska pira te razveseli in ozdravi OŠ Kuzma - Ko zadiši iz krušne peči OŠ JVIZ Desternik, Trnovska vas - Muzej domače prehrane in mlinarstva Vabljeni k ogledu fotogalerije iz Murske Sobote.

Galerije:

SPREMEMBA PROJEKTA TURIZMU POMAGA LASTNA GLAVA

Dodano: 18.06.2007

Komisija za mladino in izobraževanje pri TZS je obravnavala predlog sprememb sistema festivala in tekmovanja Turizmu pomaga lastna glava. V bodoče bi učenci pod vodstvom mentorjev izdelali turistično raziskovalno nalogo in sodelovali na turistični tržnici, ki bi vsebovala postavitev turistične stojnice in nastop na prireditvenem prostoru. Do 22. junija 2007 pričakujemo konkretne pripombe na posamezne člene pravinika in mnjene o spremembi festivala kot celoti.

Priloge:

DRŽAVNI FESTIVAL TURIZMU POMAGA LASTNA GLAVA

Dodano: 10.04.2007

Turistična zveza Slovenije, Osnovna šola Sostro-Ljubljana in Turistično društvo Besnica-Janče vas vabijo na 21. državni festival Turizmu pomaga lastna glava, ki bo potekal v petek, 20. aprila 2007 v Zadružnem domu Zadvor, Ljubljana-Sostro.

Priloge: