Turizmu pomaga lastna glava

Projekt Turizmu pomaga lastna glava je celovit sistem organiziranega delovanja osnovnošolske mladine v turizmu. Vsebina projekta je vezana na raziskovanje turizma v domačem kraju, ugotavljanju možnosti za hitrejši razvoj in oblikovanje take ponudbe, ki bo vzpodbudila podjetništvo in trženje naravnih danosti ter tudi ostale ponudbe v vseh možnih oblikah.

Tržnice po regijah v Mercatorjevih centrih

Dodano: 17.04.2008

Sodelujoče šole in foto utrinki iz tržnic. LJUBLJANA, 6. marec 2008 Sodelujoči so bili navdušeni nad sprejemom Mercatorjevega osebja, saj so jih popeljali po trgovskem centru, jim razkazali trgovino, skladišče in hladilnico ter za piko na i povabili tudi na pokušino japonske specialitete - suši. OŠ Hinka Smrekarja, Ljubljana - Zopet preste OŠ Dravlje, Lubljana - Kruh - zaklad Slovenije OŠ Simona Jenka, Smlednik - Pod Smleškim starim gradom so se jabolka ohranila do danes OŠ Šmartno v Tuhinju - Izdelki iz ekološko pridelane pire OŠ Janka Kersnika Brdo, Lukovica - Kaša, kaša, kašica OŠ Domžale podružnica šola Ihan - Kuharski tečaj za otroke OŠ Dob - Sedi k meni in spekla bova kruh OŠ Trzin - Kruh, naš vsakdanji dar OŠ Ig - Barjanski cvet OŠ Louisa Adamiča Grosuplje Podružnica Šmarje-Sap - Šmarske dobrote vabijo OŠ Primož Trubar Velike Lašče - Trubarjeve dobrote OŠ Toneta Šraja Aljoše, Nova vas - Na Mihaelovem sejmu OŠ Ivana Kavčiča Izlake - Medenjak Vabljeni k ogledu fotogalerije. PTUJ, 13. marec 2008 Na turistični tržnici, ki je bila dobesedno sejem dobrot, po vzgledu vsakoletne razstave Dobrote slovenskih kmetij, so osnovnošolci pokazali, kar zadeva turizem, da znajo vsak na svojem območju poiskati iz zakladnice tradicij in znanj tisto, kar bi že jutri lahko dajalo kruh tudi njim. OŠ Ludvika Pliberška, Maribor - Lipa zelenela je OŠ Jožeta Hudelesa, Jurovski dol - Jedi iz krušne peči OŠ Ljudski vrt, Ptuj - Od buče do olja OŠ Juršinci - Grozdje in kulinarika OŠ Hajdina - Najboljši ajdov kruh doma se peče OŠ Anice Černejeve Makole - Ocvirkovka OŠ Antona Ingoliča podružnica Pragersko - Zdravo in slastno po receptih naših babic OŠ Radlje ob Dravi - Kmečki dom mi daje polno žlico OŠ Neznanih talcev, Dravograd - Libeliška trenta OŠ Šentjaž pri Dravogradu - Če kruhek pade ti na tla, poberi in pojlubi ga OŠ Franja Goloba Prevalje - Od zrna do kruha Vabljeni k ogledu fotogalerije iz Ptuja. CELJE, 19. marec 2008 Mercatorjev center v knežjem mestu ob Savinji je poplavil otroški živ-žav in potrdil dejstvo, da kjer se nekaj dogaja, tam je paša za oči. Nakupovalci trgovskega centra so se z veseljem ustavljali pri otrocih in radovedno opazovali razstavljene prospekte in hrano ter sodelovali pri degustaciji dobrot. OŠ Frana Roša, Celje - Babica Ajda sreča novo tisočletje OŠ Lava, Celje - Prenovljene pristne slovenske jedi - nova uspešnica? JVIZ OŠ Dobrna - Stare kmečke žitne jedi iz krušne peči v Dobrni OŠ Ob Dravinji, Slovenske Konjice - Po poti kruhovih drobtinic OŠ Šmarje pri Jelšah - Pridišalo je iz babičine kuhinje JVIZ II OŠ Rogaška Slatina - Dober dan, kruh OŠ Bistrica ob Sotli - Kopun OŠ Antona Aškerca, Rimske Toplice - Rimska tržnica OŠ Griže - Eno jabolko na dan, odžene zdravnika stran OŠ Polzela - Kruh za vnaprej OŠ Braslovče - Bučijada OŠ Šalek, Velenje - Od žita do kruha - ajda Vabljeni k ogledu fotogalerije iz Celja. NOVO MESTO, 27.marec 2008 Predsednica strokovne komisije Jana Kovič je bila izjemno zadovoljna z dogajanjem, povedala pa je: Bilo je izjemno lepo in sproščeno. Učenci so se prelevili v prave turistične delavce, ki so predstavljali domače kraje. Od tržnic so zagotovo veliko imeli, saj so se mimoidoči ustavljali in zanimali za ponudbo. OŠ Bršljin, Novo mesto - Ne naredi kruha moka, ampak roka Kruhek Bršljinček OŠ Šmarjeta, Šmarješke Toplice - Pira zdravje podpira OŠ Mokronog - Oživimo ajdo OŠ dr. Pavla Lunačka, Šentrupert - Od pire do eme v Šentrupertu OŠ Brežice - Sladki eko užitki OŠ Artiče - Jabolčni štrudl OŠ Bizeljsko - Ajda OŠ Adama Bohoriča, Brestanica - Mislim z glavo, živim zdravo OŠ XIV. divizije, Senovo - Eko pršjača OŠ Stopiče - Okusi Slovenijo OŠ Stari trg ob Kolpi - Deca, sa si sum, južina je na mize (Otroci, hitro sem, kosilo je na mizi) OŠ Fara - Zgodba o jabolku Vabljeni k ogledu fotogalerije iz Novega mesta. KRANJ, 3. april 2008 Tržnica je vzbudila pri Gorenjcih tolikšno pozornost, da so prebivalci Kranja in okolice, v Mercatorju ostajali dosti dlje kot načrtovano. Otroci pa so še posebej živahno nagovarjali obiskovalce k nagradnim igram. OŠ Stražišče, Kranj - Pozabljene dobrote OŠ Staneta Žagarja, Kranj - Zdravo z naravo OŠ Naklo - Pekarnica pri teti Francki OŠ Matije Valjavca Preddvor - Preddvorska posmodulja Podružnična šola Javorje, Poljane - Javorski hlebček OŠ prof. dr. Josipa Plemlja, Bled - Z Blejkom na pot do eko dobrot OŠ dr. Janeza Mencingerja, Bohinjska Bistrica - Bohinjski žganci OŠ 16. decembra Mojstrana - Jedi iz naših krajev OŠ Marije Vere, Kamnik - Trniči z Velike planine OŠ Frana Kocbeka, Gornji Grad - Od prosa do luknje Vabljeni k ogledu fotogalerije iz Kranja. NOVA GORICA, 10. april 2008 V izjemno velikem Mercatorjevem centru v Novi Gorici, kjer so bile stojnice nameščene v zgornjem nadstropju trgovskega središča, so otroci poskrbeli za prijetna kulinarična doživetja. OŠ Milojke Štrukelj, Nova Gorica - Goriška roža OŠ Simona Kosa Podbrdo - Kar mat je učila je lično posnet OŠ Čepovan - Čebelarstvo v Čepovanski dolini in okolici OŠ dr. Bogomirja Magajne Divača - Posvojimo jablano OŠ Antona Šibelja Stjenka Komen - Ajdova polenta OŠ Antona Globočnika, Postojna - Kaj se skriva v pastirčkovi (Jakobovi) torbi? OŠ Toneta Tomšiča Knežak - Ja, pa imamo krompir?! OŠ Pivka - Krpanov rom pom pom OŠ Ivana Babiča Jagra, Marezige - Pinca - koncan kruh OŠ Cirila Kosmača, Piran - Nrbulše se pisti ze ne krej (Najboljše se pusti za konec) OŠ Sečovlje - Moč solinarjev je v zdravi prehrani Vabljeni k ogledu fotogalerije iz Nove Gorice. MURSKA SOBOTA, 17. april 2008 Tržnica je bila dobro obiskana in je vzbudila zanimanje mnogih nakupovalcev Mercatorjevega nakupovalnega središča, obiskali pa so jo tudi številni osnovnošolci sodelujočih šol. OŠ I Murska Sobota - Pozabljena pira OŠ Puconci - Zemi tikvino seme, pa nede nikše dileme! OŠ Šalovci - Kruh moje mame Dvojezična OŠ I. Lendava - Pri veseli kravi OŠ Bogojina - Od Šavlovega mlina do Bogojinke OŠ Turnišče - Ko zadiši po koruzni moki OŠ Miška Kranjca, Velika Polana - Četrti kamen od sonca OŠ Kobilje - Dobrote iz krušne peči OŠ Beltinci - Kukrčna pogača je jedača domača OŠ Prežihovega Voranca, Bistrica ? Brez mlinarjev ne gre OŠ Odranci - Od ajde do ajdove kaše in pogače OŠ Razkrižje - 5555 OŠ Mala Nedelja - Malonedeljska pira te razveseli in ozdravi OŠ Kuzma - Ko zadiši iz krušne peči OŠ JVIZ Desternik, Trnovska vas - Muzej domače prehrane in mlinarstva Vabljeni k ogledu fotogalerije iz Murske Sobote.

Galerije: