Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov >>

Turistična zveza Slovenije že desetletja skrbi za razvoj podeželja

Dodano: 25.09.2020

Izjava za javnost pred Svetovnim dnevom turizma

27. septembra po vsem svetu obeležujemo svetovni dan turizma z namenom ozaveščati o pomenu turizma ter njegovi družbeni, politični, finančni in tudi kulturni vlogi.

Žal moramo letos že v uvodu opozoriti na težak položaj, ki ga je panogi zadala pandemija covida-19. Tako na globalni ravni kot v Sloveniji bo število mednarodnih turistov letos upadlo za okoli 70 odstotkov, okrevanje bo trajalo več let, kar pomeni, da se spopadamo s krizo brez primere.

Letošnja tema svetovnega dneva turizma je: turizem in razvoj podeželja, zato generalni sekretar Svetovne turistične organizacije Združenih narodov ob tej priložnosti poudarja, da turizem pomaga podeželskim skupnostim ohranjati edinstveno naravno in kulturno dediščino ter podpira projekte ohranjanja, pa najsi gre za varovanje ogroženih živalskih in rastlinskih vrst, izgubljenih tradicij ali pa kulinaričnih običajev.

Vse našteto sodi med temeljna poslanstva Turistične zveze Slovenije kot krovne organizacije več kot 360-ih turističnih društev iz vse Slovenije, v katerih deluje kar 30 tisoč predanih prostovoljcev.

Pri Turistični zvezi Slovenije zelo resno jemljemo poziv generalnega sekretarja, v katerem nagovarja k skupnim prizadevanjem za ponovno oživitev turizma in zavezi, da bomo skupaj z ostalimi deležniki v turizmu izpolnili našo odgovornost in zagotovili, da bomo vsi deležni ugodnosti, ki jih nudi turizem.

Bolj se ne bi mogli strinjati niti z njegovo oceno, da je kriza priložnost o ponovnem razmisleku glede turističnega sektorja in koristi, ki jih le-ta prinaša za ljudi in cel planet. Zato izkoristimo priložnost in zgradimo nov, bolj trajnostni turizem, ki bo bolj odporen na krize.

Če bi v središče turističnih politik umestili razvoj podeželja z izobraževanjem, naložbami, inovacijami in tehnologijo, bi lahko ohranili naše okolje in kulturo, v svojem uradnem sporočilu še navaja generalni sekretar.

V zaključku poudari, da je ob 75- obletnici Združenih narodov napočil skrajni čas, da resnično izkoristimo ogromne priložnosti, ki jih ponuja turizem, vključno z edinstveno vlogo, ki jo ima pri spodbujanju razvoja podeželskih skupnosti.

Ob tej priložnosti želimo pri Turistični zvezi Slovenije obnoviti svojo zavezo, da bomo skupaj s prostovoljci iz turističnih društev še naprej lepo skrbeli za ohranjanje kulturne in naravne dediščine, za urejenost okolja ter turistično ponudbo slovenskega podeželja, pa tudi slovenskih mest. To skrbno delamo že več desetletij, zato sodimo med tiste akterje v turistični panogi, ki so v prvi vrsti zaslužni, da je Slovenija privlačna in gostoljubna turistična destinacija tako za domače kot tudi - tuje goste.

Želimo vam optimističen svetovni dan turizma!