Med 10. najstarejšimi restavracijami na svetu tudi slovenska gostilna

Dodano: 22.07.2020

Popotniška spletna stran Vandraj.si je objavila seznam 10, najstarejših restavracij na svetu, med katerimi je tudi slovenska gostilni Gastuž v vasi Špitalič pri Slovenskih Konjicah. Svoja vrata je prvič odprla že leta 1467 in še danes ostaja zvesta slovenski kulinariki. Gostje si v njej najraje privoščijo tradicionalno pripravljeno gobovo juho z ajdovo kašo, na meniju pa boste našli še cel kup odlično pripravljenih slovenskih jedi. 🍲🍜🥧Kuhajo s slovenskimi sestavinami, ki jih večinoma pridobijo od lokalnih kmetov, zato v bogat okus nikakor ne gre dvomiti. Pravo doživetje pa je seveda tudi zgodovinski okvir, v katerega lahko umestimo restavracijo. Samo predstavljajte si, več kot 550 let tradicije!

Najstarejšo med njimi boste našli v sosednji Avstriji in se imenuje St. Peter Stifts Kulinarium. Znana je po tafelspitzu, jedi, ki jo sestavljajo govedina, jabolka in hren. Gostilna je bila ustanovljena leta 803 in od takrat vse do danes uspešno nadaljuje svojo tradicijo. Druga najstarejša gostilna je nemška Wurtskuchl, ki se lahko pohvali s približno 400 let manj obratovanja kot prva. Na seznamu so se The Old House (Wales)Ma Yu Ching’s Bucket Chicken House (Kitajska)The Brazen Head (Irska)La Couronne (Francija)The Sheep Heid Inn (Škotska)Hotel Gasthof Löwen (Lihtenštajn) ter Honke Owariya (Japonska).