Furmanski praznik v Postojni je odpovedan

Dodano: 02.07.2020

Turistično društvo Postojna obvešča, da se letošnji 29. Furmanski praznik Postojna 2020, ki bi moral potekati prvo nedeljo v juliju, prenese na naslednje leto. Tako so se odločili zaradi epidemije Covida 19.

Furmanski praznik je praznik bogate dediščine tovorniških oziroma furmanskih dejavnosti ter običajev, ki so te dejavnosti dopolnjevali. Gre za eno največjih etnoloških prireditev na Slovenskem.

Tradicija furmanstva na postojnskem sega v 15. stoletje, saj je bila prav Postojna v preteklosti pomembna postojanka, kjer so se ustavljali in zbirali furmani. Po besedah Srečka Šajna, predsednika Turističnega društva Postojna, je bil kraj pomembno križišče že za časa Rimljanov in za vse, ki so potovali in trgovali od Padske do Panonske nižine ali s severa v Sredozemlje. Tudi v stoletjih, ki so sledila, je Postojna ohranila svojo strateško pozicijo, pri tem pa je seveda pomagala njena lega ob slavni cesarski cesti Dunaj-Trst. Pomembne so bile tudi furmanske gostilne, ki jih je bilo v Postojni še posebej veliko, saj so se furmani tu ustavljali na dolgi poti do cilja, je v reviji GEA zapisala novinarka Katja Željan. V članki pod naslovom Med furmane v Postojno je med drugim izpostavila tudi, da je najlepši spomenik furmanstvu s svojim delom Martin Krpan postavil pisatelj Fran Levstik.