Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov >>

Jure Sodja prejemnik plakete Državnega sveta najzaslužnejši društveni delavec – prostovoljec

Dodano: 05.12.2019

Danes je v prostorih Zveze svobodnih sindikatov Slovenije potekala podelitev plaket Državnega sveta RS najzaslužnejšim društvenim prostovoljkam in prostovoljcem za leto 2019. Na predlog Turistične zveze Slovenije je plaketo prejel Jure Sodja.

Jure Sodja je v zadnjih letih ikona turizma in prostovoljstva v Bohinju. Ko se je pred leti iz Ljubljane preselil v Bohinj, je v novem okolju naglo opazil potrebe in težave v turizmu, med njimi denimo preskromno število prireditev, ki se je na njegovo pobudo začelo sčasoma povečevati. Izzivov tudi zdaj, po več letih življenja v Bohinju in dela v društvu, ne spregleda; stremi k napredku in smelejšemu razvoju turizma v destinaciji, kjer živi in dela. Različne izkušnje in znanja, ki jih je pridobival z delom še pred prihodom v Bohinj, v turizmu in tujini, ga bogatijo in mu širijo obzorja.  

Član Turističnega društva Bohinj je od leta 2007. Takoj po včlanitvi se je začel udeleževati njegovih posvetov, delovnih akcij, priskočil je na pomoč pri organizaciji prireditev. Kmalu so mu zaupali koordinacijo prireditvenega odbora in usklajevanje dela društva z drugimi bohinjskimi društvi in Osnovno šolo Dr. Janeza Mencingerja.  Poleg tega je bil ustanovni član t. i. »Čistilne komisije«, ki deluje pod okriljem Turističnega društva Bohinj že 12 let. Vsako leto podeljuje priznanja za dosežke v Bohinju: za izjemen napredek, novosti, prenovo hiš, turistične privlačnosti ... Že leta pripravlja izlete za člane društva in strokovne ekskurzije za zaposlene v njem. Že devet let je tudi predsednik Kulturnega društva Bohinj in več let tudi predsednik nadzornega odbora Smučarskega društva Bohinj. Na ta način uspešno povezuje turizem, kulturo in šport, kar se odraža tudi pri organizaciji in izvedbi prireditev, ki jih z veseljem prostovoljsko tudi odvodi.  Na gostovanjih v tujini s svojo srčnostjo in predanostjo vedno poskrbi za promocijo destinacije Bohinj.  Kadar v destinaciji potrebujejo brezplačno vodenje ali sprejem skupin, je vselej na voljo, še zlasti, kadar gre za dobrodelnost in socialno ogrožene.

V Gorenjski turistični zvezi je več let aktivno deloval kot član upravnega odbora, dve leti pa je bil tudi njen podpredsednik.

Od leta 2009 je član upravnega odbora Turistične zveze Slovenije, član upravnega odbora Skupnosti obvodnih krajev in različnih komisij,  v tem letu pa je nastopil mandat podpredsednik TZS. Je aktiven član ocenjevalnih komisij mladinskih projektov TZS, med njimi Turizmu pomaga lastna glava in Več znanja za več turizma,  ki sta mu najljubša,  saj ga mladi navdušujejo s svojo zagnanostjo, čemur letno nameni več kot 500 prostovoljskih ur. Delo z mladimi  ga je spodbudilo k ustanovitvi društvene mladinske sekcije Bohinj.

Je tudi zelo aktiven na področju dobrodelnosti. Sodeluje pri organizaciji različnih dobrodelnih prireditev, od velikih akcij do koncertov, in pri prevažanju pomoči. Vsako leto pripravi dobrodelni Miklavžev koncert in akcije, s katerimi so v sedmih letih zbrali več kot 80.000 evrov. Z oblačili tudi sam napolni prtljažnik in jih dostavi na zbirna mesta. Poleg tega pogosto prevzame moderiranje dobrodelnih dogodkov.

Njegova iskrenost, neomajna predanost delu, skrb za ohranjanje, razvoj in promocijo turizma in kulture ter njegova dobrodelnost in prostovoljstvo izjemno prispevajo k razvoju turizma in turistične društvene organizacije.