Turistično društvo Ptuj

• 01. dec 2021 12:00 - 06. jan 2022
  • Turistično društvo Ptuj

O nas

TD Ptuj ima bogato zgodovino, saj je bilo 23. januarja 1886 ustanovljeno Olepševalno društvo Ptuj, ki je predhodnik današnjega Turističnega društva. Olepševalno društvo je bilo ustanovljeno  na pobudo  nekaterih uglednih,  premožnih in  razgledanih meščanov in meščank, ki so videli  rešitev za Ptuj  v novotariji, ki se je razpasla po Evropi,  to je v  hitro rastočem turizmu.

Ptuj je bil konec 19. stoletja majhno garnizijsko mesto, z močnim kmečkim zaledjem. Mesto je imelo vse danosti za razvoj turizma, potrebno je bilo poskrbeti le za njegov videz in urejeno okolje. Mestno sivino in zanemarjenost je bilo potrebno razbiti, urediti sprehajalne poti, postaviti klopi, zasaditi nov mestni park, pri čemer so sledili trendom drugih velikih evropskih mest. Predsednik  Josef Fürst je znal kot vpliven možakar prepričati mestni svet o koristnosti in dobrem namenu društva.

Društvo mestu ni samo spremenilo zunanjega videza, spremenilo mu  je življenje. Švicerija v Ljudkem vrtu  je postala kraj prireditev, veselic in športnih dogodkov.  Ko je 1890 društvo spremenilo ime v Olepševalno in tujskoprometno društvo so k osnovni dejavnosti dodali še obogatitev turistične ponudbe Ptuja.

Na društveno pobudo je bilo 1893 ustanovljeno Muzejsko društvo, kot eden najpomembnejših stebrov turistične ponudbe in kmalu so bili vidni rezultati dela.

Društvo je ohranilo svoje poslanstvo tudi med  in po drugi svetovni vojni, ko je leta 1953 dobilo ime Turistično društvo Ptuj. Društvo je postalo kritični barometer okoreli upravni administraciji, saj je s prstom kazalo na nepravilnosti, slabo stanje hotelov, cestnih povezav, nevljudno kavarniško osebje, pod mero natočen špricar, nečistočo, odvažanje fekalij, javno stranišče itd., s svojo glavno prireditvijo » Turistični teden« pa so spodbujali tekmovalnost v urejenosti lokalov in pomagali v kulturni vzgoji meščanov. Leta 1960 najdemo društvo med pobudniki, danes tradicionalnega, Kurentovanja, v letu 1990 je bilo pobudnik danes znanega festivala Dobrote slovenskih kmetij. (

Vse kar se je skozi zgodovino dogajalo je aktualno tudi danes. TD Ptuj skrbi za dogodke, urejenost, organizira prireditve, postavlja turistične znamenitosti (med njimi park z evropskimi zastavami, največja horizontalna sončna ura v Sloveniji ...). Upravni odbor in članstvo TD Ptuj je aktivno in kljub vsem omejitvam,  izvaja letne programe in skrbi za promocijo turizma v najstarejšem slovenskem mestu Ptuj.