Kulturno turistično društvo Kolo

Kulturno turistično društvo Kolo smo ustanovili leta 2005 z željo sodelovanja pri razvoju turizma in kulture  v Goriških brdih. Sodelujemo in organiziramo kulturno turistične prireditve predvsem v Brdih in okolici. Turistični in kulturni projekti pri katerih sodelujemo so Praznik češenj, Briška poroka, Brda in vino, Oktober Jazz v Vili Vipolže, Sanje v Medani, Gradnikovi večeri, Glasbe sveta. Ukvarjamo se tudi s turizmom; organizacija in turistična vodenja po Brdih. Pri našem delu sodelujemo s kulturnimi društvi in zavodi iz Slovenije in Italije. Pokrivamo likovno, glasbeno, filmsko, gledališko in turistično področje. Društvo od članov ne pobira članarine in se preživlja predvsem od donatorstva Občine Brda  in drugih podjetij iz Goriške, s prijavami na razne kulturno turistične razpise, vodenjem in organizacijo izletov ter prireditev.

Praznik češenj 2018

Prireditev traja od 09.06.2018 do 10.06.2018

Praznik češenj je največja in najbolj odmevna kulturno-turistična prireditev v Brdih, ki se je vsako leto  udeleži preko 20.000 obiskovalcev iz cele Slovenije, Italije, Avstrije in Hrvaške. Že vrsto let posvečamo briškim češnjam vrsto dogajanj, ki se raztegnejo na več vikendov. Dogajanja prvega vikenda so tradicionalni Kolesarski maraton Junaki vinogradov (v organizaciji Kleti Brda), Dnevi odprtih kleti ter Dobrodelno druženje ob nogometni žogi in češnjah. Drugi vikend je posvečen osrednjemu dogodku Prazniku češenj, ki je tradicionalno v celoti posvečen češnji, kulinariki, domači obrti, raznim razstavam, bogatemu kulturnemu in zabavnemu programu s sobotnim velikim koncertom ter tradicionalni nedeljski povorki. Tudi letošnjo, že 7. Briško poroko, bomo proslavljali tekom osrednjega vikenda. Glavni del dogajanja ostaja zagotovo osrednji vikend Praznika češenj, ki bo letos potekal od 9. do 10. junija 2018 na Dobrovem in v srednjeveški vasici Šmartno. Velik poudarek  bomo tudi letos namenili domačemu, pristnemu, naravnemu, zelenemu, ter tako dodatno potrdili upravičenost naziva Evropska destinacija odličnosti v Sloveniji EDEN 2015 in srebrni certifikat Green Destinations v Sloveniji 2016. Praznik češenj je uvrščen med prireditve nacionalnega pomena in je idealen medij za promocijo gospodarstva, kulture in še posebej enotnega goriškega turističnega prostora. Medijsko je prireditev zelo odmevna, saj dogajanje oglašujemo v glavnih slovenskih, obmejnih italijanskih in avstrijskih medijih. Prireditev napovemo tudi na predhodnih dogodkih v Avstriji, kjer vsako leto uprizorimo »mini praznik češenj«.

Praznik češenj 2019

Prireditev traja od 08.06.2019 do 09.06.2019

Praznik češenj 2019

Prireditev traja od 08.06.2019 do 09.06.2019