Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov >>

Turizmu pomaga lastna glava

Projekt Turizmu pomaga lastna glava je celovit sistem organiziranega delovanja osnovnošolske mladine v turizmu. Vsebina projekta je vezana na raziskovanje turizma v domačem kraju, ugotavljanju možnosti za hitrejši razvoj in oblikovanje take ponudbe, ki bo vzpodbudila podjetništvo in trženje naravnih danosti ter tudi ostale ponudbe v vseh možnih oblikah.

Zaključna turistična tržnica TPLG Maribor, 17. april 2018

Dodano: 18.04.2018

Festival Turizmu pomaga lastna glava se za leto 2018 poslavlja, saj se je včeraj, 17. aprila, odvijala zaključna turistična tržnica. Na prostoru Mercator centra Maribor Tabor se je družilo 29 osnovnih šol, ki so prejele skupna zlata ali posebna zlata priznanja na regijskih tržnicah. Učenci so še enkrat predstavili svoje ideje za oživitev lokalnega turizma na temo Kultura in turizem. Ker so se predstavljale šole iz vseh slovenskih regij, je bilo za učence in mimoidoče obiskovanje inovativnih stojnih posebej zanimivo in poučno doživetje. Tržnica je za učence bila tudi tekmovalnega značaja, saj so se potegovali za posebna zlata priznanja in zanimive nagrade, ki so jih prispevali sponzorji. Podeljenih je bilo 14 posebnih zlatih priznanj in 17 nagrad. Vsem sodelujočim šolam, mentorjem in prejemnikom posebnih priznanj iskreno čestitamo!

Galerije:

Zaključna turistična tržnica 32. festivala Turizmu pomaga lastna glava

Dodano: 17.04.2018

Vse šole, ki so na posameznih turističnih tržnicah prejele zlata priznanja se bodo ponovno predstavile na zaključni turistični tržnici, ki bo potekala v torek, 17. aprila 2018 med 14.30 in 18. uro, v Mercator centru Maribor Tabor. Tam se bodo na enem mestu predstavljale šole z najboljšimi nalogami in tržnicami, zato bo dogajanje zelo pestro.

Letos poteka že 32. festival Turizmu pomaga lastna glava, ki ga organizira Turistična zveza Slovenije. Turistične tržnice so potekale marca in aprila v večjih Mercatorjevih centrih po Sloveniji. Festival je namenjen učencem osnovnih šol, ki prek raziskovalnega dela in oblikovanja domiselnih turističnih proizvodov spoznavajo svoj kraj in vanj privabijo tudi turiste. Letošnja tema Kultura in turizem je učence spodbujala, da raziščejo kulturno dediščino svojega kraja, ovrednotijo pomen ohranjanja dediščine in s pridobljenim znanjem oblikujejo nove turistične proizvode. Otroška razigranost in domišljija je pritegnila mnogo mimoidočih, da so pokukali na inovativne in tradicionalne stojnice. Učenci so obiskovalce in ocenjevalno komisijo informirali o znamenitostih svojih krajev in predstavljali svoje ideje, kako jih turistično tržiti. Obiskovalci so lahko uživali v plesnih in pevskih nastopih, poskusili domače kulinarične dobrote, se sprehodili skozi jamo polno netopirjev, si na ročno izdelan papir s tradicionalnim tiskarskim strojem natisnili svojo razglednico, igrali družabne igre, s pomočjo namigov poskušali pobegniti iz gradu, si ogledali uprizoritev zgodbe o g. Tartiniju, spremljali nastanek oglarske kope in še mnogo drugega. Pri snovanju turističnih proizvodov so se učenci povezovali z ustvarjalci lokalnega turizma, ki so jim pomagali, da so nekatere ideje bile tudi realizirane in ponujene turistom. Učenci so se na tržnicah naučili veliko novega tudi o sosednjih krajih, pridobivali nove izkušnje s snovanjem in predstavljanjem svojega produkta, stkali mnoga nova prijateljstva in se pri vsem tem še zelo zabavali.

Lepo vabljeni, da si jih ogledate in s tem podpirate mlade, morda celo bodoče soustvarjalce slovenskega turizma.

Priloge:

Turistična tržnica TPLG Velenje, 12. april 2018

Dodano: 13.04.2018

V Mercator centru Velenje je v četrtek, 12. aprila, potekala zadnja regijska turistična tržnica festivala Turizmu pomaga lastna glava. Tokrat so svoje turistične naloge predstavljali učenci sedmih osnovnih šol. Kljub manjšemu številu stojnic je bila konkurenca močna, saj so vsi na kar najbolj izviren način želeli obiskovalcem pokazati, kaj so ustvarili. Udeleženci so se lahko preizkusili v pisanju kaligrafije, šli skozi časovni stroj v srednji vek, metali »knof na jglo« (gumb na iglo), se posladkali z domačimi dobrotami in podobno. Dobre volje ni zmanjkalo niti po zaključku tržnice, saj so se učenci medsebojno družili, kjer so ob spremljavi domačih melodij iz harmonike peli, plesali in rajali. Podeljeno je bilo eno bronasto, štiri srebrna in dve zlati priznanji. Za ves trud vložen v nalogo in stojnico ter odlično zabavo ob zaključku si prav vsi učenci in mentorji zaslužijo pohvale. Čestitke! 

Priloge:

Galerije:

Turistična tržnica TPLG Koper, 10. april 2018

Dodano: 11.04.2018

Turistična tržnica festivala Turizmu pomaga lastna glava se je v torek, 10. aprila, odvijala v Mercator centru Koper. Na nekoliko bolj oblačen dan na primorskem, so nam sonce in dobro voljo prinesli učenci trinajstih primorskih osnovnih šol s svojimi zabavnimi in interaktivnimi turističnimi stojnicami. Učenci so obiskovalce informirali o znamenitostih primorskih krajev in predstavljali svoje ideje, kako jih turistično tržiti. Obiskovalci so se lahko preizkusili v družabnih igrah, vonjali različna zelišča, si ogledali uprizoritev zgodbe o g. Tartiniju, s pomočjo namigov pobegnili iz grajskega stolpa, si ogledali nastanek oglarske kope in mnogo drugega. Podeljenih je bilo osem srebrnih in kar pet zlatih priznanj. Vsi učenci in tudi njihovi mentorji, ki jih pri delu strokovno vodijo, si zaslužijo veliko pohvalo. Vsem čestitamo!

Priloge:

Galerije:

Turistična tržnica TPLG Celje, 5. april 2018

Dodano: 06.04.2018

Prva turistična tržnica v mesecu aprilu je potekala v četrtek, 5. aprila, v Mercator centru Celje. Tokrat se je na stojnicah predstavljalo kar dvajset osnovnih šol. Po prostoru tržnice so švigali otroci v narodnih nošah, maskote, razigrani animatorji in tudi nekoliko bolj resni učenci, ki so predano predstavljali svoje turistične produkte. Stojnice so bile prava paša za oči, saj niso manjkali grad pobega, tiskarski stroj, izvir zdravilne vode, plesni in pevski nastopi, čokolada s čilijem ter mnogo drugega. Učenci so se lahko naučili veliko novega o sosednjih krajih, pridobivali nove izkušnje s snovanjem in predstavljanjem svojega produkta, stkali mnoga nova prijateljstva in se pri vsem tem še zelo zabavali. Podeljeni sta bili dve bronasti, petnajst srebrnih in tri zlata priznanja. Vsi učenci in njihovi mentorji so v svoje delo vložili veliko truda, zato so drug drugega nagradili z bučnim aplavzom. Čestitamo!

 

Priloge:

Galerije: