Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov >>

Moja dežela - lepa in gostoljubna

Za Slovenijo je turizem rastoča dejavnost povezana s počitkom, sprostitvijo, doživetji, športom ter naravno in kulturno dediščino, ki se lahko uresničuje in nadgrajuje v urejenem, prijaznem, gostoljubnem in strpnem okolju.

Urejeno in gostoljubno okolje je pogoj za uspešen razvoj turizma. To je temeljni smisel in dolgoročno sporočilo projekta Moja dežela - lepa in gostoljubna. Zato turistična društva in zveze z vse bolj zavzetim sodelovanjem občin, podjetij in mnogih organizacij in strokovnih institucij uresničujejo vrsto programov na tem področju. Osnova projekta je tekmovanje slovenskih mest in krajev na področju urejanja prostora, okolja in gostoljubnosti. Projekt prerašča v vseslovensko gibanje za urejeno okolje in gostoljubnost. Slednja pa na svoj način odkriva širino in vsebinski smisel slogana Turizem smo ljudje.

 

Namen projekta

je spodbujati in ozaveščati ljudi, da urejajo svoje bivalno, krajevno, podjetniško in društveno okolje, to je okolje, kjer stanujejo, žive, delajo, se družijo in dopustujejo. Projekt je hkrati spodbuda za dobro organizirane redne dejavnosti komunalnih, okoljevarstvenih podjetij in drugih služb ter vedno bolj prispeva k urejenosti in prijetni celostni podobi Slovenije.

Sestavni del projekta sta tudi podprojekta Pomladansko urejanje in vzdrževanje čistega okolja, povezano z dnevom voda in dnevom zemlje in Republiški turistični drobnogled.

Projekt je izrednega pomena za uveljavljanje Slovenije v mednarodnem sodelovanju in prispevek k promociji slovenskega turizma. Nekatera doma najbolje ocenjena mesta in kraji se uspešno vključujejo na evropsko tekmovanje Entente Florale in dosegajo zavidljive rezultate.

 

Sodelujoči v tekmovanju

Urejeno okolje je sestavina sonaravnega turizma in nenadomestljivi del turistične ponudbe.

 

V tekmovanju sodelujejo kraji razvrščeni v več skupin:

-          večja mesta, srednja in manjša mesta

-          turistični kraji, zdraviliški kraji in izletniški kraji

-          mestna, trška in vaška jedra

 

Poleg mest in krajev tekmujejo tudi:

-          kampi in glampingi

-          mladinska prenočišča

-          tematske poti

-          Petrolova prodajna mesta

-          kulturne in naravne znamenitosti

 

Vsebina ocenjevanja:

Osnovni nosilec projekta je Turistična zveza Slovenije, ki pripravi za posamezne kategorije ocenjevalne liste.  Tekmovanje se prične na lokalni ravni z ocenjevanjem najbolj urejenih hiš, poslopij, vrtov, balkonov , se nadaljuje na krajevni, mestni, občinski , regijski ravni ter zaključuje na državnem nivoju z razglasitvijo najbolj urejenih in gostoljubnih mest, krajev ... Državna komisija, ki jo sestavljajo strokovnjaki različnih področij (krajinarji, geografi, turistični delavci, sociologi, arhitekti, etnologi in drugi), po vnaprej določen terminskem planu s pomočjo ocenjevalnih listov ocenjuje posamezne kandidate v kategorijah.

Vsebino projekta Moja dežela – lepa in gostoljubna postopoma nadgrajujemo. Posebno pozornost namenjamo celoviti ekološki urejenosti krajev in kakovosti turistične ponudbe, ki jo komisija ocenjuje na podlagi  učinkovitosti trženja in promoviranja turističnih produktov. Čisto in urejeno okolje, ohranjena naravna in kulturna dediščina, zanimivi  turistični produkti, vse to vpliva na prepoznavnost kraja, predvsem pa na zadovoljstvo domačih in tujih gostov.

Vedno znova ugotavljamo, tudi na podlagi opozoril turistov, da se urejenost in turistična ponudba okolja izboljšuje. Zagotoviti si želimo takšno kakovost tekmovanja, ki bo bistveno vplivala in spodbujala trajnostni razvoj turizma in pozicionirala  Slovenijo kot zeleno, aktivno in zdravo.

 

Terminski plan uresničevanja projekta:

·         junij: objava razpisa za tekmovanje MDLG 2020

·         junij-julij: ocenjevanja na krajevni in občinski ravni

·         julij – september: ocenjevanje na državni ravni

·         julij – september: spletno glasovanje/ocenjevanje

·         11-14. noktober 2020, Laško; zaključna prireditev »Moja dežela – lepa in gostoljubna 2020«

 

Zaključna prireditev MDLG:

Slavnostna podelitev priznanj s kulturnim programom in pogostitvijo.

-         Kratka predstavitev prvih treh najboljših po kategorijah

-          podelitev priznanj najboljšim v posameznih kategorijah

-          podelitev častne zastave MDLG prvo uvrščenim

 

Zaključna prireditev Moja dežela - lepa in gostoljubna 2018

Dodano: 10.10.2018

Turistična zveza Slovenije je na slovesni prireditvi na Dnevih slovenskega turizma v Portorožu v ponedeljek, 8.10.2018 podelila priznanja najbolj urejenim in gostoljubnim krajem v okviru odmevnega tekmovanja Moja dežela – lepa in gostoljubna. Na državno tekmovanje se je uvrstilo 105 mest in krajev, dvajset kampov in glampingov, šest mladinskih prenočišč, 21 tematskih poti in Petrolovi bencinski servisi. Najboljši trije v posamezni kategoriji so prejeli priznanja na zaključni prireditvi Moja dežela – lepa in gostoljubna, ki je bila neposredno predvajana na programu ATM TV in na spletu.

Fotografije z dogodka si lahko pogledate na povezavi: https://photos.app.goo.gl/hXXBvwZCkMQhT9Px6

 

Link do posnetka prireditve Moja dežela - lepa in gostoljubna 2018: 

https://www.youtube.com/channel/UCvPPNQBept_fdY1OGajgq0w?disable_polymer=true

 

Priloge:

Zaključna prireditev MDLG 2018

Dodano: 08.10.2018

Zaključna prireditev projekta Moja dežela - lepa in gostoljubna 2018 s slavnostno podelitvijo priznanj bo potekala v ponedeljek, 8. oktobra 2018, v Hotelih Bernardin v Portorožu. 

 

Neposreden prenos prireditve MDLG bo mogoč tudi na programu ATM TV v kabelskih sistemih: Telemach gorenjska (digitalno C 271), T2 C 181 in SIOL TV C 860 v celotni Sloveniji, Telesat Jesenice C 99, Goriški kabelski sistem C 36, Ving Nova Gorica C 17, Svislet TV Bohinj z okolico in na spletu.

Nominiranci za priznanja MDLG

Dodano: 19.09.2018

Tekmovanje v projektu Moja dežela – lepa in gostoljubna, pod častnim pokroviteljstvom
predsednika države RS Boruta Pahorja, je končano. V tekmovanju so se pomerili številni kraji
in drugi sodelujoči – z osrednjim poslanstvom urejanja in ohranjanja okolja v okviru zelenega
turizma in trajnostnega razvoja. V vsaki kategoriji so trije nominiranci, na podelitvi pa bomo
razkrili vrstni red prejemnikov letošnjih priznanj za najlepši in najgostoljubnejši kraj/mesto,
kamp, glamping, mladinsko prenočišče, tematsko pot in Petrolov bencinski servis MDLG
2018.
 
Zaključna prireditev s podelitvijo priznanj bo v Portorožu 8. oktobra v Grand hotelu Bernardin.

Priloge:

Vtisi komisije za ocenjevanje

Dodano: 13.09.2018

Ocenjevalna komisija je vse svoje vtise podrobno zapisala v poročilih, kjer so zbrana tudi njihova opažanja dobrih in motečih posebnosti krajev. Poročila so dostopna na povezavi: http://www.turisticna-zveza.si/ocenjevanje-2018

Javljanje komisije za ocenjevanje krajev projekta MDLG 2018

Dodano: 01.08.2018

Na tej podstrani lahko spremljate ažurno javljanje ocenjevalne komisije, ki bo v mesecu juliju in avgustu na poti po Sloveniji ocenjevala kraje, ki se potegujejo za nazive najlepše urejenih slovenskih krajev in nastanitvenih objektov različnih kategorij. Smešne prigode, zanimive fotografije in nepozabna doživetja v Sloveniji, ki jih bodo na svoji poti doživeli ocenjevalci, pa bodo zagotovo popestrila nekoliko bolj resna strokovna poročanja iz ocenjevanja. 

 

 

Priloge:

Galerije: