Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov >>

Moja dežela - lepa in gostoljubna

Za Slovenijo je turizem rastoča dejavnost povezana s počitkom, sprostitvijo, doživetji, športom ter naravno in kulturno dediščino, ki se lahko uresničuje in nadgrajuje v urejenem, prijaznem, gostoljubnem in strpnem okolju.

Urejeno in gostoljubno okolje je pogoj za uspešen razvoj turizma. To je temeljni smisel in dolgoročno sporočilo projekta Moja dežela - lepa in gostoljubna. Zato turistična društva in zveze z vse bolj zavzetim sodelovanjem občin, podjetij in mnogih organizacij in strokovnih institucij uresničujejo vrsto programov na tem področju. Osnova projekta je tekmovanje slovenskih mest in krajev na področju urejanja prostora, okolja in gostoljubnosti. Projekt prerašča v vseslovensko gibanje za urejeno okolje in gostoljubnost. Slednja pa na svoj način odkriva širino in vsebinski smisel slogana Turizem smo ljudje.

 

Namen projekta

je spodbujati in ozaveščati ljudi, da urejajo svoje bivalno, krajevno, podjetniško in društveno okolje, to je okolje, kjer stanujejo, žive, delajo, se družijo in dopustujejo. Projekt je hkrati spodbuda za dobro organizirane redne dejavnosti komunalnih, okoljevarstvenih podjetij in drugih služb ter vedno bolj prispeva k urejenosti in prijetni celostni podobi Slovenije.

Sestavni del projekta sta tudi podprojekta Pomladansko urejanje in vzdrževanje čistega okolja, povezano z dnevom voda in dnevom zemlje in Republiški turistični drobnogled.

Projekt je izrednega pomena za uveljavljanje Slovenije v mednarodnem sodelovanju in prispevek k promociji slovenskega turizma. Nekatera doma najbolje ocenjena mesta in kraji se uspešno vključujejo na evropsko tekmovanje Entente Florale in dosegajo zavidljive rezultate.

 

Sodelujoči v tekmovanju

Urejeno okolje je sestavina sonaravnega turizma in nenadomestljivi del turistične ponudbe.

 

V tekmovanju sodelujejo kraji razvrščeni v več skupin:

-          večja mesta, srednja in manjša mesta

-          turistični kraji, zdraviliški kraji in izletniški kraji

-          mestna, trška in vaška jedra

 

Poleg mest in krajev tekmujejo tudi:

-          kampi in glampingi

-          mladinska prenočišča

-          tematske poti

-          Petrolova prodajna mesta

-          kulturne in naravne znamenitosti

 

Vsebina ocenjevanja:

Osnovni nosilec projekta je Turistična zveza Slovenije, ki pripravi za posamezne kategorije ocenjevalne liste.  Tekmovanje se prične na lokalni ravni z ocenjevanjem najbolj urejenih hiš, poslopij, vrtov, balkonov , se nadaljuje na krajevni, mestni, občinski , regijski ravni ter zaključuje na državnem nivoju z razglasitvijo najbolj urejenih in gostoljubnih mest, krajev ... Državna komisija, ki jo sestavljajo strokovnjaki različnih področij (krajinarji, geografi, turistični delavci, sociologi, arhitekti, etnologi in drugi), po vnaprej določen terminskem planu s pomočjo ocenjevalnih listov ocenjuje posamezne kandidate v kategorijah.

Vsebino projekta Moja dežela – lepa in gostoljubna postopoma nadgrajujemo. Posebno pozornost namenjamo celoviti ekološki urejenosti krajev in kakovosti turistične ponudbe, ki jo komisija ocenjuje na podlagi  učinkovitosti trženja in promoviranja turističnih produktov. Čisto in urejeno okolje, ohranjena naravna in kulturna dediščina, zanimivi  turistični produkti, vse to vpliva na prepoznavnost kraja, predvsem pa na zadovoljstvo domačih in tujih gostov.

Vedno znova ugotavljamo, tudi na podlagi opozoril turistov, da se urejenost in turistična ponudba okolja izboljšuje. Zagotoviti si želimo takšno kakovost tekmovanja, ki bo bistveno vplivala in spodbujala trajnostni razvoj turizma in pozicionirala  Slovenijo kot zeleno, aktivno in zdravo.

 

Terminski plan uresničevanja projekta:

·         junij: objava razpisa za tekmovanje MDLG 2020

·         junij-julij: ocenjevanja na krajevni in občinski ravni

·         julij – september: ocenjevanje na državni ravni

·         julij – september: spletno glasovanje/ocenjevanje

·         11-14. noktober 2020, Laško; zaključna prireditev »Moja dežela – lepa in gostoljubna 2020«

 

Zaključna prireditev MDLG:

Slavnostna podelitev priznanj s kulturnim programom in pogostitvijo.

-         Kratka predstavitev prvih treh najboljših po kategorijah

-          podelitev priznanj najboljšim v posameznih kategorijah

-          podelitev častne zastave MDLG prvo uvrščenim

 

SVEČANA PODELITEV PRIZNANJ NAJBOLJŠIM V PROJEKTU MOJA DEŽELA - LEPA IN GOSTOLJUBNA

Dodano: 08.12.2011

Ocenjevanje krajev in vseh drugih sodelujočih v projektu Turistične zveze Slovenije (TZS) Moja dežela – lepa in gostoljubna z večdesetletno tradicijo, ki že dolgo sledi smernicam tako imenovanega zelenega turizma v okviru trajnostnega razvoja, je bilo letos prvič na prireditvi v okviru prav tako prvih Dni slovenskega turizma v Portorožu, ki se jo je udeležil tudi častni pokrovitelj projekta predsednik dr. Danilo Türk, sklenjeno s podelitvijo priznanj najboljšim, prvouvrščenim v obliki prehodnih zastav.

Piranski župan Peter Bossmann je v pozdravu svojo občino poimenoval turistična prestolnica Slovenije in o turizmu dejal, da je živ organizem, ki se spreminja in o njem moramo za uspešno prihodnost razmišljati trajnostno. Predsednik TZS Peter Misja pa je po pozdravnih besedah orisal še projekt in delo turistične društvene organizacije (TDO).

V svojem nagovoru je predsednik republike dr. Danilo Türk najprej poudaril, da ni prvič pokrovitelj projekta in tudi ne prvič gost zaključne prireditve, ki ga vedno navdaja z radovednostjo. Povezanost projekta s predsednikom republike je pomembna, saj bi po dveh desetletjih želel, da bi enako kot za delo TDO Turizem smo ljudje veljalo za Slovenijo Država smo ljudje. Zato naj bi vsi prispevali svoj del, da bo naše bivanje boljše. To je naše hrepenenje in to lahko dosežemo le skupaj, če smo strpni in znamo opredeliti cilje. Prav priznanja najboljšim v projektu pa so dokaz, koliko lahko ljudje storijo skupaj, je ob čestitki vsem prejemnikom poudaril predsednik republike.   

V tekmovanju s poglavitnim poslanstvom urejanja in ohranjanja okolja sta sodelovali dobri dve tretjini slovenskih krajev, razdeljenih po kategorijah prilagojenih značilnostim naselja in turistični ponudbi. V panožnih tekmovanjih so se pomerili še srednje šole in osnovne šole ter vrtci, turistične kmetije, kampi, mladinska prenočišča, vojašnice, gasilski domovi in bencinski servisi Petrola. Kot posebna kategorija so bila ocenjena mestno, vaško in trško jedro. Na spletni strani TZS je potekalo glasovanje za NAJ lepše – NAJ gostoljubnejše večje mesto, zdraviliški in turistični kraj. Prvič letos pa so se tekmovanju pridružile tudi tematske poti.

 

Najbolje ocenjeni v posameznih kategorijah tekmovanja so bili med večjimi mesti Ljubljana, Velenje in Koper, med srednjimi mesti Slovenj Gradec, Škofja Loka in Postojna, manjšimi mesti Cerklje na Gorenjskem, Metlika in Šentjur, turističnimi kraji Bovec, Bohinj in Portorož, zdraviliškimi kraji Rogaška Slatina, Šmarješke Toplice in Topolšica ter izletniškimi kraji Olimje, Mozirje in Preddvor. Med srednjimi šolami so bile najboljše Gimnazija Esic Kranj, Ekonomska šola Murska Sobota in Grm Novo mesto – center biotehnike in turizma, med osnovnimi šolami pa OŠ Blaža Kocena Ponikva, DOŠ Dobrovnik in OŠ Podbočje. Zmagovalci med najmlajšimi so bili vrtci VVZ Ptuj – Enota Zvonček, VVZ Manka Golarja iz Gornje Radgone in vrtec Ciciban Sevnica. Kampi so razdeljeni na večje, srednje in manjše in najboljši med njimi so bili Camping Bled, AK Menina in Ljubljana Resort, Kamp Koren v Kobaridu, Camp Danica Bohinj ter Kamp Kolpa v Vinici, CC Kekec v Mariboru, Camp Dolina v Preboldu ter Camping Kamne v Dovjem. Najlepše turistične kmetije s štirimi jabolki so bile Firbas v Cogetincih, Grobelnik v Zabukovju in Lazar nad Podgradom, kmetije s tremi jabolki Ploder v Šentanelu, Podpečan v Galiciji in Apartmajska hiša Rajšp v Benediktu, kmetije z dvema jabolkoma pa Pr Mark v Črnem vrhu nad Idrijo, Bordon v Dekanih ter Dujčeva domačija v Vremskem britofu. Izbranci med mladinskimi prenočišči v sklopu dijaških domov in hotelov so DIC Ljubljana, DD Murska Sobota in Hostel Videc, med samostojnimi mladinskimi prenočišči ljubljanski Hostel Celica, Hostel Pliskovica in YH Pod Voglom, med mladinskimi prenočišči v sklopu mladinskih centrov pa MCC Hostel Celje, MC Brežice in MC Velenje. V okviru projekta poteka še ocenjevanje mestnih, vaških in trških jeder, med katerimi so se najbolje uvrstili Radovljica, Kostanjevica na Krki in Kamnik, Mozirje, Šentjur in Ravne na Koroškem, Črna na Koroškem, Adergas in Cankova. Dobitnici priznanj med vojašnicami sta velika Vojašnica Franca Rozmana Staneta v Ljubljani in manjša Vojašnica Slovenska Bistrica. Najlepše urejeni Petrolovi bencinski servisi so Črnomelj, Domžale in Tepanje, gasilski domovi Lopata, Vrh svetih treh kraljev, Braslovče in Vrh pri Višnji gori. V spletnem glasovanju so največ glasov dobili Ljubljana, Podčetrtek in Kobarid, najboljše prvič ocenjevane tematske poti pa so Učna pot Škocjan, Hmeljska pot v Žalcu, Pot skozi Zalo v Žirovskem vrhu in Gozdna učna pot Rožni studenec v Kočevju.


ZAKLJUČNA PRIREDITEV MOJA DEŽELA - LEPA IN GOSTOLJUBNA 2011

Dodano: 21.11.2011

Zaključna prireditev projekta Moja dežela - lepa in gostoljubna 2011 bo 8. decembra, ob 18. uri v dvorani Evropa v Hotelu Bernardin v Portorožu. Častni pokrovitelj projekta je predsednik Republike dr. Danilo TÜRK. Prireditev je v sklopu Dnevov slovenskega turizma.

NAJEVSKA LIPA IN KAČA

Dodano: 04.11.2011

Državna ocenjevalna komisija projekta Moja dežela - lepa in gostoljubna je ocenjevala jedro Črne na Koroškem. Po ocenjevanju jih je županja Črne popeljala na ogled ene največje turistične zanimivosti najevsko lipo. In glej ga zlomka!! Ostro oko ocenjevalca Petra Ogorelca je opazilo nekaj prav posebnega. Dobro poglejte sliko! Velikanska kača, le kaj počne tam? .......Več podrobnosti boste izvedeli pri Petru Ogorelcu. 

Priloge:

MOJA DEŽELA - LEPA IN GOSTOLJUBNA 2011

Dodano: 16.05.2011

Urejeno in gostoljubno okolje je pogoj za uspešen razvoj turizma. To je temeljni smisel in dolgoročno sporočilo projekta Moja dežela – lepa in gostoljubna, ki ga Turistična zveza Slovenije pod častnim pokroviteljstvom predsednika države dr. Danila Tűrka organizira že dvajsetič.

Priloge: