Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov >>

Moja dežela - lepa in gostoljubna

Za Slovenijo je turizem rastoča dejavnost povezana s počitkom, sprostitvijo, doživetji, športom ter naravno in kulturno dediščino, ki se lahko uresničuje in nadgrajuje v urejenem, prijaznem, gostoljubnem in strpnem okolju.

Urejeno in gostoljubno okolje je pogoj za uspešen razvoj turizma. To je temeljni smisel in dolgoročno sporočilo projekta Moja dežela - lepa in gostoljubna. Zato turistična društva in zveze z vse bolj zavzetim sodelovanjem občin, podjetij in mnogih organizacij in strokovnih institucij uresničujejo vrsto programov na tem področju. Osnova projekta je tekmovanje slovenskih mest in krajev na področju urejanja prostora, okolja in gostoljubnosti. Projekt prerašča v vseslovensko gibanje za urejeno okolje in gostoljubnost. Slednja pa na svoj način odkriva širino in vsebinski smisel slogana Turizem smo ljudje.

 

Namen projekta

je spodbujati in ozaveščati ljudi, da urejajo svoje bivalno, krajevno, podjetniško in društveno okolje, to je okolje, kjer stanujejo, žive, delajo, se družijo in dopustujejo. Projekt je hkrati spodbuda za dobro organizirane redne dejavnosti komunalnih, okoljevarstvenih podjetij in drugih služb ter vedno bolj prispeva k urejenosti in prijetni celostni podobi Slovenije.

Sestavni del projekta sta tudi podprojekta Pomladansko urejanje in vzdrževanje čistega okolja, povezano z dnevom voda in dnevom zemlje in Republiški turistični drobnogled.

Projekt je izrednega pomena za uveljavljanje Slovenije v mednarodnem sodelovanju in prispevek k promociji slovenskega turizma. Nekatera doma najbolje ocenjena mesta in kraji se uspešno vključujejo na evropsko tekmovanje Entente Florale in dosegajo zavidljive rezultate.

 

Sodelujoči v tekmovanju

Urejeno okolje je sestavina sonaravnega turizma in nenadomestljivi del turistične ponudbe.

 

V tekmovanju sodelujejo kraji razvrščeni v več skupin:

-          večja mesta, srednja in manjša mesta

-          turistični kraji, zdraviliški kraji in izletniški kraji

-          mestna, trška in vaška jedra

 

Poleg mest in krajev tekmujejo tudi:

-          kampi in glampingi

-          mladinska prenočišča

-          tematske poti

-          Petrolova prodajna mesta

-          kulturne in naravne znamenitosti

 

Vsebina ocenjevanja:

Osnovni nosilec projekta je Turistična zveza Slovenije, ki pripravi za posamezne kategorije ocenjevalne liste.  Tekmovanje se prične na lokalni ravni z ocenjevanjem najbolj urejenih hiš, poslopij, vrtov, balkonov , se nadaljuje na krajevni, mestni, občinski , regijski ravni ter zaključuje na državnem nivoju z razglasitvijo najbolj urejenih in gostoljubnih mest, krajev ... Državna komisija, ki jo sestavljajo strokovnjaki različnih področij (krajinarji, geografi, turistični delavci, sociologi, arhitekti, etnologi in drugi), po vnaprej določen terminskem planu s pomočjo ocenjevalnih listov ocenjuje posamezne kandidate v kategorijah.

Vsebino projekta Moja dežela – lepa in gostoljubna postopoma nadgrajujemo. Posebno pozornost namenjamo celoviti ekološki urejenosti krajev in kakovosti turistične ponudbe, ki jo komisija ocenjuje na podlagi  učinkovitosti trženja in promoviranja turističnih produktov. Čisto in urejeno okolje, ohranjena naravna in kulturna dediščina, zanimivi  turistični produkti, vse to vpliva na prepoznavnost kraja, predvsem pa na zadovoljstvo domačih in tujih gostov.

Vedno znova ugotavljamo, tudi na podlagi opozoril turistov, da se urejenost in turistična ponudba okolja izboljšuje. Zagotoviti si želimo takšno kakovost tekmovanja, ki bo bistveno vplivala in spodbujala trajnostni razvoj turizma in pozicionirala  Slovenijo kot zeleno, aktivno in zdravo.

 

Terminski plan uresničevanja projekta:

·         junij: objava razpisa za tekmovanje MDLG 2020

·         junij-julij: ocenjevanja na krajevni in občinski ravni

·         julij – september: ocenjevanje na državni ravni

·         julij – september: spletno glasovanje/ocenjevanje

·         11-14. noktober 2020, Laško; zaključna prireditev »Moja dežela – lepa in gostoljubna 2020«

 

Zaključna prireditev MDLG:

Slavnostna podelitev priznanj s kulturnim programom in pogostitvijo.

-         Kratka predstavitev prvih treh najboljših po kategorijah

-          podelitev priznanj najboljšim v posameznih kategorijah

-          podelitev častne zastave MDLG prvo uvrščenim

 

PRIZNANJA IN PREHODNE ZASTAVE NAJBOLJŠIM V LETU 2008

Dodano: 17.11.2008

Letošnje ocenjevanje krajev in vseh drugih sodelujočih v projektu Turistične zveze Slovenije (TZS) Moja dežela – lepa in gostoljubna je bilo na prireditvi pod pokroviteljstvom predsednika države dr. Danila Türka sklenjeno 15. novembra v Podčetrtku s podelitvijo priznanj najboljšim, prvouvrščenim v obliki prehodnih zastav. Nagrajencem je predsednik republike čestital pisno, na prireditvi pa so jih nagovorili župan Podčetrtka Peter Misja, direktor Slovenske turistične organizacije mag, Dimitrij Piciga, direktor Direktorata za turizem mag. Marjan Hribar in predsednik Turistične zveze Slovenije Dominik S. Černjak. Tokrat je v okviru projekta, ki ga TZS uresničuje pod pokroviteljstvom ministrstev za gospodarstvo in okolje in prostor, prvič potekalo tudi poskusno ocenjevanje turističnih kmetij in mladinskih hotelov, ki bo v prihodnjem letu del rednega ocenjevanja. Novo merilo slednjega pa je bilo tudi upoštevanje oziroma stopnja ekološke ozaveščenosti in ravnanja z odpadki v občinah, osnovnih in srednjih šolah ter vrtcih. Najbolje ocenjeni v posameznih kategorijah tekmovanja so bili med večjimi mesti Koper, Velenje in Novo mesto, med srednjimi mesti Slovenske Konjice, Nova Gorica in Slovenj Gradec, manjšimi mesti Cerklje na Gorenjskem, Ljutomer in Spodnja Idrija, izrazito turističnimi kraji Podčetrtek, Moravske Toplice in Rogaška Slatina, turističnimi kraji Šmarješke Toplice, Dobrna in Lipica, izletniškimi kraji Kostanjevica na Krki, Mozirje in Šentjernej, hribovskimi kraji Razbor v občini Sevnica, Dobovec v občini Trbovlje in Zgornja Kapla na Kozjaku, med drugimi kraji pa Vrzdenec, Vopovlje in Medana. Najboljše večje terme so bile Čatež, Naravni park 3000 in Zreče, manjše terme pa Šmarješke Toplice, Ptuj in Lendava. Med srednjimi šolami so bile najbolje ocenjene Srednja ekonomska šola Murska Sobota, Gimnazija Ilirska Bistrica in Kmetijska šola Grm Novo mesto, med starejšimi osnovnimi šolami OŠ Bistrica ob Sotli, podružnična šola Dolenja vas in OŠ Artiče, med novejšimi pa OŠ Naklo, OŠ Šentjernej in OŠ Rečica ob Savinji. Zmagovalci med najmlajšimi so bili vrtci Vipava, Izvir Rogaška Slatina in Čebelica Šentjernej. Kampi so razdeljeni na večje, srednje in manjše in najboljši med njimi so bili Šobec, Ljubljana Resort in Pivka jama, Kamne, Čatež in Jezero Velenje ter Trnovec in Trenta. Zmagovalci v vsaki kategoriji so dobili prehodne zastave projekta. V okviru projekta poteka še ocenjevanje mestnih in vaških jeder, med katerima sta se najbolje uvrstila Slovenske Konjice in Svečina. Dobitniki priznanj med panožnimi tekmovanji so bili Prostovoljno gasilsko društvo Moravče, vojašnici Kranj in Ankaran, Petrolovi bencinski servisi Ptuj (V), Loški potok, Mozirje, Ljubljana Šmartinska (I), Deskle in Žiri. Najlepši morski akvarij ima Tadej Gornjec, sladkovodni akvarij Miro Derlink in vrtni ribnik Boštjan Potočnik. Gostiteljici prireditve sta bili Občina Podčetrtek in Terme Olimia.

Galerije: