Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov >>

Iskalni niz: Mesto:

Jesenska tržnica

Prireditev traja od 13.10.2017 do 14.10.2017

Narava, tradicija in pridne roke ustvarjajo najboljše. Da je dobro pridelano doma boste spoznali tudi z obiskom naše Jesenske tržnice.

...
Preberi več

18. KOSTANJEV PRAZNIK V RODIKU

Datum prireditve: 14.10.2017

Kostanjev praznik je tradicionalna, letos že 18. prireditev v okrilju TD Rodik, pri organizaciji katere sodelujejo domala vsi vaščani, teh je 300.  Ker je kostanj drevo, ki v našem kraju običajno bogato obrodi, gospodinje pa znajo iz njega narediti marsikaj dobrega, predstavlja rdečo nit praznika.

Praznik poteka v mesecu oktobru, obiskovalcem pa ponuja kulinarične dobrote, športne aktivnosti, dejavnosti za otroke, sejemsko ponudbo ter zabavni program. Namenjen je torej vsem generacijam in zadovolji različne potrebe obiskovalcev. Program začne že v dopoldanskem času in traja pozno v noč.

Že na vhodu v vas obiskovalce vsako leto znova pozdravita in želita dobrodošlico lična Rodičanka in Rodičan, gospa in gospod narejena iz slame.

Za lačne želodce poskrbijo kuharji iz različnih društev, ki na osrednjem prireditvenem prostoru ves dan v kotlih pripravljajo tradicionalne jedi: joto, bobiče, ječmen, pašto in fižol, divjačinski golaž, njoke, klobase in zelje, golaž iz jurčkov s polento, pasulj, goveji golaž, bograč,…

Za sladkosnede vaške gospodinje pripravijo in ponujajo različna domača peciva, v katerih se skriva kostanj, piko na i pa slaščicam postavi kostanjeva torta velikanka. V zraku cel dan diši po pečenem kostanju, ki ga vaški fantje pečejo na tradicionalen način. 

Za športne navdušence organiziramo kostanjev tekkolesarjenje ter pohod do arheološkega najdišča Ajdovščina nad Rodikom, ki predstavlja eno izmed najbolj ohranjenih antičnih višinskih postojank pri nas, na področju katerega urejamo tudi »Mitski park«. Starejši vaščani radi igrajo na »škrabe«, to je stara vaška pastirska igra, značilna za ta predel Slovenije.

Otrokom ponujamo različne delavnice od športnih do kreativnih in tako poskrbimo za varstvo v času, ko starši morda odidejo na kolesarjenje ali tek. 

Bogato ponudbo praznika dopolnjuje tudi sejemska ponudba lokalno pridelane hrane in ročnih izdelkov, od medu, do mlečnih izdelkov, brkinskih jabolk, zelenjave, kostanja, umetniških del, unikatnih izdelkov, suho-mesnatih izdelkov, različnih olj, čajev,…

Obiskovalec tako lahko preživi izjemen dan v znamenju športa, spoznavanju kulturne dediščine, okušanju tradicionalnih jedi s poudarkom na kostanjevih slaščicah in pečenem kostanju, ob tem pa sledi kulturno zabavnemu programu, v katerem se čez cel dan predstavljajo tako domači kulturni ustvarjalci kot gostje, vrhunec večera pa je v znamenju izbora za »kraljico kostanja« in »kralja kostanja«, ki v svojem mandatnem letu poskrbita, da se tradicija praznika ohranja in razvija. Sledi pa tudi glasba s plesom.
Vsi v TD Rodik se trudimo, da bi gostje odšli zadovoljni in se prihodnje leto znova vrnili.


KORENINE PRETEKLOSTI ZA SADEŽE PRIHODNOSTI

Prireditev traja od 14.10.2017 do 15.10.2017

Bogata kulturna dediščina, zgodovina prekmurskega človeka so dobra osnova za sedanjost in popotnica za obiranje sadov v prihodnosti. Prireditev bo 2 dni, kjer se bomo družili z društvi zveze, predstavili njihovo delo, bilten ob 40. obletnici domačega društva, ter podelili priznanje in zahvale najzaslužnejšim članom. Nadaljevali bomo s predstavitvijo žive kulturne dediščine lanenarstva, lončarstva, priredili igre za prvaka občine, zasadili trto z Lenta na brajdi prijateljstva, razstavili fotograf...
Preberi več

TRGATEV- BROTVA

Datum prireditve: 14.10.2017

TRGATEV- BROTVA 14.10.2017 ................... ob 15 uri

PRLEŠKO BROTVO  bomo opravili svečano, trgatev potomke  najstarejše trte na svetu –z Lenta , ki raste na GRÜNTU TD CVEN.

Priprava in kuhanje KISLE ŽÜPE.

KÜHAJE  KISLE  ŽÜPE  14.10.2017 ................. ob 13 uri
BROTVA -TEGATEV  14.10.2017......................ob 15 uri

ZA VSE BROČE - KISLA ŽÜPA

PRITE ŠE VI, TE PA SMO VSI !

22. Krožni pohod Sela - Jamlje

Datum prireditve: 15.10.2017

Pot se bo nadaljevala skozi Sela na Krasu in nazaj v Jamlje.

Več informacij na: www.tddren.com

...
Preberi več