Iskalni niz: Mesto:

19. KOSTANJEV PRAZNIK V RODIKU

Datum prireditve: 14.10.2018

Kostanjev praznik je tradicionalna, letos že 19. prireditev v okrilju TD Rodik, pri organizaciji katere sodelujejo domala vsi vaščani, teh je 300.  Ker je kostanj drevo, ki v našem kraju običajno bogato obrodi, gospodinje pa znajo iz njega narediti marsikaj dobrega, predstavlja rdečo nit praznika.

Praznik poteka v mesecu oktobru, obiskovalcem pa ponuja kulinarične dobrote, športne aktivnosti, dejavnosti za otroke, sejemsko ponudbo ter zabavni program. Namenjen je torej vsem generacijam in zadovolji različne potrebe obiskovalcev. Program začne že v dopoldanskem času in traja pozno v noč.

Že na vhodu v vas obiskovalce vsako leto znova pozdravita in želita dobrodošlico lična Rodičanka in Rodičan, gospa in gospod narejena iz slame.

Za lačne želodce poskrbijo kuharji iz različnih društev, ki na osrednjem prireditvenem prostoru ves dan v kotlih pripravljajo tradicionalne jedi: joto, bobiče, ječmen, pašto in fižol, divjačinski golaž, njoke, klobase in zelje, golaž iz jurčkov s polento, pasulj, goveji golaž, bograč,…

Za sladkosnede vaške gospodinje pripravijo in ponujajo različna domača peciva, v katerih se skriva kostanj, piko na i pa slaščicam postavi kostanjeva torta velikanka. V zraku cel dan diši po pečenem kostanju, ki ga vaški fantje pečejo na tradicionalen način.

Za športne navdušence organiziramo kostanjev tekkolesarjenje ter pohod do arheološkega najdišča Ajdovščina nad Rodikom, ki predstavlja eno izmed najbolj ohranjenih antičnih višinskih postojank pri nas, na področju katerega urejamo tudi »Mitski park«. Starejši vaščani radi igrajo na »škrabe«, to je stara vaška pastirska igra, značilna za ta predel Slovenije.

Otrokom ponujamo različne delavnice od športnih do kreativnih in tako poskrbimo za varstvo v času, ko starši morda odidejo na kolesarjenje ali tek.

Bogato ponudbo praznika dopolnjuje tudi sejemska ponudba lokalno pridelane hrane in ročnih izdelkov, od medu, do mlečnih izdelkov, brkinskih jabolk, zelenjave, kostanja, umetniških del, unikatnih izdelkov, suho-mesnatih izdelkov, različnih olj, čajev,…

Obiskovalec tako lahko preživi izjemen dan v znamenju športa, spoznavanju kulturne dediščine, okušanju tradicionalnih jedi s poudarkom na kostanjevih slaščicah in pečenem kostanju, ob tem pa sledi kulturno zabavnemu programu, v katerem se čez cel dan predstavljajo tako domači kulturni ustvarjalci kot gostje, vrhunec večera pa je v znamenju izbora za »kraljico kostanja« in »kralja kostanja«, ki v svojem mandatnem letu poskrbita, da se tradicija praznika ohranja in razvija. Sledi pa tudi glasba s plesom.
Vsi v TD Rodik se trudimo, da bi gostje odšli zadovoljni in se prihodnje leto znova vrnili.

KOSTANJEV PRAZNIK 2018

Datum prireditve: 14.10.2018

...

22. Praznik kostanja

Prireditev traja od 20.10.2018 do 21.10.2018

Tradicionalna dvodnevna prireditev.
Sobota: zabava oz. žur za mlade in starejše s KOKTELSI.
Nedelja: ponudba jedi iz kostanja, veganske hrane, polente s pršutom, pester program. Zabava s glasbeno skupino. Ponudba pečenega in surovega Marona.

22. Praznik kostanja

Prireditev traja od 20.10.2018 do 21.10.2018

Tradicionalna prireditev...
Preberi več

17.POHOD PO SROMELJSKI PEŠPOTI - POT VINA IN SONCA

Datum prireditve: 20.10.2018

Turistično društvo Sromlje vabi na 17. pohod po sromeljski pešpoti - Pot vina in sonca v soboto 20.10.2018. Zbor pohodnikov od 9. do 10.ure pri Okrepčevalnici Kranjčič na Silovcu. Povratek ob 15. uri. Za malico in pijačo po poti je poskrbljeno.

Skupna dolžina poti je 14 km, 3 - 4 ure.

Zahtevnost poti: LAHKA

Oprema: Pohodna