ZAGORJE - KOZJANSKO

Dodano: 12.09.2018

Splošni vtis: Vas ob vznožju Bohorja in ob robu Kozjanskega parka, ki ji daje poudarek mogočna znamenita romarska cerkev Marijinega imena (je tudi spomenik državnega pomena), ni bila v zadnjem času deležna celovite obnove infrastrukture, je pa lepo vzdrževana z ohranjenimi posameznimi zgodovinskimi stavbami, ki še čakajo vsebino in obnovo, z lepimi razgledi s cerkvene ploščadi na okolico ter prijaznimi in gostoljubnimi prebivalci.

Posebnosti – dobre:

·         Cerkev in Kulturni dom sta obnovljena strokovno in lepo ter izredno lepo vzdrževana skupaj z neposredno okolico.

·         Informativna oprema je ustrezna in na primernem mestu.

·         Kraj si složno prizadeva za ohranitev življenja v kraju ob njihovi izrabi – zdi se nam, da bi večja pomoč razvojne agencije in drugih deležnikov (občina, Kozjanski park) pripomogla pri revitalizaciji.

·         Povezave s Kozjanskim parkom (možnost vključitve) in Podčetrtkom (koncerti) – odlično sodelovanje zlasti s parkom.

·         Urejena Lurška jama v bližini, ki je ustrezno označena.

·         Nekateri zgodovinski objekti (župnišče, bivša stavba z učiteljskimi stanovanji oz. stara šola) se ohranjajo z najnujnejšimi deli in čakajo na obnovo.

Posebnosti – moteče:

·         Nimajo gostinskega lokala, prenočišč in trgovine.

·         Prazni objekti.

·         Neprimerna zazidava ob zidu cerkve, zlasti je moteča ograja.

·         Stebre (že prestavljene osvetlitve cerkve) je potrebno odstraniti.

·         Informacijska tabla za Lurško jamo – težko je prebrati vsebino zaradi nagnjenosti terena.

·         Urediti pot do Lurške jame.