Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov >>

Več kot tretjina Slovencev dopustovala doma, največ na Obali

Dodano: 22.09.2020

Poletne počitnice je letos doma preživelo več Slovencev kot v prejšnjih letih, je pokazala spletna raziskava Avto – moto zveze Slovenije. V domovini je dopustovalo 36 % Slovencev.
"Ker nimamo neposredne primerjave za enako obdobje lani oziroma v prejšnjih letih, se lahko opremo le na nekatere starejše raziskave, po katerih je v preteklosti poletni dopust v Sloveniji preživljala četrtina Slovencev," so sporočili iz AMZS-ja. Letos je tako dopust doma preživelo več ljudi kot v prejšnjih letih.
Po besedah vodje področja varna mobilnost pri AMZS-ju Erika Logarja izsledki kažejo, da so Slovenci še vedno zelo navezani na morje. "Letos je svoj dopust ob morski obali preživljalo skoraj 62 odstotkov Slovencev. S skoraj šestimi odstotki so na drugem mestu gore oziroma hribi, kar je zagotovo malce večji odstotek kot prejšnja leta," je strnil ugotovitve iz ankete.
Raziskava je tudi pokazala, da Slovenci še vedno na počitnice najraje potujemo z avtomobilom, ki se je že v času epidemije covida-19 izkazal za najpomembnejše sredstvo mobilnosti. Omejitve v javnem prevozu, bistveno manj letalskih povezav in omejitve potovanj v tujino so v avtomobile spravile še več Slovencev kot običajno – skoraj 85 odstotkov, navaja AMZS.
Na drugem mestu je z devetimi odstotki avtodom, kot so navedli na AMZS-ju, še en zmagovalec letošnjih potovalnih in počitniških razmer. Prodajalci avtodomov letos poročajo o dobri prodaji, več dela kot sicer so imeli tudi izposojevalci, so dodali.
Pri nastanitvah so Slovenci največkrat izbrali apartmaje (38,1 odstotka), na drugem mestu pa z nekaj več kot 28 odstotki kampiranje. Malo manj kot 14 odstotkov Slovencev je dopust preživelo v hotelih.
Glede trajanja dopusta je iz odgovorov v spletni anketi AMZS-ja mogoče sklepati, da si največ Slovencev za dopust vzame do teden dni časa, in sicer skoraj 40 odstotkov. Nekaj več kot 30 odstotkov dopustuje 14 dni, 10 odstotkov Slovencev pa do tri tedne. Več kot sedem odstotkov vprašanih si je za dopust vzelo več kot tri tedne.
Sodeč po rezultatih ankete, se je 32 odstotkov vprašanih za dopust odločilo na podlagi epidemioloških omejitev, skoraj 55 odstotkov vprašanih pa se je za dopust odločilo po enakih merilih kot lani, torej brez vpliva letošnjih razmer.
Avto-moto zveza Slovenije je spletno raziskavo Počitniška mobilnost – vaše izkušnje opravila med 15. julijem in 15. avgustom, v njej pa je sodelovalo 600 ljudi.
Fotografija: Jan Godec