Objavljen Javni poziv poslovnim subjektom, ki opravljajo dejavnost turističnega vodenja v Sloveniji

Dodano: 27.08.2020

Slovenska turistična organizacija (STO) je 26. avgusta objavila Javni poziv poslovnim subjektom, ki opravljajo dejavnost turističnega vodenja v Sloveniji. Za izvedbo predmeta javnega poziva, s katerim bomo vzpodbudili spoznavanje Slovenije in izboljšanje turističnih doživetij, je na voljo do 146.000 evrov, upravičenci pa lahko oddajo prijave za projekte, ki bodo potekali od 10. septembra do 1. decembra 2020.

Javni poziv skladno z vizijo Slovenije kot zelene butične destinacije za 5 - zvezdična doživetja podpira izboljšanje kakovosti doživetja obiskovalcev na destinaciji in vzpodbuja k edinstvenemu, personaliziranemu doživljanju slovenske turistične ponudbe, h kateremu ključno pripomore usposobljen, kakovosten turistični vodnik. Turistični vodniki s svojim specifičnim znanjem o naravni in kulturni dediščini destinacije ali posameznega turističnega produkta pomembno prispevajo h geografski razpršitvi turističnih tokov po vsej Sloveniji in desezonalizaciji turističnih obiskov.

Javni poziv je namenjen poslovnim subjektom, ki opravljajo dejavnost turističnega vodenja v Sloveniji ali jo v sklopu svoje gospodarske dejavnosti tržijo. Storitve turističnega vodenja po tem javnem pozivu so lahko na voljo za domačega ali tujega gosta. Upravičenci lahko oddajo prijave za projekte, ki bodo potekali od 10. septembra do 1. decembra 2020. Za izvedbo predmeta javnega poziva je na voljo do 146.000 evrov.

Zdravko Počivalšek
, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo: »Naša prednostna naloga in cilj je pomagati slovenskemu turizmu in zaposlenim v tej panogi, ki je zaradi pandemije Covid-19 utrpela največjo škodo in izpad prihodka. Veseli me, da smo v letošnji poletni turistični sezoni z dosedanjimi ukrepi že marsikomu pomagali. Z javnim pozivom za financiranje turističnih vodenj pa smo naredili še dodaten korak v smeri spodbujanja turističnega povpraševanja. Verjamem, da bo ukrep učinkovit in da bo odziv nanj dober. Prav tako verjamem, da bodo slovenski turisti z veseljem spoznavali kulturno in naravno dediščino, ki jim bo na vodenih turističnih ogledih predstavljena. Morda bo prav takšen način odkrivanja Slovenije koga spodbudil h koriščenju turističnega bona v krajih, ki jih še ni obiskal.«

Mag. Maja Pak, direktorica STO: »Turistično vodenje ne pomeni zgolj usmerjanje turista na njegovi poti, temveč izboljšuje kakovost doživetja na destinaciji. Usposobljeni in licencirani turistični vodniki so neprecenljivi pri ustvarjanju edinstvenih, avtentičnih in personaliziranih doživetij. Verjamem, da bo ta ukrep v pomoč pri okrevanju slovenskega turizma in bo pomembno pripomogel k odkrivanju in spoznavanju Slovenije s strani domačih in tujih gostov tudi v jesenskih mesecih. Ob kampanji Zdaj je čas. Moja Slovenija, ki jo je v mesecu maju lansirala STO in nagovarja prebivalce Slovenije k dopustovanju doma, je to še dodatna priložnost, da svojo državo še bolje spoznamo, da spoznamo njeno zgodovino, kulturo in številne zgodbe v destinacijah po vsej Sloveniji.«

Več informacij o javnem pozivu in izjave predstavnikov združenj turističnih vodnikov so na voljo v medijskem središču