Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov >>

Pri TZS prvič ocenjujemo tudi postajališča za avtodome, ki so letos pravi hit

Dodano: 20.08.2020

Pri TZS prvič ocenjujemo tudi postajališča za avtodome, ki so letos pravi hit

Turistična zveza Slovenije v letošnji akciji Moja dežela – lepa in gostoljubna prvič ocenjuje tudi postajališča za avtodome, ki so trenutno pravi trend. Veliko rast prodaje opažajo prodajalci avtodomov, hkrati pa se je v zadnjih nekaj mesecih povečalo tudi število izposojenih avtodomov.

Lahko bi zaključili, da ima epidemija covid -19 vendarle tudi pozitivne učinke in eden od njih je, da se je ne le v Sloveniji, pač pa tudi v ZDA in Nemčiji kot najpomembnejšemu evropskemu trgu, povečala prodaja in izposoja avtodomov. Maja so našteli kar 10.500 novih registracij, kar je 29 odstotkov več kot v enakem obdobju lani, je na Siol.net Trendi mogoče prebrati v članku Avtodomi so pravi hit.

Če je avtomobiliste epidemija praktično ustavila in vsaj za dva meseca popolnoma ukinila prodajo, je bilo pri avtodomih povsem drugače. Samo v Nemčiji so maja našteli 10.500 novih registracij, kar je 29-odstotna rast v primerjavi z istim mesecem lanskega leta. Hkrati se povečuje število ljudi, ki predelajo svoj dostavnik ali minibus v avtodom.

Kljub ne preveč spodbudnim gospodarskim napovedim pa to ljudi ni ustavilo, da si ne bi kupili novega avtodoma. V Sloveniji so do konca julija prodali 170 novih avtodomov, kar je več kot lani, ko so v vsem letu prodali 230 avtodomov. Zaradi povečanja ponudbe je več tudi ponudnikov, ki izposojajo mobilne hiše na kolesih.

Čeprav je divje kampiranje pri najemu ali nakupu avtodoma zelo privlačno, se je treba, pozanimati, ali to lahko storimo. Divje kampiranje je v Sloveniji uradno prepovedano, tudi na Hrvaškem od leta 2009. Pri nas kampiranje sicer urejajo občinski predpisi, zato ni nujno, da boste povsod naleteli na težave zaradi divjega kampiranja. Vsekakor pa so nekatere občine zaradi pretiranega divjega kampiranja še posebej pozorne na prekrškarje, nikakor pa tega ne počnite na območjih narodnih parkov in gorskih območjih.

Zaradi specifičnih potreb avtodomarjev, ki so veliko bolj mobilni kot klasični karavaning turisti s počitniškimi prikolicami, so v državah, v katerih je avtodomarski turizem najbolj razvit, začeli postavljati posebna postajališča za avtodome. Tudi v Sloveniji so začeli širiti ta postajališča. V 88 občinah jih je zdaj že 165, tam pa lahko avtodomarji tudi napolnijo rezervoarje z vodo in poskrbijo za druge stvari, preden nadaljujejo svojo pot.