Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov >>

Domači gostje rešili gorenjska turistična središča

Dodano: 19.08.2020

V gorenjskih turističnih središčih so s turistično sezono po koncu karantene za zdaj razmeroma zadovoljni. Kot kaže, bodo domači gostje lahko deloma nadomestili izpad tujih obiskovalcev.

"Letos poleti je v Kranjska Gora v bistvu skoraj povsem enak občutek kot lansko poletje. Kranjska Gora je zelo dobro zasedena, kar nas izjemno veseli, še zlasti glede na spomladanske napovedi," je za Slovenska tiskovna agencija STA povedal direktor Turizma Kranjska Gora Blaž Veber. Kot je še pojasnil Veber, je ukrep za podelitev turističnih bonov zelo pomagal gorenjskim središčem, saj jih je letos obiskalo veliko domačih gostov.

Veber ocenjuje, da so turistične kapacitete v Kranjski Gori in okoliških krajih Zgornjesavske doline do konca avgusta skoraj popolnoma zasedene. Napoveduje tudi, da se unovčevanje bonov jeseni ne bo ustavilo, zato je mogoče, da bo jesenska sezona še uspešnejša kot lani. A to bo seveda mogoče le, če ne bo novega vala okužb in posledičnih ukrepov.
"Drugače pa so na srečo izpad prihoda tujcev v letošnjem poletju nadomestili Slovenci," je zadovoljen Veber, ki opominja, da je Kranjska Gora tudi sicer od domačih gostov dobro obiskana, zato so ugodne ponudbe, povezane z izkoriščanjem turističnih bonov, ta obisk še povečale.
"To je znak, da so Slovenci tukaj dobrodošli in da se tako tudi počutijo. Mislim, da je to najboljši kazalnik tega, kako Slovenci čutijo Kranjsko Goro," je še ugotavljal Veber in dodal, da poleg dodatnih prenočitev veliko Slovencev na Gorenjsko pride na dnevni izlet.

Bohinj, kjer slovenski gostje ustvarijo od 60 do 65 odstotkov prenočitev letno, veliko stavijo na dostopnost z javnim prevozom. Z večanjem trajnostne mobilnosti razbremenjujejo jezersko kotlino in ohranjajo čudovito okoliško naravo, je povedal direktor Turizma Bohinj, Klemen Langus. "V poletnem času smo zadovoljni z obiskom in ustvarjenimi prenočitvami. Trenutno kaže, da se bosta julij in avgust približala lanskim številkam," je pojasnil Langus, ki je opozoril, da so še junija dosegali le 30 odstotkov lanske zasedenosti.

Na Bledu, kjer tradicionalno počitnikuje več tujih gostov, položaj z zasedenostjo ni tako rožnat. Nekaj hotelov je še vedno zaprtih, odprti hoteli pa dosegajo nekje od 70- do 80-odstotno zasedenost. "Glede na položaj smo na Bledu z zasedenostjo v mesecu avgustu kar zadovoljni, saj je zasedenost boljša od pričakovanj," so za STA pojasnili v Turizmu Bled.

Med tujimi gosti prednjačijo predvsem gostje iz sosednjih in drugih evropskih držav. Največ je Nemcev, Nizozemcev, Avstrijcev, Madžarov in Italijanov. Zaradi stalnih sprememb pri seznamih varnih držav se rezervacije in odpovedi dogajajo praktično tik pred zdajci, kar otežuje napovedi o uspešnosti sezone.

Med domačimi gosti prednjačijo predvsem dnevni obiskovalci, na Bledu pa si želijo, da bi ostali še kak dan dlje. "Vseh smo zelo veseli, želeli pa bi si morda, da bi si še več ljudi vzelo čas in preživelo kakšen dan več na Bledu," je dejala Romana Purkart iz Turizma Bled in dodala, da je Bled zaradi manjše gneče letos mogoče doživeti na pravi način, tako ga promovirajo tudi na turističnih sejmih po svetu, je poročal RTVSLO.si

Na fotografiji: Kranjska gora

Fotografija: Matevž Lenarčič