Spletno mesto uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o možnih nastavitvah piškotkov >>

V Julijskih Alpah povečan obisk Slovencev, tujcev za 70 % manj 🗻🏔

Dodano: 12.08.2020

Letošnja planinska poletna sezona je drugačna kot prejšnja leta. Zaradi ukrepov, povezanih s pandemijo novega koronavirusa, je v planinskih kočah manj nočitev, spremenjena pa je tudi nacionalna struktura planincev. V gorah je več Slovencev kot tujih obiskovalcev, tudi zaradi turističnih bonov, poroča portal Siol.net Novice.

"Najvišji upad nočitev beležijo nekatere visokogorske koče, tudi za polovico. V preteklih letih so za glavnino nočitev poskrbeli tujci, teh pa je v letošnjem letu kar za 70 odstotkov manj. K sreči opažamo povečan obisk slovenskih gostov. A ker v primeru slabega vremena Slovenci ne gremo v gore, ostajajo postelje prazne," so v sporočilu za javnost Planinska Zveza Slovenije povzeli besede njihovega strokovnega sodelavca Dušana Prašnikarja.

Po zadnjih podatkih Finančne uprave RS je bilo v planinskih kočah unovčenih 1833 bonov, kar je 1,6 odstotka vseh bonov. V nekaterih kočah bi sicer lahko prenočilo več gostov, vendar pa jih omejuje ukrep, ki ga je izdal Nacionalni inštitut za javno zdravje.

"Bistven ukrep za planinske koče določa, da lahko v eni sobi spita dve osebi oziroma več ljudi, ki so iz istega gospodinjstva ali če več ljudi potuje skupaj, torej skupina prijateljev na skupnem pohodu ali skupina na društvenem izletu. Zaradi teh ukrepov je v planinskih kočah posledično manj razpoložljivih nočitvenih kapacitet, zato obiskovalce pozivamo k pravočasnim rezervacijam za spanje (priporočamo vsaj tri dni pred prihodom), še posebej v primeru načrtovanega koriščenja turističnih bonov," je povedal Prašnikar.

Če želite v planinski koči koristiti turistične bone, ne pozabite na fotokopijo osebne izkaznice (v visokogorskih kočah nimajo fotokopirnih strojev). Če bo bon koristila druga oseba, je treba imeti pri sebi še izpolnjeno izjavo o prenosu bona.

Fotografija: Alex Strohl