Uporabnica bonov navdušena nad Bohinjem🛶⛵️🌄🏞

Dodano: 10.08.2020

Odločili smo se, da gremo tja, kjer je poleti manj vroče, v osrčje Triglavskega narodnega  parka, v Bohinj. Tu je največje naravno jezero v Sloveniji, ki je tektonskega nastanka, preoblikovano z ledenikom. Leži v senci zelenih gozdov. Kje je že to? Bohinj kot kraj ne  obstaja. Bohinj namreč sestavlja več vasi v tej regiji: Ribčev Laz, Ukanc, Stara Fužina, Studor, Srednja vas,… Vsaka je turistično posebna. Skupno pa je, da povsod ohranjajo dediščino. Alpske hiše so okrašene z raznobarvnimi okenskimi cvetlicami, tudi z gorenjskimi nageljni. Mene je navdušila Stara Fužina. Do tja vodi peš pot iz Ribčevega Laza. V vasi je obnovljeno vaško jedro v stilu ohranjanja dediščine. Tako je avtobusno postajališče, pa tudi nov, lesen, bogato opremljen Tic. Kot povsod v Bohinju se tudi tu prepletata turizem in  kmetijstvo. Prevladuje turizem, saj je kmetijstvo močno razdrobljeno. Skozi Staro Fužino je speljana označena pohodniška pot Juliana Trail. Na tej poti ne osvajaš vrhov, je pot ob vznožju Alp, ob rekah, gozdovih, spoznavaš naravo, lokalne posebnosti…... predvsem pa iščeš svoj odnos do  narave.

Najbolj pa me je navdušila peš pot okoli Bohinjskega jezera. Dolga je cca 12 km. Na njej so številne bohinjske klopi, na katerih se lahko spočiješ. Vse so lesene, enako oblikovane. Obala  jezera je večinoma nizka, peščena, prodnata, primerna za kopanje v toplem jezeru. V Ukancu  slišiš šumenje slapa Savice. Na jezeru so poleg kopalcev tudi kajaki, suparji, jadrnice. Vozi pa  tudi ladja iz Ribčevega Laza do velikega, lepo urejenega campa, in nazaj.

Na razglednicah Bohinjskega jezera je prepoznaven kamniti most, ki je bil prvotno lesen, pod cerkvijo svetega Janeza Krstnika. V tej cerkvi je bila prvič zapeta pesem Oj Triglav, moj  dom. Žal je tu izredno gost promet med številnimi pešci, turisti. Več parkirišč je dobro  označenih.

V Bohinju je pestra ponudba aktivnosti, tako da vsak lahko kaj najde zase. npr. pohodništvo, plavanje, ribištvo, kolesarjenje, jahanje, jadralno padalstvo,… Meni je bila najbolj všeč plezalna stena. Na njej je takrat plezala, v plezalni šoli, 13-letna deklica. Omeniti moram tudi  delujočo gondolo na Vogel, tudi za smučarijo, pozimi.

Domačini so zelo prijazni. Ponujajo ti bohinjske kulinarične dobrote: mohant sir, bohinjsko  klobaso z zaseko, skuto….. Organizirajo tudi številne prireditve: kravji bal, poletni  koncerti, pevski zbor v parku pod Triglavom, mednarodni festival alpskega cvetja, ribiški  festival, vaški večeri pod lipo, planšarski muzej,… Organizacijo ima Tic Ribčev Laz in to odlično.

Prijetno sem bila presenečena nad prijaznostjo Gorenjcev, nad njihovo gostoljubnostjo in  urejenostjo. Še se bom vrnila.

Avtor: Zlata  Škufca  Vidovič

Fotografija1: arhiv Turizem Bohinj