Obnovili Bambergovo pot na Triglav‍

Dodano: 07.08.2020

Nujno potrebno obnovo ene najlepših tras na Slovenski planinski poti so opravili markacisti tehnične ekipe Planinska Zveza Slovenije in Planinsko društvo Ptuj. Bambergova pot je letos zmagala na izboru Naj planinska pot 2020, s katerim organizatorji akcije Očistimo naše gore podpirajo delo markacistov za varnejše poti. Sredstva za njeno obnovo je prispevala Zavarovalnica Triglav, so sporočili s PZS. Izbor Naj planinska pot so organizatorji akcije Očistimo naše gore v sodelovanju s PZS izpeljali že tretje leto zapored. Ker so oskrbniki poti uspešno kandidirali tudi na razpisu Obcina Kranjska Gora, so prejeli sredstva še za obnovo dela poti.

Omenjena pot je zadnjo temeljito obnovo doživela pred 25 leti, zato je ekipa markacistov, ki je poskrbela za letošnje obnavljanje, opravila res zahtevno delo. Na več kot treh četrtinah poti so zamenjali ali znova napeli jeklenice, porezali rušje ob poti, očistili traso zapadlega kamenja, odstranili skale, ki so zapirale pot zaradi podora naravne police, in na novo namestili 44 različnih vrst klinov. Porabili so tono materiala in opreme, od tega 400 kg jeklenih varoval. 🪓🔨

Pot, s katere se odpirajo čudoviti razgledi na Triglavovo severno steno in dolino Trente, največ pohodnikov obišče v visoki planinski sezoni julija in avgusta. Izbirajo jo izkušeni pohodniki, ki so fizično in psihično dobro pripravljeni na njene izzive. Vsem, ki se želijo na Naj planinsko pot 2020 podati še letos, pa v PZS svetujejo, da se doma najprej dobro prepričajo, ali jo zmorejo opraviti, in se nanjo ustrezno pripravijo. Poleg načrtovanja poti in ustrezne opreme naj ne pozabijo preveriti še vremenske napovedi.🧗‍♂️🧗🧗‍♀️🧗‍♂️