Aktivno poletje v taboru Mojca

Dodano: 04.08.2020

V Taboru Mojca bo letos poleti letovalo čez 1000 otrok starih od štiri do 15 let. Letošnja novost je dnevno varstvo za otroke, ki sodelujejo v naših dnevnih aktivnostih. Otroci so v varstvu ves dan, nekateri že od šeste ure zjutraj pa tja do devetih zvečer. Otroci in starši so zelo zadovoljni.

Dolenjske občine imajo velik posluh za otroke, še najbolj Občina Straža, ki subvencionira dnevno varstvo otrok. Otroci uživajo v vseh aktivnostih in sklepajo prijateljstva. Velik pomen dajemo skupnemu sodelovanju in pomoči, toplo pa sprejmemo vse otroke, tudi otroke s posebnimi potrebami.

Rdeča nit letošnjega tabora je Igre nekoč in danes, ki je povezana z olimpijskimi igrami. Imena skupin, v katerih so otroci, so imena olimpijskih mest: Rim, London, Moskva, Barcelona, Peking itd. Vsak teden imamo predstavitev vrhunskih športnikov in do zdaj sta se predstavila hokejist Marcel Rodman in kickbokser Aljaž Macedoni. »V taboru sem bil že sedemkrat in se bom vračal do 15. leta, kasneje pa želim postati vzgojitelj v taboru,« je bil navdušen eden od otrok.

Otroci se trikrat na teden kopajo v Termah Krka, kjer uživajo v bazenih in spuščanju po toboganih. Z otroci prihajamo v dopoldanskem času, ko je manj drugih obiskovalcev. »Ne bi šel domov, tukaj je čudovito,« je skorajšnji odhod obžalovala udeleženka. »A lahko ostanem še ne teden v taboru?« je pristavil njen sovrstnik. Vse aktivnosti potekajo na prostem, otroci pa uživajo v različnih vodnih in športnih igrah, od iger naših babic in dedkov do modernih iger, novost pa so orientacijski teki in labirinti, kjer otroci rešujejo naloge z orientacijo na kartah in zemljevidih. Obudili smo ristanc, zemljo krast, otroci skačejo z gumitvisti in hodijo po različnih čutnih in gibalnih površinah, ki so jih prostovoljci zarisali v taboru. Zelo uživajo v jahanju konj, vožnji z avtomobilčki in skiroji, spuščanju po napihljivem toboganu, igranju golfa, lokostrelstvu in ostalih zanimivih aktivnostih. Otroci se učijo petja in plesa, staršem pišejo kartice, ki jih opremijo s fotografijami skupin, v sklopu akcije Pomežik soncu v organizaciji ZPMS pa jih opremijo z geslom Ti si moj sonček.

Večer popestrijo Čarodej Toni, Zmenkarije, Tombola, Taborni talenti, predstavitve vrhunskih športnikov, kino večer ter petkova taborna veselica z Ansamblom Petan, ki otrokom brezplačno pričara pravo vzdušje.Ob sredinem popoldnevu nam stojijo ob strani gasilci PGD Dolenjske Toplice, ki otroke z različnimi gasilskimi športnimi igrami spoznavajo s svetom gasilstva. Z nami sodelujejo tudi gasilci iz PGD Šmihel Novo mesto. Ob torkih in sredah dopoldan prijazne sestre iz ZDNM otroke podučijo o temeljnih postopkih oživljanja in osnovah prve pomoči.

Za prehrano skrbijo v Termah Krka, od koder nam hrano pripeljejo v tabor in jo razdelijo. Vedno upoštevajo vse diete in ostale želje naših otrok. »Hrana je odlična, vodstvo in vzgojitelji so prijazni, vse je zelo zanimivo,« smo od navdušenega udeleženca slišali še eno pohvalo.

Dosledno upoštevamo vsa navodila in priporočila NIJZ za preprečevanje okužbe s Covidom-19. Za vsakega otroka ob prihodu starši izpolnijo tudi vprašalnik in izpolnijo izjavo, da je otrok zdrav in da zadnjih 14 dni pred vstopom v tabor niti on niti člani njegovega gospodinjstva niso bili v tujini.
Otroci so v majhnih skupinah, od 6 do 12 otrok, zanje skrbijo prijazni vzgojitelji in osebje tabora. Pazimo na razdaljo med skupinami, otroke opozarjamo na umivanje rok in na ostale preventivne ukrepe. Otroci so se navadili na nove razmere, s katerimi so se srečali že v vrtcih in šolah in zanje ne predstavljajo težkih okoliščin. Pravila in navodila so ponotranjili in jih sprejeli za svoja. V skladu z navodili nimamo uvodne in zaključne prireditve, ob prihodu in odhodu otrok se starši podpišejo in pustijo svoj kontakt. Zaključno prireditev otrok posnamemo in povezavo za ogled pošljemo staršem. Starši lahko dnevne dejavnosti otrok spremljajo na naši spletni strani www.dpm-mojca.si, Facebooku DPM Mojca Novo mesto ter Instagramu dpm_mojca_novomesto. V taboru je ves čas prisotna medicinska sestra, ki poskrbi za večino vseh težav, če pa je kaj večjega, nas vedno prijazno sprejmejo na Urgentnem centru SBNM.

Novost je tudi, da lahko starši unovčijo turistične bone, v sklopu zdravstvenega letovanja pa imamo še nekaj prostora v avgustu. V vseh terminih vključujemo otroke, ki jim sami starši ne morejo privoščiti počitnic. Prijavili smo se na razpisa v okviru ZPMS na Pomežik soncu in Fiho sredstva. Prošenj je veliko več, kot imamo sredstev, zato smo vedno veseli donacij. Imamo tudi naš sklad za otroke in družine v stiskah, ki smo ga poimenovali Mojčin sonček. V preteklem letu nam je sredstva za otroke darovala Hranilnica Lon, občine pomagajo po svojih močeh, prav tako mnogi posamezniki. Stiske otrok in družin so čedalje večje, veliko jih nima niti hrane, kaj šele oblačil, šolskih potrebščin in letovanja. Ljudje nam na pomoč priskočijo tudi s prostovoljnim delom, kakršna je denimo čistilna akcija pred začetkom tabora. Darujejo nam tudi različne sadike, pesek, les in drugo.

Tabor Mojca Dolenjske Toplice ima Društvo prijateljev mladine Mojca Novo mesto v upravljanju od leta 1991. Od 1980 do 1990 so ga gradili prostovoljci z zbranim pionirskim dinarjem. Tabor je v lasti Zveze prijateljev mladine Slovenije.
Nad taborom bdita predsednica Društva DPM Mojca ter vodja tabora Marjeta Ferkolj Smolič ter podpredsednica Anita Avbar Salopek

Avtor: Marjeta Ferkolj Smolič ( predsednica Društva DPM Mojca in vodja tabora)

Galerije: