Anton Petrovič iz TD Senovo: Od mladinskih delovnih brigad do prostovoljstva

Dodano: 20.07.2020

V časopisi Dnevnik so v svoji ponedeljkovi rubriki Obrazi nevladnikov, ki jo pripravljajo v sodelovanju s CNVOS, krovno mrežo slovenskih nevladnih organizacij, predstavili našega člana Antona Petroviča iz Turističnega društva Senovo. V pogovoru je izpostavil, da njihovo društvo na leto opravi približno 1300, 1400 ur prostovoljnega dela, da imajo nekaj več kot 80 članov, od tega 25 prostovoljcev, ki se odzivajo na različne akcije. So tudi člani mreže prostovoljskih organizacij in v tem sklopu vsako leto organizirajo Dan za spremembe, njihov moto pa je Spoštuj zgodovino, sodeluj tudi ti! Z njimi vabijo na različne akcije in dejavnosti, recimo na čistilno akcijo ob dnevu voda ali dnevu Zemlje.

Poudaril je tudi, da veliko slovenskih krajev temelji na delovanju društev. »Pri nas je društveno dogajanje res pestro in zelo povezano z željo po druženju, s prijateljstvom. Mnogi, ki smo skupaj pri folklorni skupini, smo skupaj tudi v turističnem društvu ali v veteranskih organizacijah …« je poudaril gospod Petrovič in dodal, da je v vseh društvih, v katerih je aktiven, najbolj ponosen na dejstvo, da imajo trdno jedro z zdravimi odnosi, ki dopuščajo različna mnenja in konstruktivno kritiko, predvsem pa jih žene skupna notranja motivacija po delu za družbeno dobro, dobro vseh.

»Tudi kot učitelj poskušam poudarjati pomen prostovoljnega dela za mladega človeka. Zelo se razveselim, ko mladi po končani srednji šoli ali študiju sami poiščejo stik z nami in se včlanijo v društva, s čimer postanejo nova gonilna sila dejavnosti v kraju. To nam daje potrditev, da naše delo ni zaman.«

Turistično društvo Senovo se posveča zlasti lokalni tehniški dediščini, v tem kontekstu pa je posebej izpostavil krušne peči na prostem, okoli katerih zdaj nastajajo prireditveni prostoru na prostem. Društvo je tudi član združenja RUDA, ki povezuje društva in posameznike, ki ohranjajo rudarsko dediščino v Sloveniji.

Z mladinskim prostovoljnim delom se je Anton Petrovič prvič srečal še kot gimnazijec in sicer v okviru mladinskih delovnih brigad, te izkušnje pa je pozneje prenesel na vsa področja svojega življenja; dve gledališki društvi, folklorna skupina, planinsko društvo, borčevske organizacije …