Svetovni dan turizma 2019

Dodano: 26.09.2019

Ob Svetovnem dnevu turizma Turistična zveza Slovenije iskreno čestita vsem turističnim delavcem, ki opravijo zelo veliko število prostovoljnih ur v prid turizmu. Kot poudarja predsednik TZS Pavle Hevka, je prostovoljstvo izjemno pomembno za uspešen razvoj turizma in mora preživeti, saj sicer naša lepa dežela ne bo več tako lepa in urejena.

Želimo vam, da dan, posvečen turizmu, preživite kar se da lepo in uspešno!

Svetovni dan turizma se praznuje 27. septembra vsako leto od leta 1980. Generalna skupščina Svetovne turistične organizacije pri Organizaciji združenih narodov je na ta dan leta 1970 sprejela svoj statut, hkrati pa datum sovpada s koncem glavne turistične sezone na severni polobli in njenim začetkom na južni. Namen praznovanja je osveščanje o vplivu turizma na mednarodno skupnost in njene socialne, kulturne, politične ter ekonomske vrednote.

Tema letošnje poslanice UNWTO ob svetovnem dnevu turizma je

»Turizem in delovna mesta: boljša prihodnost za vse«

Poslanica ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo, Zdravka Počivalška, ob svetovnem dnevu turizma. Vabljeni k branju in ogledu poslanice https://www.slovenia.info/sl/novinarsko-sredisce/sporocila-za-javnost/10228-svetovni-dan-turizma-2019-turizem-in-delovna-mesta-boljsa-prihodnost-za-vse?utm_campaign=si-sept19-pr-obv-52&utm_medium=email&utm_source=Net-Results#

Uradno sporočilo generalnega sekretarja Svetovne turistične organizacije Združenih narodov

Turizem nam lahko pomaga ustvariti boljšo prihodnost za vsakogar. Turistična panoga je med vodilnimi zaposlovalci v svetu, saj zagotavlja na milijone delovnih mest in poganja gospodarstvo na lokalni in državni ravni.

Hkrati deluje kot pobudnik enakopravnosti in vključenosti. Turizem v mnogih krajih sveta ženskam, mladim in prebivalcem podeželja daje priložnosti, da lahko preživljajo sebe ter svoje družine in se v večji meri vključijo v širšo družbo.

Turizem kot ustvarjalec delovnih mest ter gonilo enakopravnosti in trajnostnega razvoja je šele začel uresničevati svoj pravi potencial. V njegovem jedru je zagotavljanje primernih priložnosti za delo in spodbujanje razvoja poklicnih veščin. Z dobrim upravljanjem panoge bo nadaljnja rast prinesla brezštevilne priložnosti in turizmu tako omogočila, da v svetovnem merilu izpolni pričakovanja svoje družbene odgovornosti, ki ne izključuje nikogar.

Nobena gospodarska, družbena ali človekova dejavnost ne uspeva v osami. Zato vlade in deležniki iz javnega in zasebnega sektorja vse pogosteje medsebojno sodelujejo, da bi odgovorno in trajnostno upravljali turizem ter ustrezno uresničili njegov ogromen potencial.

Nova tehnologija spreminja naše načine potovanja, s čimer se spreminjajo tudi naši načini dela. Turizem v tem oziru utira pot tako, da zaposlenim zagotavlja znanje in veščine, ki jih potrebujejo za delovna mesta prihodnosti. S sprejemanjem tega ustvarjalnega duha skupaj z učinkovitim sodelovanjem partnerjev v tehnološki panogi in akademskem svetu je mogoče ustvariti več delovnih mest, ki bodo še kakovostnejša.

Ob praznovanju Svetovnega dneva turizma poskusimo prepoznati njegovo moč preoblikovanja. Skupaj lahko uresničimo možnost turizma za boljšo in enakopravnejšo prihodnost.