Druženje ob prazniku Marijinega Vnebovzetja

Dodano: 19.08.2019

Turistična zveza Slovenije si je z novim predsednikom Pavletom Hevko zadala za enega od ciljev tudi širjenje druženja med člani, ki sestavljajo zvezo ter spoznavanje lepih slovenskih krajev. Ta cilj je bil v programu novega predsednika naveden kot prvi, saj si želi vzpostaviti res pristno in vzajemno sodelovanje s turističnimi društvi po vsej Sloveniji, z njihovimi koordinatorji in z vsemi člani, ki zavzeto in vztrajno, predvsem pa prostovoljno že leta in leta skrbijo za turistični razvoj svojih krajev širom Slovenije. In prav to zavzetost, ki se izraža skozi ure in ure neplačanega prostovoljnega dela, se bo z organizacijo tovrstnih izletov tudi nagradilo, ji dalo pravo vrednost in izkazalo spoštovanje do vseh članov turističnih društev.

Prvo druženje je bilo ob prazniku Marijinega Vnebovzetja, 15. avgusta, udeležila pa so se ga številna društva iz celotne Slovenije, saj je bilo poskrbljeno za regijsko organiziranje prevozov, za kar je poskrbelo kar 10 avtobusov, ki so udeležence pobrali po posameznih regijah.

Izlet je vključeval dva cilja, dopoldanskega v Kobilarni Lipica in popoldanskega na Sveti Gori nad Solkanom.

V Lipici so udeležence sprejeli lokalni vodniki iz kobilarne, ki so zanimivo in izčrpno podali svoje bogato znanje o Lipici in konjih. Pot ogleda je najprej vodila na ogled hlevov z žrebci in kobilami, nato do kapele Sv. Antona Padovanskega, Kraškega muzeja kulinarike, in seveda številnih zgodovinskih objektov, ki sestavljajo zibelko lipicancev. Ogled kobilarne se je zaključil z ogledom konjeniške predstave v pokriti jahalnici, z ogledom nove predstave Lipiške šole klasičnega jahanja - Zgodba o Lipici, ki pripoveduje o izjemni dediščini kobilarne, belem lipicanskem konju in njegovi povezanosti z jahačem.

Ogledu je sledila pogostitev na travniku, povezana z druženjem vseh udeležencev. Številni turistični prostovoljci so čas tako izkoristili tudi za druženje in izmenjavo izkušenj o turističnem delu, ki ga opravljajo v svojih krajih.

Po okrepčilu je sledila pot z avtobusi do Svete Gore nad Solkanom, kjer je udeležence pričakal pater Bogdan Knavs, ki se je pred kratkim vrnil v samostan kot gvardijan frančiškanskega samostana in rektor bazilike  Marijinega Vnebovzetja.

Sveta Gora je biser evropske Povezovalne poti treh romarskih svetišč saj jo krasijo veličastna bazilika, frančiškanski samostan, romarski dom in duhovno-izobraževalno središče Tau, obenem pa je izjemna razgledna točka nad dolino Soče.

Popoldanska sv. maša v Baziliki je bila tako prvenstveno namenjena udeležencem izleta, ki so cerkev tudi dodobra napolnili.

Po sv. maši v Baziliki sta udeležence nagovorila pater Bogdan Knavs in predsednik Turistične zveze Slovenije, Pavle Hevka. Pater Bogdan je predvsem izpostavil duhodno plat izletov v Marijina svetišča ter tega, da »nas Marija spodbuja, da si med sabo pomagamo, da smo med seboj tovariši v tistem najbolj svetem delu te besede, da si drug drugemu pomagamo prevzemati del bremena«

Pavle Hevka pa je v svojem nagovoru izpostavil, da je izjemno ponosen na delo turističnih društev in zvez »saj odločilno prispevate k razvoju in razcvetu turizma v Sloveniji. Pa ne samo turizma – prispevate tudi k ohranjanju narave, obujanju in ohranjanju kulturne dediščine, prenosu znanj med generacijami, skrbite, da manjša mesta in vasice ostanejo žive in popestrite življenje prebivalcev ter še mnogo več. V vse to pa vlagate svoj prosti čas, znanje, dobro voljo in turizmu odpirate srca. Danes vam ob prazniku želim, da se duhovno okrepite, bratsko povežete, medsebojno spoznate in skupaj okrepite tisto narodno zavest, ki vas kljub vsem razlikam povezuje in vabi k požrtvovalnemu delu za iskanje skupnega dobrega za vas ter za vaše otroke in vnuke.

Upam, da bomo lahko vsi skupaj uživali v takem prijetnem druženju vsako leto in si izmenjali svoje izkušnje, znanje in zanimivosti.»

Tako je minil prvi izlet turističnih društev v organizaciji Turistične zveze Slovenije. Poudariti je potrebno tudi to, da je zaradi velikega angažiranja predsednika TZS pri pridobivanju sponzorjev, bila participacija udeležencev na tem izletu manjša od tretjine normalne cene izleta, kar tudi kaže na to, da novi predsednik zveze resno in uspešno izvaja svoje zastavljene cilje.

Reportažo o dogodku si lahko ogledate na https://youtu.be/qE6CH3nP-EU

Galerije: