V ŽIVO: Javljanje komisije za ocenjevanje krajev projekta MDLG 2018

Dodano: 01.08.2018

Na tej podstrani lahko spremljate javljanje ocenjevalne komisije, ki bo v mesecu juliju in avgustu na poti po Sloveniji ocenjevala kraje, ki se potegujejo za nazive najlepše urejenih slovenskih krajev in nastanitvenih objektov različnih kategorij. Poleg ažurnega poročanja o poteku ocenjevanja, bodo objavljene tudi najave obiskov krajev za teden dni v naprej. Smešne prigode, zanimive fotografije in nepozabna doživetja v Sloveniji, ki jih bodo na svoji poti doživeli ocenjevalci, pa bodo zagotovo popestrila nekoliko bolj resna strokovna poročanja iz ocenjevanja.

25. julij - 1. avgust 2018: Posebna strokovna komisija ocenjuje kraje, ki kandidirajo za nazive najlepše urejenega vaškega, trškega in mestnega jedra. Osemnajst kandidatov se sooča s strokovno podkovanimi ocenjevalci, ki pri ocenjevanju upoštevajo zastavljene kriterije.

1. avgust 2018: Objavljena tabela z datumi in destinacijami ocenjevanja v mesecu avgustu.

2. – 4. avgust 2018: Ocenjevanje mestnih, trških in vaških jeder je končano, pričel pa se je drugi del obiskov po Sloveniji, kjer komisija ocenjuje mesta, mladinske hotele, kampe in glampe. Ocenjevalci so že obiskali prve tri destinacije, in sicer Prekmurje, Belo Krajino in Koroško. Sporočili so, da so jim delo oteževale plohe dežja, vendar niso pustili, da bi jim ta prišel do živega in so svoje ocenjevanje vseeno natančno opravljali. Preizkusili so mnoge lokalne zanimivosti, ki jih ponujajo mesta, na primer v Križevcih pri Ljutomeru so telovadili na lesenih rekvizitih za rekreacijo v naravi, ki so postavljene v čudovitem novem Parku dožvetij; v Radljah ob Dravi so se po idiličnem gozdičku sprehodili do razvalin starega gradu Marenberg, nato pa obžalovali, da s sabo nimajo kopalk, da bi sprobali še temperaturo vode v vodnem parku; v ekološko usmerjeni glamping vasici Rinčici v Radencih so se po ocenjevanju želeli osvežiti z jabolki, ki si jih gostje lahko utrgajo z dreves v kampu, vendar so bila še prekisla, so pa zato občudovali prave pravcate alpake; na sprehodu po Ljutomeru jih je toča pognala na »šprint« do avtomobila; v vasi Šentanel pa so uživali v izjemnem razgledu na Koroške in Avstrijske hribe in doline ter še mnogo drugega. Pravijo, da na svoji poti uživajo in jim iskanje najlepših kotičkov Slovenije letos predstavlja pravi izziv, saj se vsi kandidati zelo trudijo za turizem in splošno urejenost krajev.

6. avgust - 8. avgust 2018: Naši ocenjevalci so se po nedeljskem počitku zopet podali na pot. Obiskali so Šaleško, Celjsko in Dolenjsko destinacijo. Prelepo ocvetličena mesta, skriti kotički v kampih ob rekah, okusna tradicionalna kulinarika, čudoviti glampi in hostli z osebnim pečatom mladih so jim razvajali vsa čutila. Na primer v Ljubnem ob Savinji jim je lokalni gostinec pripravil degustacijo prav posebne sladice Flosar, po Herbal glampu jih je omamljal vonj  po zeliščih in začimbah, v Celju so opazovali ohranjene izkopanine iz rimskega časa, ki so brezplačno postavljene na ogled javnosti, po mladinskih hotelih pa sta odzvanjala smeh in energija mladostnikov in tistih, ki mladih po srcu. Na teren pa smo poslali še eno ekipo, ki je zadolžena za ocenjevanje tematskih poti. Prehodili so že delčke poti, ki vodijo po gozdičkih in cestah mimo naravnih, kulturnih, zgodovinskih in medijskih znamenitostih. Tudi oni so občutili Slovenijo preko vseh svojih čutil in so poleg nabiranja malin, žuborenja voda in občudovanja čudovitih razgledov, na svoji koži preizkusili energetske točke, ki so jim »napolnile baterije«.

9. avgust - 11. avgust 2018: Naslednje so naši ocenjevalci obiskali Štajersko, Kraško in Dolenjsko destinacijo. Večjim in manjšim mestom, ki očarajo s svojo izjemno arhitekturo in kulturno ponudbo, poseben pečat pridajo lokalni prebivalci s svojo gostoljubnostjo. Ocenjevalci pravijo, da se zelo radi pogovarjajo z naključnimi domačini, saj ti po navadi govorijo z značilnim naglasom, pristno prikažejo kako poteka življenje v njihovem kraju in seveda vse začinijo s kančkom humorja. Koliko k dobremu počutju gostov pripomore osebni pristop gostitelja so nam pripovedovali v Parku Lijak in Kampu tura Vipava. Oboji namreč s statistiko prenočitev dokazujejo, da se zadovoljni gostje radi vračajo in za jih za obisk priporočajo tudi drugim. Tukaj vsekakor drži rek: »Zadovoljen gost je najboljša reklama«. In četudi se morda do želene destinacije gost izgubi, ima nevšečnosti s parkiranjem ali avtomobilom (kot se je zgodilo našim ocenjevalcem), jih prijaznost in gostoljubnost delavcev v turizmu pomiri ter se vzpostavi zaupanje. Tudi ekipa, ki ocenjuje tematske poti pravi, da srečanje z domačini med ocenjevanjem pripomore k temu, da doživijo pot tako, kot bi jo doživeli kot naključni obiskovalci. Pravijo, da je to dodana vrednost poti. Tokrat so prehodili poti, ki v sebi skrivajo delčke zgodovine in kulture, ki jih mnogokrat pozabimo. S pomočjo tematskih poti se ohranja spomin nanje in se prenaša znanje o dediščini Slovenije izven učilnic in muzejev.

13. avgust – 16. avgust:

Po ocenjevanju zdraviliških krajev v Savinjski regiji (h katerim sta je pridružila še dva mesta), se je prilegel počitek, ki so si ga ocenjevalci privoščili na dela prost dan. Zdraviliški kraji zaradi prisotnosti voda s pozitivnimi učinki na telo in duha, že sami po sebi delujejo pomirjujoče, zato je praznik prišel kot naročen. Zreče se lahko pohvalijo z izviri akratotermalne vode, Topolšica z izviri termalne, Dobrna pa z izviri termalne vode z visoko vsebnostjo ogljikovega dioksida. To pomeni, da si v nekaj dneh z namakanjem v bazenih, napolnjenih z zdravilnimi vodami savinjskih vrelcev, odpravimo mnogo neprijetnosti in lajšamo različna bolezenska stanja. Dan po prazniku se je ocenjevalna komisija podala na obalo, kjer so ocenjevali turistične in izletniške kraje. Pravijo, da je tudi vonj po borovcih in morski soli blagodejen za telo, predvsem pa za um. Morska voda prav tako pozitivno vpliva na telo, kar pa ocenjevalci niso mogli izkusiti, saj se jim je mudilo na pot. Dodali so še, da tudi izletniške vasice, ki so sicer pomaknjene nekoliko v zaledje Primorja, v sebi nosijo lepote, ki zdravijo in nahranijo še posebej umetniške duše.

Galerije: