Volilna skupščina TZS

Dodano: 30.03.2015

Peter Misja znova izvoljen za predsednika Turistične zveze Slovenije

Ljubljana, 28. marca 2015 – Peter Misja, dosedanji predsednik Turistične zveze Slovenije (TZS), po današnji 30. volilni skupščini TZS v Ljubljani ostaja predsednik osrednje slovenske turistične društvene organizacije; to bo njegov drugi štiriletni mandat.

Kot je ob prevzemu funkcije poudaril Peter Misja, sicer župan občine Podčetrtek, so bila prav turistična društva marsikje prva, ki so začela oblikovati turistično podobo kraja – in marsikje so še vedno ključna za njegov turistični razvoj.

Na skupščini, na kateri so razrešili in na novo imenovali tudi upravni in nadzorni odbor TZS, disciplinsko razsodišče ter mladinski odbor, so sprejeli tudi izhodišča za nadaljnje delo zveze za prihodnja štiri leta, med njimi sedem ključnih strateških ciljev za delo zveze in društev.

Učinkovita in pregledna organizacijska struktura TZS »bo grajena od spodaj navzgor«, kakor je zapisano v aktualni Strategiji razvoja in delovanja TZS in TDO. Peter Misja je ob tem poudaril, da si bo zveza tudi v prihodnje prizadevala za čim večjo povezanost društev; v TZS jih je (podatek je z dne 22. marca 2015) aktivno vključenih 279 iz 24 regijskih oziroma območnih zvez, s skupaj 28.110 člani.

Strateški cilj je tudi spodbujanje evidentiranja in pomlajevanje članstva; za slednje si na zvezi prizadevajo že vrsto let in cilj ostaja eden ključnih tudi v prihodnje. Že zdaj potekajo v okviru TZS tudi številni projekti, ki uspešno spodbujajo vključevanje mladih v turizem: Turizem in vrtec, Več znanja za več turizma, Turizmu pomaga lastna glava, Zlata kuhalnica, Mladi turistični vodnik ...

V okviru članstva pa je še zlasti pomembno evidentiranje števila prostovoljnih ur, ki jih opravijo člani, je poudaril Peter Misja. Po statistiki TZS za lansko leto so prostovoljci le na projektih TZS opravili dobrih 2500 prostovoljskih ur, a številka je bistveno večja je ob tem dejal Dominik S. Černjak, vodja delovnega predsedstva zveze in nekdanji predsednik TZS. »Četudi delamo s srcem, je v današnjem času vendarle treba spregovoriti tudi v ekonomskem jeziku. Prostovoljske ure je treba ovrednotiti tudi finančno; samo tako si bomo zagotovili ustrezno pogajalsko izhodišče za lažje nadaljnje delo,« je dejal in povzel, da so pred leti z analizo prostovoljskih ur, ki jih opravijo društva, te našteli v vrednosti milijonov evrov.

Stabilno financiranje zveze, ki je lansko leto sklenila pozitivno, in društev ostaja visoko na prednostni lestvici ciljev, prav tako njuna vloga v slovenskem turizmu: »TZS bo v naslednjih letih utrdila svoj položaj vodilne organizacije civilne družbe na področju turizma v Sloveniji ...« Tudi s krepitvijo svojih strokovnih služb in nadgrajevanjem programov in projektov. Med slednjimi je gotovo najbolj prepoznaven in odmeven projekt Moja dežela – lepa in gostoljubna, ki spodbuja urejanje krajev po vsej Sloveniji; letos bo že 24. zapovrstjo.

Prav v teh dneh pa je Turistična zveza Slovenije, ki praznuje letos 110. obletnico delovanja, tudi objavila javni razpis za sofinanciranje turističnih prireditev društev za letošnje leto. Organizacija prireditev je poleg urejanja okolja večinoma najpomembnejša dejavnost društev in marsikje ključna za razvoj tega dela turistične ponudbe.