Zaključena vseslovenska akcija Moja dežela - lepa in gostoljubna

Dodano: 16.10.2014

Sklenjena je letošnja vseslovenska akcija Moja dežela – lepa in gostoljubna pod častnim pokroviteljstvom predsednika države Boruta Pahorja.

»Sprejmite, prosim, izraze mojega iskrenega občudovanja. Vaše delo upravičeno zasluži pozornost in priznanje širše javnosti,« je predsednik države Borut Pahor nagovoril zbrane na slovesni prireditvi s podelitvijo priznanj v torek, 14. oktobra 2014, v Hotelih Bernardin v Portorožu.

Na večernem dogodku smo podelili priznanja v akciji najbolje ocenjenim mestom, turističnim, zdraviliškim in izletniškim krajem, naj tematskim potem, kampom, Petrolovim bencinskim servisom, mladinskim prenočiščem, gasilskim domovom, mestnim, trškim in vaškim jedrom in zmagovalcem spletnega glasovanja. V akciji Moja dežela – lepa in gostoljubna, ki je v dobrih dveh desetletjih prerasla v vseslovensko gibanje, je letos po besedah predsednika TZS Petra Misje sodelovalo več kot dve tretjini slovenskih krajev. Ta so iz leta v leto čedalje bolj urejena, k čemur odločilno prispevajo prav člani turističnih društev in drugi sodelavci s prostovoljnim delom.

V Sloveniji je več kot 600 turističnih društev z okoli 200.000 prostovoljci, ki sodelujejo v akciji Moja dežela – lepa in gostoljubna; vanjo sta torej vključena vsaka deseta Slovenka oziroma Slovenec. Letošnji zmagovalci akcije so: med večjimi mesti Koper, srednjimi Ptuj in manjšimi Cerklje na Gorenjskem. Med turističnimi kraji je prvo mesto pripadlo Izoli, med zdraviliškimi Podčetrtku, med izletniškimi Veliki Polani. Med kampi je prvo mesto osvojil Kamp Menina, naj tematska pot je postala Vinotour pot Svečina - Ratsch a.d.W., najbolje ocenjen Petrolov servis je v Pivki. Prvo mesto med mladinskimi prenočišči je zasedel YH Pod Voglom, med mestnimi jedri Kranj, trškimi Šafarsko in vaškimi Galicija. Prvo mesto med gasilskimi domovi, zgrajenimi do leta 1970, je prejelo PGD Podnart, PGD Ponikva pri Žalcu med domovi, zgrajenimi po letu 1970. Glas ljudstva (po spletu) pa je presodil, da prvo mesto med večjimi mesti pripade Velenju, med zdraviliškimi kraji Topolšici in med turističnimi kraji Izoli.

Govor predsednika republike Boruta Pahorja je v celoti objavljen na http://www.up-rs.si/up-rs/uprs.nsf/objave/56C25F0D073AA6F4C1257D71004A1DE9?OpenDocument

Galerije: